Data modyfikacji:

Zrób to sam. Proteinowe przekąski — brownie!

Zaczynasz właśnie intensywny okres ćwiczeń. W tym celu też aplikujesz restrykcyjną dietę o określonej liczbie kalorii. Wiadomo, w takiej sytuacji spożywanie węglowodanów prostych musimy ograniczyć do zera, czyli automatycznie wszystkie słodycze idą do kosza. Jednak musimy sobie umilać czas i się nagradzać, dlatego też proponujemy zdrowe proteinowe przekąski, które każdy może wykonać na własną rękę.

Proteinowy brownie… z buraków

Wszyscy kochamy brownie za mocny, czekoladowy smak. Jak więc zastąpić ten znaczący składnik? Czy w ogóle się da? Otóż tak. Spokojnie czekoladę możemy zamienić na buraki. Nie wyobrażacie sobie tego? Jest naprawdę przepyszne! Świetnie komponuje się z lodami waniliowymi i malinami. Wartości odżywcze w cieście wynoszą 9,4g białka, 5,7g tłuszcz;y, 12,4g węglowodanów i tylko 141 kalorii.

Składniki, jakie należy przygotować:

— 20g kakao,
— 125g mąki razowej,
— 1,5 łyżeczki do pieczenia,
— 125g czekoladowej odżywki białkowej,
— 70g daktyli, które wcześniej należy namoczyć,
— 500 g startych na małych oczkach buraków.

Do polewy potrzebujemy:

— 150g mleka ( w zależności od preferencji może być kokosowe, krowie, migdałowe)
— 150g 90% gorzkiej czekolady.

Buraki razem z daktylami wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy razem. Następnie dodajemy wszystkie inne pozycje i również miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Bierzemy formę na ciasto — cała smarujemy masłem i dodatkowo na spód dajemy papier.

Do takiej przygotowanego naczynia przekładamy masę, którą pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto ostygnie, rozpuszczamy czekoladę i mleko w kąpieli wodnej. Po uzyskaniu cieknącej polewy, oblewamy całe ciasto i czekamy aż zaschnie. Wkładamy do lodówki na 30 minut — po wyciągnięciu jest gotowe do jedzenia! Powinno wyjść około 16 kawałków po pocięciu ciasta. 

Jest to idealna przekąska na imprezę ze znajomymi, czy święta, gdzie każde zaoszczędzone kalorie się przydadzą. Jak przy tym może być jeszcze zdrowo i smacznie to jeszcze lepiej. Spróbujcie sami!