Wybieramy najlepszą kuchenkę do kuchni

Jest sercem każdego domu. Niezależnie od tego, czy chodzi o studencką kawalerkę, czy o obszerny i okazały wielopokoleniowy dom. Kuchnia, bo o niej mowa, jednoczy przy wspólnym stole młodych i starych. Czymże by była, gdyby nie unoszące się w powietrzu aromatyczne zapachy? Co lepsze — kuchenka elektryczna czy gazowa? Piekarnik gazowy do zabudowy czy ten elektryczny? Prezentujemy praktyczny poradnik, który rozwieje wasze wątpliwości.

Kuchenka elektryczna — nowoczesna i estetyczna

Czym tak naprawdę jest kuchenka elektryczna? To, najprościej mówiąc, szklana płyta wyposażona w elementy grzejne.

Płyty elektryczne dzielą się na dwa podstawowe rodzaje:

ceramiczne — pod szklano-ceramiczną płytą znajdują się halogenowe pola grzejne;

indukcyjne — pod powierzchnią grzejną umieszczone są elementy wytwarzające pole magnetyczne, które z kolei wywołuje prądy wirowe w ustawionym na palniku naczyniu.

Zwolennicy kuchenek elektrycznych podkreślają przede wszystkim ich wysokie walory estetyczne. Płyta indukcyjna bardzo dobrze prezentuje się w kuchniach urządzonych w nowoczesnym stylu.

Kuchenka elektryczna ceramiczna — zalety:
  • bardziej odporna na zalanie w porównaniu z płytą indukcyjną;
  • łatwa w czyszczeniu;
  • wytrzymała.

Płyta indukcyjna — nowoczesne oblicze kuchenki elektrycznej

Swoistej rewolucji w domach Polaków dokonał najpierw piekarnik elektryczny. Minęło trochę czasu, zanim na rynku pojawiła się płyta indukcyjna, która zyskała zwolenników przede wszystkim za sprawą eleganckiego i minimalistycznego wyglądu. Każdy z nas pamięta reklamę, w której młody chłopak przyrządza jajko sadzone wprost na szklanej płycie. W tym właśnie momencie rozpoczęła się wielka popularność kuchenki elektrycznej w Polsce.

Zalety:
  • bezpieczeństwo — brak ryzyka zatrucia się gazem, które towarzyszy eksploatacji kuchenek gazowych;
  • mniejsze ryzyko poparzenia — brak bezpośredniego kontaktu z płomieniem (choć wiadomo, że sama płyta osiąga bardzo wysokie temperatury tuż po smażeniu czy gotowaniu);
  • łatwe czyszczenie rozlanych potraw — bez konieczności zdejmowania poszczególnych elementów kuchenki;
  • wydajność — aż 80% wytwarzanego przez płyty indukcyjne ciepła jest wykorzystywane do przyrządzenia potraw, w przypadku płyt ceramicznych odsetek ten jest nieco mniejszy i wynosi około 70%;
  • nowoczesność i funkcjonalność — sterowanie za pomocą panelu dotykowego;
  • funkcje dodatkowe — jak na przykład funkcja PowerBoost, spotykana w kuchenkach marki Siemens czy opcja flexipower;
  • brak emisji spalin do otoczenia.

Wady:
  • koszty eksploatacji — znacznie wyższe niż w przypadku kuchenek gazowych;
  • utrudnienia z przygotowaniem potraw wymagających prawdziwego ognia (w przypadku dań kuchni chińskiej przyrządzanych w woku);
  • wymaga licznika trójfazowego — do poprawnego działania w wielu przypadkach niezbędna będzie tego typu instalacja;
  • specjalistyczne garnki i patelnie — są nieco droższe od tradycyjnych, lecz niezbędne;
  • rozwiązanie nie dla każdego — pole magnetyczne wytwarzane przez kuchenki indukcyjne zagraża osobom mającym wszczepiony rozrusznik serca;
  • awaryjność — zdarza się, że szklana płyta potrafi pęknąć lub działać niepoprawnie.

Kuchenka gazowa — stare dobre rozwiązanie

Współcześnie na rynku AGD spotyka się najczęściej kuchenki gazowe do zabudowy, a także wolnostojące kuchnie gazowe z piekarnikiem elektrycznym. Wiele osób, ubolewając nad dominacją piekarników elektrycznych, które ich zdaniem nie są tak dobre jak piekarnik gazowy, poszukują alternatywnych zestawów. Na szczęście, z myślą o tych konsumentach producenci przygotowali piekarnik gazowy do zabudowy, który łączy w sobie tradycyjną technologię z nowoczesną i estetyczną formą.

Zalety kuchni gazowej:
  • niskie koszty zakupu — podstawowe
  • modele kuchenek gazowych są znacznie tańsze niż płyt ceramicznych czy indukcyjnych;
  • niewielkie koszty eksploatacji — szczególnie jeśli chodzi o piekarnik gazowy; rachunki za gaz w Polsce wciąż są tańsze od tych za energię elektryczną — warto wziąć to pod uwagę, szczególnie jeśli gotuje się i piecze naprawdę dużo;
  • lepszy smak potraw (zdaniem niektórych, zarówno kuchenka, jak i piekarnik gazowy nadają potrawom pożądaną nutę smakową

Wady:
  • obcowanie z gazem — rozszczelnienie rur lub zapomnienie o wyłączeniu kuchenki może doprowadzić do ulatniania się śmiertelnie trującego gazu, choć dostawcy gazu dodają do niego środki zapachowe, właśnie po to, aby mógł on być wyczuwalny przez człowieka, to jednak nie gwarantuje to pełnego bezpieczeństwa, kuchenka gazowa powinna być użytkowana tylko i wyłącznie w domu, w którym znajduje się czujnik gazu;
  • konieczne posiadanie sprawnej wentylacji i komina;
  • zużycie elementów — po pewnym czasie na narażonej na bezpośredni kontakt z ogniem kratce i żeliwnych palnikach pojawiają się nieestetyczne plamy, których nie sposób usunąć;
  • niska sprawność energetyczna — zaledwie 40% emitowanej energii wykorzystywane jest do przygotowania potraw, reszta zostaje rozproszona;
  • względy ekologiczne — kuchenka gazowa, podobnie jak piekarnik gazowy, emituje spaliny bezpośrednio do otoczenia;
  • brak zabezpieczenia przed dziećmi.

Powrót piekarników gazowych

Choć jeszcze kilka lat temu bardzo trudno było znaleźć je na polskim rynku jako element wyposażenia wolnostojącej kuchni gazowej, to jednak wciąż mają swoich wiernych zwolenników. W ostatnich latach, kiedy oblicza polskich kuchni zyskują nowszą szatę, piekarniki gazowe, bo o nich mowa, powracają do łask. W odpowiedzi na potrzeby konsumentów producenci przygotowują coraz ciekawsze modele tego sprzętu.
 
Piekarniki gazowe do zabudowy oferują m.in. firmy Candy, Hotpoint czy Gorenje. Zwykle w tej kategorii produktów znaleźć można fronty w białej, czarnej i srebrnej kolorystyce. Przeciętna pojemność to 50, 60, 66 i 71 litrów. Najpopularniejsze są dwa typy sterowania: albo odbywa się ono w sposób mechaniczny — za pomocą pokręteł umieszczonych na froncie piekarnika — albo też przez sterowanie elektroniczne. Większość modeli wyposażona jest także w funkcję grilla i rożna. Z myślą o bezpieczeństwie użytkowania piekarniki mają funkcję chłodzenia obudowy i zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.

Wnętrze o wyjątkowym kształcie na wzór tradycyjnego pieca chlebowego to domena jednego z ciekawszych modeli piekarnika gazowego do zabudowy. Podczas gdy front utrzymany jest we współczesnej stylistyce, środek nawiązuje do dawnych rozwiązań. Ciekawe połączenie tradycji i nowoczesności.

Na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik?

Niezależnie od tego, jakiego rodzaju piekarnik wybierzemy, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka zasadniczych aspektów, takich jak:

termostat — czujnik temperatury;

chłodzenie obudowy;

tryby pracy — we współczesnych urządzeniach najczęściej spotykany jest program podstawowy (grzejnik górny/dolny, grzanie z wentylatorem i termoobieg), w niektórych modelach znaleźć można też opcję grilla, w piekarnikach kompaktowych można zaś odnaleźć funkcje tożsame z tymi, które oferuje mikrofala;

funkcje — takie jak rozmrażanie czy programowanie godziny;

opcje dodatkowe — np. automatyczne samooczyszczenie przez pyrolizę (dzięki niej eliminujemy konieczność ręcznego czyszczenia piekarnika przy użyciu środków chemicznych) czy też opcja blokady bezpieczeństwa (ochrony przed dziećmi);

sposób obsługi — w nowoczesnych modelach, szczególnie piekarników elektrycznych, spotyka się sterowanie dotykowe, w tradycyjnych piekarnikach gazowych (nie do zabudowy), zarówno jeśli chodzi o górę, jak i dół obsługa odbywa się za pomocą pokręteł;

klasa energetyczna — im wyższa, tym więcej pieniędzy zaoszczędzimy, warto traktować zakup kuchenki i piekarnika elektrycznego jako inwestycję na wiele lat;

wielkość kuchni — w przypadku bardzo małych aneksów można sięgnąć po piekarnik kompaktowy; 

dopasowanie do zabudowy kuchennej — ostatnimi czasy modne jest umieszczanie piekarnika na wysokości rąk użytkownika, nie zaś — jak to dawniej bywało — tuż przy ziemi. Daje to, w połączeniu z blokadą bezpieczeństwa przed dziećmi, większy poziom spokoju, zmniejszając ryzyko bolesnych oparzeń. Do niedawna w zabudowie można było znaleźć jedynie modele elektryczne. Na szczęście obecnie wybór jest znacznie większy i obejmuje także piekarniki gazowe.

Dopasuj piekarnik do swojej kuchni

W nowoczesnych aranżacjach dobrze sprawdzi się m.in. piekarnik elektryczny firmy Franke. Jego biała błyszcząca powierzchnia będzie idealnie współgrać z frontem utrzymanych w minimalistycznej stylistyce szafek.

Natomiast kupując piekarnik kompaktowy, warto zwrócić uwagę, czy ma on funkcję mikrofali — będzie przydatna w przypadku wielu potraw. Jego zaletą, a zarazem wadą są niewielkie rozmiary. Zmieści się w każdej kuchni, nawet w prowizorycznym aneksie kuchennym, jednak za cenę wielkości odgrzewanych potraw. Funkcja mikrofali w piekarnikach kompaktowych zwykle nie przybiera postaci dobrze znanego talerza obrotowego. 

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły