Data modyfikacji:

Zrób to sam. Proteinowe przekąski - Rafaello i biała czekolada!

Zaczynasz właśnie intensywny okres ćwiczeń. W tym celu też aplikujesz restrykcyjną dietę o określonej liczbie kalorii. Wiadomo, w takiej sytuacji spożywanie węglowodanów prostych musimy ograniczyć do zera, czyli automatycznie wszystkie słodycze idą do kosza. Jednak musimy sobie umilać czas i się nagradzać, dlatego też proponujemy zdrowe proteinowe przekąski, które każdy może wykonać na własną rękę.

Proteinowe Rafaello

Przekąska idealna dla fanów kokosa! Szybka, pyszna i posiadająca wiele wartości odżywczych ( w jednej sztuce znajdziemy: białko 4,65g; tłuszcze 1,64g; węglowodany 0,8g; kalorie 37,11). Komentarze po wykonaniu i spróbowaniu mówią, że przepis jest lepszy od oryginału, a więc z czego jest wykonany:
— 15g migdałów,
— 10g mąki migdałowej,
— 20g wiórków kokosowych,
— 10g kokosowej odżywki białkowej,
— 200g sera twarogowego chudego,
— 25g jogurtu naturalnego.
Wszystkie składniki, oprócz migdałów i wiórek kokosowych, łączymy w jednej misce do powstania ciągnącej masy, z której będziemy w stanie ulepić małe kulki. Liczba ich zależeć będzie od tego, jakie wielkości stworzysz — to jest przepis na około 14 sztuk. Następnie do ulepionych kulek wciskamy po jednym migdale i obtaczamy we wiórkach kokosowych z zewnątrz. Odstawiamy do lodówki i po stwardnieniu, cieszymy się przepysznym deserem!

Proteinowa biała czekolada

Biała czekolada na pierwszy rzut oka kojarzy się nam z czymś słodkim i bardzo kalorycznym. Cała czekolada zawiera 39,1g białka, 40,1 węglowodanów, 19,1g tłuszczy i 408,8 kalorii. Łapcie przepis i jedźcie najpyszniejszą czekoladę ever! Co się na niego składa:
— 25g odżywki białkowej o smaku białej czekolady,
— 250g jogurtu naturalnego,
— 20g orzechów z nerkowca,
— 5g płatków migdałowych,
— 5g wiórków kokosowych,
— słonecznik ( według uznania).
Wszystkie składniki przesypujemy do wysokiej miski i razem blendujemy. W momencie kiedy zrobi nam się jednolita masa, przelewamy ją do pojemnika wyłożonego folią i wsadzamy na 4 godziny do zamrażalnika. Zwróćcie uwagę na to, żeby folia była cała bez dziurek — wtedy będziecie mieć pewność, że wszystko wyjdzie wyśmienicie.