Data publikacji:

Zdrowa czekolada, czyli zalety gorzkiej czekolady

Jedzenie gorzkiej czekolady może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. W jaki sposób? Przeczytaj artykuł, aby się dowiedzieć.

Gorzka czekolada, gdy marzy ci się „coś słodkiego”

Jednym z tak zwanych super foods jest gorzka czekolada. Większość jej składu to ziarno kakaowca, które samo w sobie jest bardzo zdrowym produktem. To duże ilości cukru sprawiają, że czekolada staje się mniej zdrowa, dlatego najlepiej wybierać jej gorzką wersję, której 70-99 procent składu to kakao. Niestety, kakao samo w sobie nie ma zbyt wiele słodyczy, to dlatego czekolady z jego dużą zawartością są często nielubiane. 

Warto jednak przekonać się do tego smaku. Najlepiej zacząć od czekolad z mniejszą zawartością kakaowca. Czekolada deserowa świetnie się do tego nada. Jako że w żywności występują duże dodatki cukru, potrzebujesz nieco czasu, żeby przyzwyczaić się do naturalnego smaku produktu. Chcesz wiedzieć, jak naprawdę smakują potrawy? Zrezygnuj całkowicie z cukru, przynajmniej na jakiś czas.

Gdy przyzwyczaisz swoje kubki smakowe do smaku prawdziwej czekolady, docenisz jej wyrafinowany smak, a twój organizm otrzyma dawkę cennych substancji odżywczych. Czekolada zawiera w sobie bardzo wiele składników, które korzystnie wpływają na zdrowie i urodę, m.in.: niacynę, żelazo, magnez, flawonoidy, teobrominę i fenyloetyloaminę. Dwie ostatnie dodadzą energii i zapewnią dobry nastrój.

Czekolada - korzyści dla zdrowia

Badania naukowe potwierdzają, że czekolada ma działanie prozdrowotne. Wciąż pojawiają się informacje o nowych możliwościach tego produktu. Czekolada dobrze działa na serce i układ krwionośny. Polifenole zawarte w kakaowcu obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Flawonoidy uchronią przed miażdżycą, zapobiegną zakrzepom i udarom.

Czekolada jest delikatnym środkiem moczopędnym, pobudza pracę nerek. Podczas przeziębienia pomoże zwalczyć kaszel. Na tym nie koniec: czekolada nie tylko pobudza, dodaje energii, ale również działa pozytywnie na pracę mózgu. Poprawia koncentrację i pamięć, hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Czekolada - korzyści dla urody

Czekolada wpływa również świetnie na urodę. Antyoksydanty opóźniają proces starzenia, a także chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Chociaż gorzka czekolada jest kaloryczna - 100 gramach czekolady o zawartości 70% kakao jest 566 kalorii - ma także dużo błonnika, który hamuje apetyt. Ma niską zawartość tłuszczu, dzięki czemu trzustka nie produkuje dużej ilości insuliny. Proces trawienia jest spowolniony i dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

Czekolada może być więc dobrym elementem diety odchudzającej.dzięki niej zaspokoisz chęć na słodkości, a jednocześnie dostarczysz organizmowi cennych składników odżywczych. Pamiętaj tylko, by analizować skład i wybierać czekoladę z minimum 70% zawartości kakao. Zwróć też uwagę, czy nie ma w niej innych dodatków, takich jak np. cukier glukozowo-fruktozowy.
Gorzka czekolada to samo zdrowie, ale tylko jedzona z umiarem (zresztą jak każdy inny produkt spożywczy). Czekolada ma sporo kalorii, które w zbyt dużej ilości mogą przyczynić się do przybierania na wadze. Z całą pewnością nie dawaj jej zwierzakom, gdyż dla nich jest to trucizna, która może doprowadzić do śmierci.

Dla człowieka czekolada jest idealnym produktem, bo spożywana w odpowiedniej ilości, wspomoże nasz organizm. Zapewni nam zdrowie i długie życie, a także urodę. Wystarczą dwie kostki dziennie lub większe ilości od czasu do czasu. Na zimowe wieczory świetnie sprawdzi się gorąca czekolada, możesz wzbogacić ją odrobiną chilli, wanilią lub innymi przyprawami.

Jeśli masz zły nastrój lub dopadnie cię ochota na słodkie, nie bój się po nią sięgać.