Zupa na lato — przepisy na smaczne chłodniki

Gęste i kremowe, a może lekkie i orzeźwiające? Wybór zup idealnych na lato jest naprawdę imponujący. W upalne dni, kiedy apetyt staje się mniejszy, postawienie na płynne posiłki, dobrze nawadniające organizm jest zdecydowanie dobrym wyborem. Chłodnik litewski, zupa z botwiny, a może krem cebulowy z odrobiną białego wina? Która zupa na lato zawładnie waszymi zmysłami?

Klasyczny przepis na chłodnik litewski

Ta tradycyjna zupa kuchni wschodnioeuropejskiej, goszcząca na wielu polskich stołach występuje w nieskończonej liczbie odmian i modyfikacji. Warto wiedzieć, że dawniej do chłodnika litewskiego dodawało się także kawałki ryby czy cielęciny. Dziś to już jednak przeszłość i nawet znany wszystkim koneser dobrego smaku Robert Makłowicz udostępnia recepturę pozbawioną wywaru mięsnego. Poznajcie klasyczny przepis na chłodnik litewski.

Składniki
pęczek botwiny
3 ogórki gruntowe
pęczek koperku
pęczek szczypioru
4 jajka
litr jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany 18%
odrobina soku z cytryny
szczypta soli

Sposób przygotowania
Opłukaną botwinę kroimy na drobne kawałki. Buraki wystarczy pokroić na ćwiartki, natomiast łodygi należy drobno posiekać. Całość umieszczamy w garnku razem ze szklanką wody. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 minut. 

Obrane i pokrojone ogórki gruntowe dodajemy do chłodnika, podobnie jak posiekany szczypior i koperek. Śmietanę wymieszaną z jogurtem dodajemy do przestudzonej zupy. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Ostatnim etapem jest ugotowanie jajek na twardo. Tak przygotowany chłodnik litewski  podajemy gościom. 

Chłodnik ogórkowy

Tradycyjny chłodnik litewski jest daniem o tak znamienitej historii i smaku, że w 2006 roku został on wpisany na listę produktów tradycyjnych. Orzeźwiająca zupa buraczkowa o czerwono-różowej barwie sięga korzeniami jeszcze czasów jagiellońskich. Wtedy to kuchnia staropolska znalazła uznanie wśród Litwinów. Z kolei tradycyjne potrawy litewskie, w tym właśnie chłodnik, zawładnęły podniebieniami Polaków. Regionem, w którym ta orzeźwiająca zupa do dziś występuje wyjątkowo często, jest Sejneńszczyzna, północno-wschodni rejon Rzeczypospolitej, bezpośrednio sąsiadujący z Litwą.

Orzeźwiający chłodnik pojawia się w domach Polaków w letnie, upalne wieczory. Tak też bywało dawniej. Wspomnienie o nim można znaleźć w Panu Tadeuszu — biesiadnicy sycili się doskonałym smakiem chłodnika w czasie wspólnej biesiady.
W kategorii zup na lato duże uznanie wśród naszych rodaków ma, oprócz opisanego chłodnika litewskiego, także chłodnik ogórkowy. Ten ostatni doskonale smakuje w letnie lipcowe popołudnia, przynosząc orzeźwienie i gasząc pragnienie o wiele lepiej niż napoje gazowane. Poniżej przedstawiamy oryginalny przepis na chłodnik ogórkowy z dodatkiem mięty i cytryny. Mamy nadzieję, że połączenie to uznacie za wyjątkowo smaczne.

Chłodnik ogórkowy z cytryną i miętą

Składniki
6 ogórków gruntowych
150 ml śmietany 18
250 ml kefiru
łyżeczka miodu naturalnego
łyżka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
kilka liści mięty
sól i pieprz ziołowy — do smaku

Sposób przygotowania
Obieramy ogórki i kroimy w niedużą kostkę. Umieszczamy w misce, do której wlewamy śmietanę z kefirem. Dodajemy posiekane liście mięty. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, szczyptą soli i łyżeczką miodu. W celu zrównoważenia smaku dodajemy łyżkę soku, a także skórkę otartą z połowy cytryny.
Tak przygotowany chłodnik ogórkowy odstawiamy do lodówki, aby smaki się wymieszały. 
Smacznego!

Chłodnik ogórkowy z nutą melona i listkami mięty

Jego fantastyczny miętowy zapach wspaniale ochłodzi w lipcowe gorące popołudnie. Poniżej przepis na chłodnik w nieco odświeżonej wersji zupy na lato.

Składniki
duży ogórek
50 ml jogurtu (greckiego)
2 melony
garść świeżych liści mięty
świeży imbir
przyprawy do smaku: pierz cayenne, sól

Sposób przygotowania
Melony i ogórka obrane ze skórki kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w blenderze wraz z jogurtem i liśćmi mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także odrobiną imbiru według uznania. Przed podaniem zupa powinna być dobrze schłodzona.

Zupa na lato — biały chłodnik ze szczypiorkiem

Składniki
1/2 l zsiadłego mleka
100 ml śmietany
4 ogórki małosolne
szczypiorek
2 łyżki musztardy
sól
do dekoracji — kilka plasterków ogórka

Sposób przygotowania
Zsiadłe mleko ubijamy ze śmietaną. Obrane ze skóry ogórki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mleka. To samo robimy z drobno posiekanym szczypiorem. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli. Tuż przed podaniem na wierzch chłodnika możemy położyć kilka plasterków świeżego ogórka — do dekoracji.

Letnia zupa — wersja na słodko

Składniki
60 dag świeżych truskawek
szklanka soku z pomarańczy
3 łyżki cukru trzcinowego
kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania
Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w blenderze razem z sokiem pomarańczowym i cukrem. Wstawiamy do lodówki w celu wystudzenia. Zimny napój udekorowany plasterkami truskawek jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Zupa z botwiny

Ma przepiękny burgundowy kolor. Zupa z botwiny, czyli zupa ugotowana na bazie młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, jest atrakcyjnym pomysłem na letni obiad. Skusicie się na tej orzeźwiającej zupy, prawda?

Składniki
dorodny pęczek botwiny
2 marchewki
1,5 litra wody
pietruszka
burak
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła
przyprawy do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania
Odcinamy liście botwiny od bulw. Umyte łodygi botwiny wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchew, pietruszkę i buraka. Całość powinna gotować się przez 25 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.

W czasie, gdy zupa się gotuje, na rozgrzanej patelni umieszczamy masło i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy je do zupy. Całość przyprawiamy do smaku według uznania. Zupę z botwiny podajemy z połówkami ugotowanych na twardo jajek.

Serdecznie zachęcamy was do modyfikacji wersji chłodnika ogórkowego, zupy z botwiny czy innych zup na lato. Kto wie, być może nowe wariacje słynnych posiłków okażą się jeszcze lepsze aniżeli tradycyjne? Zdecydowanie warto eksperymentować w tym zakresie.
jak wybrac odkurzacz

Jak wybrać odkurzacz? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

2021-10-20
Trudno wyobrazić sobie utrzymanie porządku w domu bez dobrego odkurzacza. Od jego jakości zależy w dużej mierze to, czy uda się pozbyć zanieczyszczeń ze wszystkich nawierzchni w domu. Jaki odkurzacz do domu wybrać? Na jakie parametry zwrócić uwagę? Jaki typ odkurzacza najlepiej sprawdzi się w twoim przypadku? Sprawdź nasz artykuł!
montaż zmywarki

Montaż zmywarki: kompleksowy poradnik. O czym należy pamiętać?

2021-10-20
Na kupno zmywarki decyduje się coraz więcej osób. Wbrew powszechnemu przekonaniu, urządzenia te pozwalają zaoszczędzić nie tylko czas, ale również wodę zużywaną do mycia naczyń. Samodzielny montaż zmywarki nie jest dużym wyzwaniem dla średnio zaawansowanych majsterkowiczów. Dowiedz się, o czym należy pamiętać i jakie kroki wykonywać podczas instalacji.
jaka wyciskarka wolnoobrotowa

Jaka wyciskarka wolnoobrotowa?

2021-10-20
Wyciskarki wolnoobrotowe są idealnym wyborem, gdy planujemy regularnie przygotowywać w domu soki z warzyw oraz owoców. Przez długi czas te niezwykle wydajne i skuteczne urządzenia były towarem luksusowy. Dzięki coraz przystępniejszym cenom w ostatnim czasie cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów. Podpowiadamy, jaka wyciskarka wolnoobrotowa będzie najlepsza.
trymetr black friday

Trymer - Black Friday. Jaki trymer podczas Black Friday wybrać?

2021-10-20
Broda dodaje męskości i charakteru pod warunkiem, że jest zadbana i dobrze wymodelowana. Aby wyglądała estetycznie i dodawała atrakcyjności, należy regularnie ją przycinać i dopasowywać do kształtu twarzy. Wymaga to również profesjonalnych narzędzi. Posiadając w domu odpowiedni trymer dobrej jakości, nie trzeba regularnie korzystać z usług barbera, co pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze. Funkcjonalny trymer odpowiedniej jakości to podstawowe narzędzie higieny każdego mężczyzny. Warto zatem zainwestować w urządzenie, którego funkcje ułatwią codzienne dbanie o swój wygląd i pozwolą cieszyć się estetyczną, zadbaną brodą i ciałem.