Bądź mistrzem kuchni każdego dnia z Cuisine Companion od Tefala

Niezależnie od tego, czy uwielbiamy gotować, bądź uważamy, że to raczej walka z żywiołem, w kuchni przyda nam się niezawodny towarzysz i wykwalifikowany pomocnik. Jaki robot kuchenny wybrać? Nowy Tefal Cuisine Companion sprawdzi się w tej roli doskonale. Wyręczy nas prawie we wszystkim, zostawiając jedynie prawdziwą frajdę z pichcenia.

Jaki robot kuchenny wybrać?

Kucharzenie staje się coraz bardziej popularnym zajęciem. Z codziennego obowiązku przeistacza się w prawdziwą sztukę. Chętnie czytamy blogi z przepisami i oglądamy telewizyjne show, których uczestnicy prześcigają się w kuchennym mistrzostwie, co dodatkowo nakręca nas na przygodę z pichceniem. Dziś każdy może zacząć przyrządzać pyszne zdrowe jedzenie i zostać szefem kuchni we własnym domu. Gotowanie przysmaków to jednak spore wyzwanie. Dzięki wielofunkcyjnemu robotowi kuchennemu Cuisine Companion z pewnością je sobie ułatwimy i sprawimy, że stanie się bardziej przyjemne. To uniwersalne urządzenie do gotowania na parze, podgrzewania, mieszania, smażenia, wyrabiania i nie tylko! Przyda się w każdej kuchni. Jeśli jesteśmy początkującymi kucharzami lub pragniemy zaoszczędzić więcej czasu, możemy skorzystać z jednego z automatycznych programów. Bardziej wprawnych w kuchennym rzemiośle z pewnością zadowoli program manualny. W każdym razie, od teraz na pewno nie zabraknie nam dodatkowych rąk do pomocy przy garnkach. Gotowi na przygotowanie w warunkach domowych dań rodem z restauracji?


Przystawki na smaczny start

Warto, abyśmy rozpoczęli znajomość z Cuisine Companion od przygotowania czegoś na przysłowiowy ząb. Pyszny starter będzie dla nas świetną rozgrzewką i bez wątpienia zaostrzy gościom apetyt. Z pomocą wielofunkcyjnego robota kuchennego możemy opracować przepisy idealne na przystawkę przed uroczystym rodzinnym posiłkiem, przekąskę na domowej imprezie, czy nawet oryginalne śniadanie. Przykładowo, wykorzystując program do wolnego gotowania oraz miksowania, możemy przygotować wyborny pasztet. Jeśli preferujemy coś bezmięsnego, mamy niemal nieograniczone możliwości przygotowania past rybnych, jajecznych, czy warzywnych. Z puszki tuńczyka, twarożku i przypraw wyczarujemy pyszny krem, a z awokado i czosnku - guacamole, w sam raz do nachosów. Smarowidła będą doskonale komponować się z domowym chlebem – składniki potrzebne do jego upieczenia przygotujemy dzięki użyciu ostrza do wyrabiania. Doskonałym pomysłem jest przetestowanie przepisów na rozmaite urozmaicenia tradycyjnego wypieku, jak przyrządzany na bazie drożdży chleb z serem i boczkiem lub popularny w kuchni francuskiej pain de poisson, czyli dosłownie chleb rybny. Bardzo smaczną innowacją będzie wykorzystanie krewetek do przystawek. Urządzenie do gotowania na parze pomoże je przyrządzić w zdrowy i szybki sposób, choćby na bazie masła, czosnku i ziół. Miłośnicy bardziej orientalnych klimatów mogą spróbować sił w przygotowaniu z nich pierożków wonton. Możliwości jest bez liku. 

Zupa na topie

Ponoć nic tak nie rozgrzewa, jak miska pożywnej zupy. Naturalnie, nie biorąc pod uwagę chłodników. Dzięki Cuisine Companion z powodzeniem przygotujemy oba rodzaje. Klasyczny rosół? Nic prostszego! Funkcja wolnego gotowania sprawdzi się tu jak marzenie. Tajska zupa na mleku kokosowym nie przysporzy nam wiele więcej zachodu. Dostępne ostrza możemy wykorzystać do blendowania składników na zupę krem. Robot kuchenny z łatwością zmiksuje brokuły, cukinie, dynie, buraki, czy pomidory. Miksując te ostatnie przygotujemy apetyczną alternatywę dla domowej pomidorówki. Najlepiej, jeśli wykorzystamy sezonowe dobrodziejstwa prosto z targu. Dla podniesienia walorów smakowych dodajmy kapkę śmietany lub odrobinę startego żółtego sera. Wyśmienity dodatek do kremowych zup stanowią również  grzanki i prażone migdały.


