(źródło: rd.com)
Letni, wegański sernik z awokado i limonką
Spód:
- po 50 g migdałów, orzechów pekan, wiórków kokosowych
- 5-6 świeżych daktyli (lub namoczone suszone)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- syrop z agawy lub miód do smaku
Orzechy i wiórki rozdrobnij w blenderze. Dodaj resztę składników i jeszcze raz wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (także boki). Masę rozprowadź w naczyniu i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
Masa:
- 400 g miąższu awokado
- 8 łyżek soku z cytryny i 2 łyżki soku z limonki
- skórka otarta z limonki
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 5-8 łyżek płynnego miodu/ syropu z agawy
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Olej kokosowy dodawaj stopniowo, po łyżce pod koniec miksowania. Gotową bazę wyłóż na schłodzony spód. Szczelnie okryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 5 godzin. Wierzch udekoruj pokrojonym kiwi i tartą gorzką czekoladą.