Wytrawne naleśniki — pomysł na obiad do pracy

Pięć jedzonych regularnie posiłków dziennie, do tego bardzo dużo wody i ćwiczenia, które pozwolą nam zachować dobrą kondycję. Niestety wszystkie te zasady możemy skreślić z naszej listy dobrych nawyków, bo pracując w biurze, często nie mamy nawet czasu pomyśleć o zdrowym posiłku.
Spotkania, projekty czy kawa wypita w biegu wcale nie pomagają nam w koncentracji, a nowe zadania pojawiają się na naszych biurkach z prędkością wprost proporcjonalną do tempa zjadanych przez nas kanapek. Czy z tego błędnego koła jest jakieś wyjście? Oczywiście, tylko należy się do tego odpowiednio przygotować, a pyszne dania do pracy już nie będą wydawały się czymś nieosiągalnym. Naleśniki wytrawne, w tym także naleśniki ze szpinakiem mogą stać się naszym codziennym towarzyszem. Przygotowuje się je bardzo łatwo, a ich zapach pobudzi wszystkie nasze kubki smakowe.

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

Oczywiście, że zjadam pięć pełnych posiłków bogatych w wartości odżywcze i dodających energii na cały dzień — tego nie powiedział chyba nigdy żaden pracownik korporacji. Praca biurowa nie sprzyja zdrowemu stylowi życia, a przygotowanie dań do pracy ogranicza się do tradycyjnych kanapek, na które po tygodniu nie mamy już nawet ochoty spojrzeć. Wiele osób decyduje się na tzw. diety w pudełkach, ale koszt tego typu rozwiązań wcale nie zachęca do zjadania ze smakiem przygotowanych dla nas potraw. Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej, gdy nasze życie pędzi niczym błyskawica? Brak pierwszego śniadania to błąd, którego organizm często nie wybacza. W ten sposób narażamy go na brak koncentracji, ogólne zmęczenie i rozdrażnienie. Wiele osób unika śniadań, zjadając wieczorem dość obfitą kolację, jednak organizmu tak łatwo oszukać się nie da. Prędzej czy później skutki braku śniadań odczujemy także na sobie, a to odbije się na naszej pracy. Innym błędem żywieniowym jest brak regularności w spożywaniu posiłków oraz zbyt długie przerwy pomiędzy nimi. Pamiętajmy, że posiłki mają dodawać energii, która potrzebna jest nam do pracy. Pozbawianie organizmu podstawowych elementów nie wróży mu nic dobrego. Dania do pracy powinny być więc bogate w składniki odżywcze i spożywane w miarę regularnie, z uwzględnieniem pięciu posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad podwieczorek, kolacja). Jeżeli spożywamy pięć posiłków dziennie, zadbajmy też o to, by były one urozmaicone. W ten sposób dostarczymy organizmowi potrzebnych witamin i składników.

Jak rozplanować zdrowe posiłki w pracy?

Przygotowanie dań do pracy oraz pamiętanie o regularnym ich spożywaniu to jedno, ale jak dobrze je rozplanować? Odpowiednia dieta i rozplanowanie posiłków może poprawić naszą koncentrację w pracy nawet o 20%, a utrzymanie odpowiedniego poziomu energii przez cały dzień także powinno być wpisane w nasz codzienny grafik! Według badań Światowej Organizacji Zdrowia, poświęcając 30 minut na zjedzenie pożywnego posiłku w ciągu dnia, zwiększymy naszą koncentrację i wydajność. Planując spożywanie posiłków w ciągu dnia pełnego nowych wyzwań i zadań, pamiętajmy o śniadaniu, które należy zjeść w ciągu dwóch godzin od przebudzenia. W biurach zwykle około godziny 10.00 lub 11.00 praktykowana jest przerwa śniadaniowa, co jest idealnym momentem, aby zjeść drugie śniadanie. Jogurt naturalny, owoce, zdrowy sok czy owsianka to propozycje na drugie śniadanie, których przygotowanie wcale nie zajmie nam wiele czasu. Około godziny 14.00 nasza energia jest zwykle na skraju wyczerpania lub dopiero ma zamiar się wyczerpać. Przyjdźmy wtedy z pomocą naszemu organizmowi i zjedzmy talerz zupy, kaszę lub sałatkę, które dzień wcześniej przygotowaliśmy w domu. Brzmi jak pomysł rodem z filmów science fiction? Nie jest to jednak niemożliwe, a metodą małych kroków można wyrobić w sobie dobre nawyki. Tuż przed wyjściem z pracy, czyli około godziny 16.00 lub 17.00, także warto coś zjeść. Może to być owoc, szklanka maślanki lub kanapka. Po powrocie do domu dzień możemy zakończyć pyszną kolacją i w ten sposób nasza energia przez cały dzień będzie utrzymywana na prawidłowym poziomie.

Proste i szybkie dania do pracy

Pomysłów na przygotowanie pysznych dań do pracy jest co niemiara, jeśli jednak sałatki i kanapki to nie nasza bajka, pomyślmy o czymś wyjątkowym. Naleśniki wytrawne to propozycja dla osób, które są tak znudzone zupami, sałatkami i makaronami, że nawet nie chcą już o nich myśleć. Naleśniki są doskonałym pomysłem nie tylko dlatego, że można je łączyć z różnymi składnikami, lecz przede wszystkim ze względu na to, że ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu. Naleśniki są idealnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia, nie tylko na obiad, lecz także na drugie śniadanie. Ogromną popularnością cieszy się ostatnio szpinak, a naleśniki ze szpinakiem będą miłą odmianą od naleśników w wersji słodkiej. Wiele osób nie wyobraża sobie naleśników w wersji wytrawnej, ale to właśnie one są do pracy idealne! Nasza wyobraźnia kulinarna może nas zaskoczyć, jeśli chodzi o przygotowanie naleśników wytrawnych, ale przecież dania do pracy wcale nie muszą być nudne! Naleśniki wytrawne do pracy nie muszą być przygotowane z mąki pszennej. W wielu przepisach wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, jaglaną lub gryczaną. Naleśniki mogą być też przygotowywane dla osób, które nie tolerują białka. Mleko można wtedy zastąpić wodą lub przygotować mleko z ziaren słonecznika. Dla chcącego nic trudnego, a kto nie chciałby spróbować naleśników wytrawnych, takich jak chociażby naleśniki ze szpinakiem?

Naleśniki wytrawne w biurze

Jak przygotować naleśniki wytrawne i jakich użyć składników? Wybór jest tak ogromny, że nasze danie do pracy w postaci wytrawnych naleśników może codziennie nas zaskakiwać. Przede wszystkim weźmy pod uwagę kolor naleśników. Zazwyczaj są one złociste, a także bardziej lub mniej wysmażone, w zależności od tego, jaki rodzaj naleśników preferujemy. Jednak jeśli złoty kolor naleśników już nas znudził, możemy poszukać przepisów na wytrawne naleśniki w różnych kolorach, uzyskiwanych wyłącznie z naturalnych barwników. Barwniki sprawią, że smak i wygląd naleśników będzie wyjątkowy. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jemy także oczami! Do przygotowania wytrawnych naleśników jako naszego dania do pracy potrzebujemy warzyw, mięs, a także orzechów, oliwek czy ziół. Klucz do sukcesu tkwi w odpowiednio dobranych składnikach, ale ich wybór zależy od naszego smaku i upodobań. Na pierwszy ogień mogą pójść naleśniki ze szpinakiem. Szpinak to doskonałe źródło żelaza, potasu i witaminy C. Do naleśników ze szpinakiem możemy dodać ser feta, sok z cytryny i zioła, takie jak kolendra. Czosnek oraz pomidory także będą doskonałym dodatkiem do naleśników ze szpinakiem, które możemy zapiec w sosie beszamelowym i odgrzać w biurze podczas przerwy obiadowej. Danie do pracy w postaci wytrawnych naleśników jest bardzo sycące i doda nam energii na cały dzień. Jeżeli jednak naleśniki ze szpinakiem to nie nasza bajka, możemy przygotować to danie z dodatkiem pieczonych buraków, kurczaka, grzybów, a także z łososiem i sosami, które również urozmaicą nam danie do pracy.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły