Czym jest latte art i jak zrobić to w domu?

Niewątpliwie każdy smakosz kawy, nie raz zachwycał się pięknymi wzorami z mleka w kawie, które serwują doświadczeni bariści. Kilka sprawnych ruchów dłonią i w naszym napoju ukazuje się rozeta, łabądź czy serce. Nie trzeba posiadać tajemnej wiedzy, aby samemu tworzyć takie malunki. Wystarczy zastosować kilka prostych zasad no i oczywiście dużo ćwiczyć.

Po pierwsze – mleko

Podstawą tak zwanego latte art jest mleko. Aby wzór w kawie wyszedł idealnie musi ono być ciepłe i odpowiednio spienione. Temperatura powinna wynosić około 60 stopni Celsjusza. Zmierzymy to za pomocą specjalnego kuchennego termometru. Gęstości nie da się tak łatwo zmierzyć, to wymaga wprawy – odpowiednio spienione mleko to takie, które nie rozpuści się tak łatwo w kawie, ale nie będzie również tworzyło „górek”. Do wlewania spienionego mleka do kawy przyda się aluminiowy dzbanuszek z ostrym dziubkiem. 

Przelewamy

Zanim wlejemy mleko do filiżanki warto stuknąć dzbanuszkiem o blat stołu lub też zakręcić nim, aby pozbyć się nierówności. Do nauki zaleca się szerokie filiżanki, wypełnione mniej więcej do połowy kawą. 

Najprostszym i najpopularniejszym zarazem wzorem jest serce. Uzyskamy je wlewając mleko do filiżanki ustawionej pod lekkim kątem, a potem wykonując płynny ruch w dół. 

Z kolei nalewając zygzaki zakończone ostrym pociągnięciem w dół pozwoli nam uzyskać listek.

Bardzo istotną kwestią w nalewaniu jest prędkość. Wielu początkujących robi to zbyt wolno, przez co mleko rozlewa się bezkształtnie w kawie. 

Coś dla niecierpliwych

Wielu ludzi jednak odchodzi zniechęcona od latte art. Niestety aby nasze wzorki były ładne i nie rozpuszczały się w kawie potrzeba do tego wielu godzin ćwiczeń i doskonalenie metody spieniania mleka. Dla ludzi, którym brakuje cierpliwości polecamy specjalne stemple do kawy. Po wlaniu spienionego mleka do filiżanki wystarczy przycisnąć lekko stempel i naszym oczom ukaże się piękny wzór, który nie wymaga żadnej pracy.

Nie zniechęcajcie się jednak tak łatwo. Jeżeli nadal nie wychodzi wam latte art to może warto zainwestować w kurs baristy? Na pewno dzięki pięknym wzorom na kawie uzyskamy uznanie gości, a napój będzie jeszcze lepiej smakował.
Tekst: Jakub Spiryn