Co robić z grzybami?

Późne lato i jesień to czas na grzybobranie. W lasach aż roi się od zapalonych grzybiarzy, którzy szukają tych smacznych, leśnych przysmaków pod drzewami i w ściółce. Każdy, kto kiedykolwiek wybrał się na grzybobranie wie, jaką radość sprawia przyniesiony do domu pełny koszyk grzybów. Najlepiej je jeść świeże, ale co w przypadku, gdy nazbieramy ich tyle, że nie jesteśmy w stanie ich wszystkich spożyć od razu? Jest kilka sprawdzonych sposobów na przechowywanie grzybów – można je na przykład zamrozić, zasuszyć albo zamarynować.

Suszenie grzybów

Wielu ludzi uważa, że suszone grzyby tracą swój smak. Nic bardziej mylnego! Wystarczy zastosować się do kilku uwag, żeby nie zepsuć procesu suszenia i pilnować odpowiedniej temperatury suszenia, aby grzyby zachowały swój naturalny smak i aromat, a my będziemy mogli cieszyć się potrawami z tymi sezonowymi przysmakami cały rok, aż do następnego grzybobrania.
Najlepszą i najprostszą metodą jest użycie specjalnej suszarki do grzybów. Urządzenie to kosztuje niecałe 100zł (droższe modele około 200zł), więc nie jest to duży wydatek, a zawsze można takiej suszarki użyć również do suszenia warzyw i owoców. Odpowiednio używana suszarka do warzyw i owoców dobrej firmy powinna nam służyć latami. Grzyby lub inne produkty układa się na sitkach w suszarce i suszy przez kilka do kilkunastu godzin. Czas suszenia grzybów jest zależny od ich wielkości i wilgotności.

Grzyby można również suszyć w piekarniku. Jest to jednak trudniejsze zadanie niż używanie suszarki do grzybów, gdyż w tym przypadku trzeba dokładnie pilnować temperatury i czasu suszenia. Przy zbyt niskiej temperaturze grzyby nie zasuszą się, a jeżeli będzie ona zbyt wysoka to istnieje ryzyko, że się spalą. Jeżeli chcemy suszyć grzyby w piekarniku powinniśmy zastosować kilka kroków:
  1. Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby układamy na papierze do pieczenia w brytfance bądź na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temperatura około 150 stopni Celsjusza)
  2. Po około godzinie wyjmujemy grzyby z piekarnika, delikatnie przyciskamy je ręcznikiem papierowym (w ten sposób grzyby wypuszczą soki i od razu je odsączymy).
  3. Przewracamy grzyby na drugą stronę i wkładamy na kolejną godzinę do piekarnika
  4. Powtarzamy czynność z punktu 2., aż grzyby będą całkowicie wysuszone.
  5. Wysuszone grzyby przekładamy do słoika i przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Tradycyjnym sposobem na suszenie grzybów jest nawlekanie ich na nitkę i wieszanie w ciepłym i przewiewnym pomieszczeniu. Minusem takiego sposobu jest to, że w ten sposób grzyby łatwo wilgotnieją i robaczywieją, a sam proces bardzo długo trwa. Drugi tradycyjny sposób na suszenie grzybów to wystawienie ich na drewnianej desce bądź blasze na słońce, uprzednio nadziawszy nasze zbiory na patyki lub gwoździe. Przy słonecznej i ciepłej pogodzie taka metoda jest całkiem skuteczna i można na raz suszyć duże ilości grzybów.

Marynowanie grzybów

Kolejnym, bardzo popularnym, sposobem na przechowywanie grzybów jest ich zamarynowanie. Wielu smakoszy najbardziej lubi grzyby marynowane i wolą jeść je w tej postaci, zamiast świeżych. Marynowanie grzybów to czynność prosta i każdy wykonuje ją w nieco inny sposób. Warto spytać naszych mam i babć na najlepsze sposoby marynowania grzybów, a my podajemy jeden z nich.

Do zalewy potrzebne są:

W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Dodajemy do niej przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę) wedle uznania. Do zalewy możemy dodać pokrojoną drobno cebulę. Po zagotowaniu dodajemy ocet i czekamy aż wszystko ostygnie. Grzyby w tym czasie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wody, po czym gotujemy je około 5 minut. Po odcedzeniu i ostudzeniu grzybów wkładamy je do słoiczków i zalewamy uprzednio przygotowaną zalewą. Dobrze jest grzybki zamieszać w słoiku przed ich zamknięciem. Po zamknięciu słoików gotujemy je jeszcze w wodzie około 20 minut (tzw. pasteryzacja) i gotowe. Zamarynowane grzyby będziemy mogli podać do stołu w zimę i cieszyć się jeszcze długi czas naszymi zbiorami.

Mrożenie grzybów

Najprostszy sposób na przechowywanie grzybów to ich zamrożenie. Po zebraniu oczyszczamy je, krótko gotujemy w lekko osolonej wodzie po czym odcedzamy i odparowujemy. Tak przygotowane grzyby chowamy do worka foliowego i zamykamy w zamrażarce. Najlepiej jest zastosować pakowanie próżniowe – wtedy mamy pewność, że grzyby zachowają odpowiedni smak.

Życzymy udanych zbiorów!

Ostatnio dodane artykuły