Na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik?
Niezależnie od tego, jakiego rodzaju piekarnik wybierzemy, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka zasadniczych aspektów, takich jak:
termostat — czujnik temperatury;
chłodzenie obudowy;
tryby pracy — we współczesnych urządzeniach najczęściej spotykany jest program podstawowy (grzejnik górny/dolny, grzanie z wentylatorem i termoobieg), w niektórych modelach znaleźć można też opcję grilla, w piekarnikach kompaktowych można zaś odnaleźć funkcje tożsame z tymi, które oferuje mikrofala;
funkcje — takie jak rozmrażanie czy programowanie godziny;
opcje dodatkowe — np. automatyczne samooczyszczenie przez pyrolizę (dzięki niej eliminujemy konieczność ręcznego czyszczenia piekarnika przy użyciu środków chemicznych) czy też opcja blokady bezpieczeństwa (ochrony przed dziećmi);
sposób obsługi — w nowoczesnych modelach, szczególnie piekarników elektrycznych, spotyka się sterowanie dotykowe, w tradycyjnych piekarnikach gazowych (nie do zabudowy), zarówno jeśli chodzi o górę, jak i dół obsługa odbywa się za pomocą pokręteł;
klasa energetyczna — im wyższa, tym więcej pieniędzy zaoszczędzimy, warto traktować zakup kuchenki i piekarnika elektrycznego jako inwestycję na wiele lat;
wielkość kuchni — w przypadku bardzo małych aneksów można sięgnąć po piekarnik kompaktowy;
dopasowanie do zabudowy kuchennej — ostatnimi czasy modne jest umieszczanie piekarnika na wysokości rąk użytkownika, nie zaś — jak to dawniej bywało — tuż przy ziemi. Daje to, w połączeniu z blokadą bezpieczeństwa przed dziećmi, większy poziom spokoju, zmniejszając ryzyko bolesnych oparzeń. Do niedawna w zabudowie można było znaleźć jedynie modele elektryczne. Na szczęście obecnie wybór jest znacznie większy i obejmuje także piekarniki gazowe.