Data publikacji:

Awokado zatruwa ludzi i środowisko

Smaczne owoce awokado, szybko stały się popularne na całym świecie. Należą do grona tzw. superfoods, ze względu na ogromną zawartość minerałów i składników odżywczych. W Wielkiej Brytanii sprzedaje się ono nawet lepiej niż pomarańcze. Okazuje się jednak, że uprawy awokado są niszczycielskie dla środowiska i ludzi. 
(fot. rosalieruardy.com)

Od kiedy stało się modne, globalny popyt na awokado stale rośnie. Ten produkt stał się nieodzownym składnikiem wielu zdrowych przepisów. Mało kto wie, że ogromne plantacje awokado nie pozostają bez wpływu na środowisko naturalne i mieszkańców okolicznych terenów.

Największe plantacje, znajdują się w Meksyku w południowym stanie Michoacán, gdzie stanowią poważne zagrożenie dla ekosystemu. Połacie upraw awokado zajmują miejsce naturalnych lasów, a plantacje sadzone przez rolników niszczą wzgórza. Skutkuje to wyjałowieniem ziemi i zanieczyszczeniem powietrza pestycydami używanymi przy uprawach.
(fot. blog.phantomforest.com)

Opryski dostają się do wód gruntowych i rzek, przez co zagrożona jest czystość wody rozprowadzanej wodociągami do gospodarstw domowych. Obecność pestycydów spowodowała pogorszenie kondycji zdrowotnej lokalnej ludności. Wśród dzieci i dorosłych pojawiły się problemy z nerkami, niewydolność wątroby oraz kłopoty z wydolnością układu oddechowego. 
(fot. fronterasdesk.org)

Inwazyjną uprawę awokado utrudnia inna lokalna plaga. Miejscowe kartele narkotykowe interesują się zyskami, jakie przynoszą plantacje. Wśród rolników dopuszczających się wylesiania gruntów są między innymi członkowie gangów. Niszczenie lasów to powszechna praktyka, która nie jest regulowana prawnie. Meksykańscy urzędnicy dążą do tego, by zielone owoce stały się produktem przyjaznym środowisku, ale jednocześnie chcą, by rynki międzynarodowe nie straciły zainteresowania lokalnym dobrem.
(fot. pb.pl)

Brytyjskie media podkreślają, że jedynym sposobem na powstrzymanie złego wpływu upraw na środowisko i zdrowie ludzi jest bojkot i zaprzestanie kupna awokado. Każdy kraj i osoba kupująca owoce hodowane w Meksyku przyczynia się do zaistniałej sytuacji. Dopiero, kiedy przedsiębiorcy zauważą sprzeciw we własnych zyskach, przemyślą sprawę.
Tekst: Nadia Pietrzak

Przeczytaj również