Pyszne desery przygotowane w parowarze

Słodkie desery są przysmakiem lubianym nie tylko przez dzieci. Niestety bardzo często zapominamy o tym, że deser jest jednym z elementów obiadu. Wielu z nas spożywa desery wyłącznie podczas wizyty w restauracji lub kawiarni. Zapominamy o tym, iż smaczne desery możemy łatwo przygotować we własnym domu. W poniższym artykule przedstawimy propozycje innowacyjnego przyrządzania deserów przy wykorzystaniu parowaru.

Desery na parze

Ludzie na co dzień korzystający z parowaru doskonale wiedzą, że urządzenie to może posłużyć do przygotowania wielu rozmaitych dań. Desery nie są tutaj wyjątkiem, a wykorzystanie właściwości pary wodnej pozwoli nam na przygotowanie wielu słodkich potraw. Musy owocowe, kluski na parze, ciasta — możliwości są naprawdę duże.

 

Sernik na parze

Sernik to absolutna klasyka deserów oraz jedno z najchętniej spożywanych ciast. Jego popularność sprawia, że jest to uniwersalny deser, który może zostać podany przy każdej okazji. Istnieje wiele sposobów przyrządzania sernika, a jednym z nich jest wspomniany sernik na parze.

 

Składniki:

500 gramów twarogu sernikowego (sprzedawany w specjalnych wiaderkach)

3 jajka

skórka z pomarańczy

100 gramów cukru pudru

200 gramów sera ricotta (opcjonalnie mascarpone)

tabliczka gorzkiej czekolady

1/4 kostki masła

50 gramów kremowej śmietany

Na samym początku należy delikatnie rozbić jajka w taki sposób, aby móc oddzielić białko od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka do momentu powstania sztywnej piany. W osobnej misce umieszczamy żółtka, do których stopniowo dodajemy twaróg, ser, cukier puder, a na koniec wrzucamy skórkę z pomarańczy. Pozostało tylko połączyć masę i pianę z białek.

Przygotowanie sernika na parze jest możliwe dzięki wykorzystaniu naczynia do gotowania ryżu, które jest częścią każdego parowaru. Naczynie należy dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić w nim przygotowaną uprzednio masę. Sernik parujemy przez około 45‒50 minut. W tym czasie możemy skupić się na przygotowaniu polewy, która będzie doskonałym uzupełnieniem gotowego ciasta.

Do przygotowania polewy można wykorzystać zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę. Mleczna sprawi, że polewa będzie bardzo słodka, a gorzka znacznie zredukuje jej słodkość. Tabliczkę czekolady łamiemy na kilka części, które wstawiamy do kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania czekolady dodajemy do niej masło oraz śmietanę. Gotową polewę należy wystudzić.

Po upływie wyznaczonego czasu możemy wyciągnąć sernik i odstawić ciasto do ostygnięcia. Następnie umieszczamy na cieście przygotowaną polewę, a całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Sernik na parze jest niezwykle puszysty i idealne sprawdzi się jako deser.

Kluski na parze

Pampuchy, parowce, kluski z nadzieniem, kluski na parze — opisywana potrawa ma naprawdę wiele nazw i określeń. To tylko dowodzi, że kluski na parze są znanym i częstym gościem na naszych stołach. Co więcej, popularne pampuchy mogą z powodzeniem zostać podane zarówno jako danie obiadowe, jak i deser.

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

40 gramów cukru (niecała 1/4 szklanki)

15 gramów drożdży

jajko

szklanka mleka

szczypta soli

odrobina oleju lub roztopionego masła

 

Przygotowanie klusek rozpoczynamy oczywiście od ciasta, które będzie stanowić najważniejszy element dania. Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej jajko, olej (lub masło), cukier oraz sól. Do lekko podgrzanego mleka (nie może być gorące) należy wrzucić drożdże oraz łyżkę cukru. Tak przygotowany zaczyn drożdżowy powinien szybko zacząć ,,rosnąć”, wówczas dodajemy go do przygotowanego uprzednio ciasta. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przykrywamy miskę ścierką i czekamy na wyrośnięcie masy, co może trwać około 50‒60 minut.

Wyrośnięte ciasto musimy podzielić na mniejsze części, które posłużą nam do uformowania pampuchów. Wiele osób preferuje pampuchy z nadzieniem. Nadzienie dodajemy w trakcie formowania klusek. Niewielką ilość dżemu lub marmolady kładziemy na środku uformowanego ciasta, a następnie zalepiamy całość. Kiedy wszystkie kluski zostały uformowane, należy ponownie umieścić je w misce pod przykryciem (tym razem na około 15‒20 minut).

Po upływie wyznaczonego czasu możemy przejść do gotowania klusek na parze. Przygotowane kluski umieszczamy w parowarze, a następnie gotujemy przez około 10‒12 minut. Jeśli nie zdecydowaliście się na wykorzystanie nadzienia, warto przygotować słodki sos, który posłuży nam za uzupełnienie potrawy.

Składniki na sos:

100‒200 gramów owoców (mogą to być maliny, truskawki, jagody, borówki)

2 duże łyżki cukru pudru

pół szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego

 

Wybór danego rodzaju owoców zależy tylko od waszych preferencji smakowych. Owoce miksujemy z kefirem (opcjonalnie jogurtem naturalnym) oraz cukrem pudrem. Gotowym sosem delikatnie polewamy przygotowane kluski na parze.

 

Słodkie babeczki prosto z parowaru

Babeczki, zwane także muffinkami, to nieduże ciasteczka, które możemy podać w formie przekąski lub deseru. Do przygotowania babeczek zazwyczaj wykorzystujemy piekarnik, ale równie dobrze możemy użyć parowaru.

Składniki:

jajko

szklanka mąki pszennej

jedna łyżka kakao o zmniejszonej zawartości tłuszczu

pół szklanki cukru trzcinowego

pół szklanki mleka

jedna łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder

 

Ostrożnie wbijamy jajko do miski, następnie dodajemy do niego cukier i ubijamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz możemy dodać mąkę, kakao, mleko oraz proszek do pieczenia. Całość należy bardzo dokładnie zmiksować, aby na cieście nie było żadnych grudek. Gotowe ciasto należy przelać do specjalnych silikonowych foremek do babeczek.

Foremki umieszczamy w parowarze i czekamy około 15‒20 minut. Gotowe muffiny możemy wyciągnąć, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wystudzone babeczki możemy ozdobić za pomocą cukru pudru. Jeśli nie przepadacie za cukrem pudrem, dobrym rozwiązaniem będzie słodki lukier, który także możecie przygotować we własnym domu.

Składniki do przygotowania lukru:

białko jajka

szklanka cukru pudru

sok z cytryny

składniki koloryzujące lukier (opcjonalnie)

 

Przepis na przygotowanie lukru jest niezwykle prosty. Rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka. Żółtko możemy wykorzystać do przygotowania innych potraw. Do białka powoli wsypujemy cukier puder, a następnie ucieramy całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość uzupełniamy sokiem z cytryny, co nada lukrowi kwaskowatego posmaku. Dodatkowo możemy zabarwić przygotowany lukier na ulubiony kolor. Dodanie niewielkiej ilości soku z buraków sprawi, że lukier nabierze różowej barwy. Szczypta kurkumy pozwoli nadać mu intensywnie żółty kolor. Zielony lukier uzyskamy, dodając zmiksowanych liści mięty lub ekstraktu z mięty. Oczywiście zastosowanie naturalnych barwników zmodyfikuje smak lukru, a zatem alternatywnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie barwników spożywczych.

Serdecznie zachęcamy do przygotowania naszych propozycji deserowych. Należy tutaj nadmienić, że smak deserów przygotowanych w parowarze jest zupełnie inny. Doskonałym przykładem jest ciasto, które pod wpływem pary wodnej staje się bardzo puszyste, co z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom deserów.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły