Systematyczność, czyli zdrowe nawyki
Zanim dokonasz rewolucji w kuchni, wprowadź kilka zdrowych nawyków, których stosowanie nie wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Ważna jest liczba posiłków w ciągu dnia. Dlatego codzienny jadłospis najlepiej podziel na 4-5 posiłków, które należy jeść co 2-3 godziny. W ten sposób utrzymasz odpowiedni poziom cukru we krwi i jednocześnie zapobiegniesz napadom głodu, którym często towarzyszy jedzenie niezdrowych, przypadkowych rzeczy.
Jeśli często stołujesz się na mieście lub zamawiasz jedzenie typu fast food, zrezygnuj z tego przyzwyczajenia i zacznij samodzielnie przygotowywanie posiłków w domu. Na blogach kulinarnych i w książkach kucharskich dostępne są setki przepisów na zdrowe dania. Wystarczy, że dobierzesz odpowiedni poziom trudności i czas, jaki możesz na ten cel poświęcić.
Słodycze zastąp suszonymi owocami lub orzechami, które - mimo że są równie kaloryczne - posiadają więcej składników odżywczych. Zwracaj uwagę na to, co pijesz. Nawet najbardziej dietetyczny obiad nie pomoże w utracie kilogramów, jeśli popijesz go słodzonym napojem gazowanym.