Data modyfikacji:

Wybieramy dobry młynek do kawy

Aeropress, chemex, drip — alternatywne sposoby parzenia kawy na dobre zagościły nie tylko w modnych kawiarniach, ale i domach. Dostępność doskonałej jakości kaw ziarnistych jest dziś tak duża, że parzenie ich na tzw. plujkę, byłoby wręcz grzechem. Co ciekawe, samo urządzenie do alternatywnego parzenia kawy nie ma aż tak dużego wpływu na napar. Znacznie większy udział w efekcie końcowym ma… młynek do kawy!

Dlaczego warto wybrać dobry młynek do kawy?

Mogłoby się wydawać, że w dobie kaw mielonych młynek do kawy to przeżytek. Choć dawniej mielona kawa była synonimem luksusu i młynki, siłą rzeczy, odsunęły się w cień, dziś przeżywają renesans. Głównie dlatego, że kawa przestała być napojem wypijanym w biegu do pracy i coraz więcej osób docenia bogactwo jej smaków. Alternatywne metody parzenia kawy wymagają wręcz, by poświęcić jej więcej czasu i uzyskać wyjątkowy napar. Nie będzie wielkim zaskoczeniem, że świeżo mielona kawa odda najwięcej aromatów.
Kolejna rzecz to grubość mielenia. Większość kaw dostępnych na rynku mielonych jest dość drobno, co nie współgra ze wszystkimi metodami parzenia. W niektórych z nich, (np. w dripie), ziarna powinny być zmielone nieco grubiej. Inna sprawa, że już samo różnicowanie stopnia zmielenia to część zabawy z alternatywnym parzeniem kawy, dzięki któremu możesz uzyskać zupełnie różne efekty.

Młynek do kawy: żarnowy czy elektryczny?

Na rynku dostępnych jest wiele młynków do kawy, często bardzo tanich. Podstawowe młynki elektryczne można kupić już za ok. 30-50 zł. Są one przy tym najpopularniejsze i można je dostać w każdym większym markecie z elektroniką. Niestety, mają jedną główną wadę: są wyposażone w ostrza siekające kawę. Młynki udarowe nierównomiernie mielą kawę, co ma ogromny wpływ na napar. Tworzą bardzo dużą ilość tzw. pyłu kawowego, który po zaparzeniu nadaje napojowi cierpkiego i gorzkiego smaku. Jednocześnie wiele ziaren wcale nie zostanie zmielonych, więc nie spełnią żadnej roli w ekstrakcjii. Dodatkowo młynki z ostrzami nagrzewają kawę, co przyspiesza ulatnianie się cennego aromatu.
Znacznie lepiej radzą sobie z ziarnami kawy młynki żarnowe. Ceramiczne lub metalowe żarna rozcierają kawę równomierniej, działając jednocześnie jak sito. Co równie ważne, umożliwiają regulację stopnia zmielenia, więc możesz dobrać ją tak, jak lubisz. W tym przypadku duże znaczenie ma stabilność żarna, tj. sposób jego unieruchomienia.

Jeśli część obrotowa żarna porusza się na boki lub nierównomiernie przylega do ścianek, ziarna kawy nie zostaną zmielone jednakowo. Tanie młynki żarnowe mogą mieć dodatkowo stosunkowo tępe żarna, co skutkuje tworzeniem sporej ilości (choć i tak dużo mniejszej niż w młynkach udarowych) pyłu kawowego.

Młynek do kawy: ręczny czy elektryczny?

W większości przypadków urządzenia elektryczne znacznie przewyższają parametrami modele ręczne. Nie dotyczy to jednak młynków do kawy. Dostępnych jest wiele modeli młynków ręcznych (np. kultowy Comandante C40 MK3 lub Orphan Espresso Lido 3), których ceny sięgają niemal 1000 zł. Z drugiej zaś strony są ręczne młynki do kawy za ok. 50-100 zł, wykonujące swoją pracę znacznie lepiej niż elektryczne odpowiedniki za podobną kwotę. Od topowych młynków ręcznych różnią się równomiernością mielenia, ilością wytwarzanego pyłu czy liczbą obrotów koniecznych do zmielenia porcji kawy, jednak na początek przygody z kawą z pewnością wystarczą.
Kiedy zaś warto wybrać młynek elektryczny? Przyda się głównie wtedy, gdy trzeba jednorazowo zmielić wiele porcji kawy. Droższe elektryczne młynki do kawy mają także zasobnik na ziarna i funkcję automatycznego odmierzania precyzyjnych porcji. To znacznie mniej „zabawy” z ważeniem porcji kawy, rozkręcaniem młynka, napełnianiem i ponownym składaniem, jak ma to miejsce w przypadku młynków ręcznych. Do wad trzeba zaliczyć głośność pracy, konieczność dostępu do gniazdka, wyższą cenę i spore gabaryty.

Młynek do kawy: z jaką regulacją?

Podczas zakupu młynka do kawy zwróć uwagę na regulację grubości mielenia. W tanich młynkach służy do tego jedynie zwykła śrubka z gwintem, która ogranicza opadanie żarna. Wyznaczanie szczeliny pomiędzy trącymi o siebie częściami następuje więc „na czuja”, co obniża precyzję mielenia i utrudnia powtórzenie parametrów.

Dobrej jakości młynki do mielenia kawy mają wyraźnie oznaczony zakres regulacji. Bez względu na to, czy jest ona płynna czy stopniowa, możesz ustawić konkretną wartość, dostosowaną np. do metody parzenia. Oznacza to, że decydując się na ustawienie, przykładowo: nr 5, zawsze uzyskasz podobną grubość mielenia. Wpływ na ewentualny odchył ma precyzja regulacji i stabilność żaren.
Interesujesz się alternatywnymi metodami parzenia kawy? Poznaj 3 tanie i proste sposoby na zaparzenie smacznej kawy. Pamiętaj też, że zakup dobrej jakości młynka do kawy jest priorytetem. Który wybrać? Warto zaufać firmom o ugruntowanej pozycji, cenionym wśród miłośników kawy. Dobrej jakości młynki ręczne znajdziesz w asortymencie marek: Hario, Porlex, Rhinowares, Zassenhaus, Handground czy Comandante, zaś elektryczne: Melitta, Wilfa, Moccamaster, Baratza czy Eureka.