W rolach głównych

Dania główne stanowią clou restauracyjnego menu. Także na domowym stole drugie danie to zwykle gwóźdź programu. Jakie potrawy przygotujemy z Cuisine Companion? Przepisów kulinarnych, które urzeczywistnimy przy pomocy urządzenia jest naprawdę spory wybór. Wielbiciele kuchni włoskiej przygotują risotto bądź lasagne z mięsem lub szpinakiem. Spaghetti carbonara, bolognese, czy napoli to również żaden problem. Dobra wiadomość jest taka, że dzięki właściwości utrzymywania ciepła, w urządzeniu nie tylko wyrobimy ciasto na pizzę, ale również zapewnimy mu idealne warunki do wyrośnięcia. Przy pomocy robota kuchennego upichcimy też gulasz i wszelkie potrawki. Dzięki pojemności misy mieszczącej 4,5 l ugotujemy większe ilości potraw. Staropolski bigos, leczo lub chili con carne dla całej rodziny lub paczki znajomych? Żaden kłopot! Przystosowanie urządzenia do gotowania na parze pozwoli nam przetestować przepisy kulinarne na zdrowe posiłki. W ten sposób przyrządzimy na przykład delikatne pulpeciki cielęce w sosie śmietanowym lub łososia z warzywami, a także tradycyjne polskie gołąbki, czy pierogi.

Na deser zawsze jest miejsce

Niektórzy żartują, że nawet, gdy jesteśmy najedzeni do syta, gdzieś tam ponad wypełnionym żołądkiem znajduje się tajna komora w każdej chwili gotowa na przyjęcie porcji słodkości. Nie ulega wątpliwości, że nasze menu nie może się obyć bez deseru. Z pomocą Cuisine Companion nie tylko przygotujemy ulubione ciasta, takie jak brownie, czy sernik. Dzięki trybowi wolnego gotowania, bez grudek i przypalania, upichcimy różne słodkie przysmaki bazujące na kremach. Panna cotta, domowy budyń waniliowy, jogurtowe kremy z owocami, czekoladowy pudding – to tylko niektóre cuda, jakie przygotujemy w robocie kuchennym. Jeśli mamy ochotę na coś zdrowego i mocno owocowego, to świetnym rozwiązaniem będą musy owocowe. Sprawdzą się jako samodzielny deser lub świetny dodatek do lodów. Możemy również przygotować pożywne i orzeźwiające koktajle na bazie owoców, mleka lub jogurtu i kruszonego lodu, który również zrobimy w urządzeniu.

Niezastąpiony sos

Wspaniałym dodatkiem do wyśmienitego jedzenia jest pieczołowicie sporządzony sos. Dzięki funkcji podsmażania i mieszania spokojnie przygotujemy dowolny rodzaj sosu od pieczarkowego po beszamelowy.  W prosty sposób możemy przyrządzić domowy słodki sos chili, który jest wyśmienity zarówno do dań chińskich, jak i słonych przekąsek. W sezonie grillowym zaskoczymy wszystkich własnoręcznie przygotowanym sosem barbecue, a do pizzy dołożymy gęsty sos czosnkowy lub pomidorowy. Łatwo spreparujemy także pesto. Ostrza skutecznie uporają się z listkami bazylii i orzeszkami. Co najważniejsze, dzięki funkcji wolnego gotowania nie musimy się już martwić, że podczas pichcenia zamienimy sos w jajecznicę. 


Przepis na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym



Z Cuisine Companion w kuchni, naszym największym problemem stanie się dylemat: który pośród tak wielu kuszących przepisów wybrać? Na szczęście na poznawanie dobrego jedzenia zawsze jest czas, a z tym fantastycznym robotem kuchennym będzie go jeszcze więcej!

Na zachętę i dobry początek podsuwamy przepis na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. Przygotowanie porcji dla 4 osób zajmie nam wraz z gotowaniem około godziny. Oto lista potrzebnych składników:

  • 150 g masła
  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 100g bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • pęczek koperku
  • 2 plasterki boczku dla urozmaicenia sosu

Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. W międzyczasie wykładamy blachę papierem do pieczenia.

Krok 2: Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy w sporą kostkę i wkładamy do misy robota, wyposażonej wcześniej w ostrze tnące ultrablade. Miksujemy przez 20 sekund na prędkości 12.

Krok 3: Dodajemy mięso, bułkę tartą, jajko i mleko. Miksujemy przez kolejne 10-20 sekund.

Krok 4: Usuwamy z misy ostrze i zwilżonymi dłońmi wyrabiamy z mięsa kulki. Gotowe bryłki układamy na blaszce i pieczemy około 30 minut.

Krok 5: W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy. Czyścimy misę i montujemy w niej mieszadło. Wkładamy poszatkowany koperek, masło i śmietankę. Wybieramy program [sauce] z prędkością 5 i temperaturą 85 stopni. Czas ustawiamy na 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Świetnym dopełnieniem smaku będzie dodanie 2 plasterków cienko pokrojonego boczku.

Krok 6: Teraz już tylko pozostaje nam polać upieczone klopsiki aromatycznym sosem.

Po więcej kulinarnych pomysłów odsyłamy do książki „1 milion inspiracji”, dołączonej do każdego Cuisine Companion oraz na stronę producenta.

Katarzyna Kindlik

Ktoś o szalenie popularnym imieniu, za to nazwisku nietuzinkowym i chętnie przekręcanym. Absolutnie kręcą ją dwie rzeczy: kino i literatura, co może i brzmi banalnie, ale wierzy, że jest furtką do nieskończonych możliwości. Największą frajdę sprawia jej wszelkiej maści pisanie: od głupich wierszyków po filozofowanie. Ma w sobie odkrywcę, który ciągle popycha ją ku poszukiwaniom nowych inspiracji. Także w ludziach, których chętnie poznaje, obserwuje i  podejmuje, niekiedy mordercze, wyzwanie ich zrozumienia.  

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły