Zupa na lato — przepisy na smaczne chłodniki

Gęste i kremowe, a może lekkie i orzeźwiające? Wybór zup idealnych na lato jest naprawdę imponujący. W upalne dni, kiedy apetyt staje się mniejszy, postawienie na płynne posiłki, dobrze nawadniające organizm jest zdecydowanie dobrym wyborem. Chłodnik litewski, zupa z botwiny, a może krem cebulowy z odrobiną białego wina? Która zupa na lato zawładnie waszymi zmysłami?

Klasyczny przepis na chłodnik litewski

Ta tradycyjna zupa kuchni wschodnioeuropejskiej, goszcząca na wielu polskich stołach występuje w nieskończonej liczbie odmian i modyfikacji. Warto wiedzieć, że dawniej do chłodnika litewskiego dodawało się także kawałki ryby czy cielęciny. Dziś to już jednak przeszłość i nawet znany wszystkim koneser dobrego smaku Robert Makłowicz udostępnia recepturę pozbawioną wywaru mięsnego. Poznajcie klasyczny przepis na chłodnik litewski.

Składniki
pęczek botwiny
3 ogórki gruntowe
pęczek koperku
pęczek szczypioru
4 jajka
litr jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany 18%
odrobina soku z cytryny
szczypta soli

Sposób przygotowania
Opłukaną botwinę kroimy na drobne kawałki. Buraki wystarczy pokroić na ćwiartki, natomiast łodygi należy drobno posiekać. Całość umieszczamy w garnku razem ze szklanką wody. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 minut. 

Obrane i pokrojone ogórki gruntowe dodajemy do chłodnika, podobnie jak posiekany szczypior i koperek. Śmietanę wymieszaną z jogurtem dodajemy do przestudzonej zupy. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Ostatnim etapem jest ugotowanie jajek na twardo. Tak przygotowany chłodnik litewski  podajemy gościom. 

Chłodnik ogórkowy

Tradycyjny chłodnik litewski jest daniem o tak znamienitej historii i smaku, że w 2006 roku został on wpisany na listę produktów tradycyjnych. Orzeźwiająca zupa buraczkowa o czerwono-różowej barwie sięga korzeniami jeszcze czasów jagiellońskich. Wtedy to kuchnia staropolska znalazła uznanie wśród Litwinów. Z kolei tradycyjne potrawy litewskie, w tym właśnie chłodnik, zawładnęły podniebieniami Polaków. Regionem, w którym ta orzeźwiająca zupa do dziś występuje wyjątkowo często, jest Sejneńszczyzna, północno-wschodni rejon Rzeczypospolitej, bezpośrednio sąsiadujący z Litwą.

Orzeźwiający chłodnik pojawia się w domach Polaków w letnie, upalne wieczory. Tak też bywało dawniej. Wspomnienie o nim można znaleźć w Panu Tadeuszu — biesiadnicy sycili się doskonałym smakiem chłodnika w czasie wspólnej biesiady.
W kategorii zup na lato duże uznanie wśród naszych rodaków ma, oprócz opisanego chłodnika litewskiego, także chłodnik ogórkowy. Ten ostatni doskonale smakuje w letnie lipcowe popołudnia, przynosząc orzeźwienie i gasząc pragnienie o wiele lepiej niż napoje gazowane. Poniżej przedstawiamy oryginalny przepis na chłodnik ogórkowy z dodatkiem mięty i cytryny. Mamy nadzieję, że połączenie to uznacie za wyjątkowo smaczne.

Chłodnik ogórkowy z cytryną i miętą

Składniki
6 ogórków gruntowych
150 ml śmietany 18
250 ml kefiru
łyżeczka miodu naturalnego
łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
kilka liści mięty
sól i pieprz ziołowy — do smaku

Sposób przygotowania
Obieramy ogórki i kroimy w niedużą kostkę. Umieszczamy w misce, do której wlewamy śmietanę z kefirem. Dodajemy posiekane liście mięty. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, szczyptą soli i łyżeczką miodu. W celu zrównoważenia smaku dodajemy łyżkę soku, a także skórkę otartą z połowy cytryny.
Tak przygotowany chłodnik ogórkowy odstawiamy do lodówki, aby smaki się wymieszały. 
Smacznego!

Chłodnik ogórkowy z nutą melona i listkami mięty

Jego fantastyczny miętowy zapach wspaniale ochłodzi w lipcowe gorące popołudnie. Poniżej przepis na chłodnik w nieco odświeżonej wersji zupy na lato.

Składniki
duży ogórek
50 ml jogurtu (greckiego)
2 melony
garść świeżych liści mięty
świeży imbir
przyprawy do smaku: pierz cayenne, sól

Sposób przygotowania
Melony i ogórka obrane ze skórki kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w blenderze wraz z jogurtem i liśćmi mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także odrobiną imbiru według uznania. Przed podaniem zupa powinna być dobrze schłodzona.

Zupa na lato — biały chłodnik ze szczypiorkiem

Składniki
1/2 l zsiadłego mleka
100 ml śmietany
4 ogórki małosolne
szczypiorek
2 łyżki musztardy
sól
do dekoracji — kilka plasterków ogórka

Sposób przygotowania
Zsiadłe mleko ubijamy ze śmietaną. Obrane ze skóry ogórki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mleka. To samo robimy z drobno posiekanym szczypiorem. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli. Tuż przed podaniem na wierzch chłodnika możemy położyć kilka plasterków świeżego ogórka — do dekoracji.

Letnia zupa — wersja na słodko

Składniki
60 dag świeżych truskawek
szklanka soku z pomarańczy
3 łyżki cukru trzcinowego
kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania
Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w blenderze razem z sokiem pomarańczowym i cukrem. Wstawiamy do lodówki w celu wystudzenia. Zimny napój udekorowany plasterkami truskawek jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Zupa z botwiny

Ma przepiękny burgundowy kolor. Zupa z botwiny, czyli zupa ugotowana na bazie młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, jest atrakcyjnym pomysłem na letni obiad. Skusicie się na tej orzeźwiającej zupy, prawda?

Składniki
dorodny pęczek botwiny
2 marchewki
1,5 litra wody
pietruszka
burak
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła
przyprawy do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania
Odcinamy liście botwiny od bulw. Umyte łodygi botwiny wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę i buraka. Całość powinna gotować się przez 25 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.

W czasie, gdy zupa się gotuje, na rozgrzanej patelni umieszczamy masło i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy je do zupy. Całość przyprawiamy do smaku według uznania. Zupę z botwiny podajemy z połówkami ugotowanych na twardo jajek.

Serdecznie zachęcamy was do modyfikacji wersji chłodnika ogórkowego, zupy z botwiny czy innych zup na lato. Kto wie, być może nowe wariacje słynnych posiłków okażą się jeszcze lepsze aniżeli tradycyjne? Zdecydowanie warto eksperymentować w tym zakresie.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły