Właściwości awokado — dobre, czy złe?

Obecnie dużo mówi się na temat awokado. Nastąpił podział na dwie grupy: tych, którzy nie mogą żyć bez niego oraz tych, którzy przekonują, że nie jest ono wcale takie zdrowe. Jaka jest prawda o tym owocu? Opłaca się je jeść, czy jednak lepiej odstawić je z powrotem na półkę? W tym artykule postaramy się przedstawić właściwości awokado i pokazać dwie strony medalu.

Awokado: tak!

Jeżeli myślicie, że moda na awokado już się skończyła, to zdecydowanie jesteście w błędzie. Zdetronizowało w rankingu nawet jarmuż, który ostatnimi czasy był najbardziej pożądany. Awokado oprócz tłuszczów jest źródłem witaminy E, która sprawia, że jesteśmy wiecznie młodzi. Obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.

Zakochani w awokado? Zapraszamy do Nowego Jorku do Avocaderii, gdzie jest restauracja dla prawdziwych miłośników tego owocu. Wszystkie dostępne potrawy zawierają właśnie ten owoc, który dla właścicieli nadaje się do zrobienia wszystkiego. Dla jeszcze bardziej szalonych należy się podróż do Australii do Truman Cafe. Znudziły się Wam standardowe filiżanki? Tam możecie napić się pysznej kawy prosto z połowy awokado. Odjazd? Być może! Czekamy tylko aż korporacje podłapią ten trend.

Awokado: nigdy!

Na Uniwersytecie Cambridge prowadzono badania, gdzie badano ten owoc. Z właściwości awokado wynika, że może przyczyniać się do zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu w organizmie, co z kolei może mieć fatalne konsekwencje dla grupy dotkniętych mutacją genetyczną. Objawia się to tym, że ci ludzie mają z natury podniesiony dobry cholesterol, dlatego jeszcze większe jego zwiększane może mieć tragiczne środki. Statystycznie taki zmutowany gen występuje o jednej na 1700 osób. Z jednej strony prawie najzdrowszy owoc świata, ale może wyrządzić bardzo dużo złego.

Jakie są wnioski? Bardzo proste

Patrząc na awokado, jako całość, jest to jedno z najbardziej zdrowych owoców, które możemy spożywać. Ma wiele dobrych działań dla naszego organizmu. Z drugiej strony, niektóre właściwości awokado mogą spowodować niechciane efekty dla naszego zdrowia.