Data publikacji:

Desery z awokado

Awokado nie traci swojej popularności. Nie ma w tym nic dziwnego, bo ten zielony, mięsisty owoc jest niezastąpiony w naszej diecie i kuchni. Chcemy udowodnić, że awokado doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do past, kanapek, czy sałatek- może być podstawowym składnikiem pysznych deserów. Przygotowaliśmy kilka przepisów na zdrowe, zielone słodkości z awokado. Przetestujcie i znajdźcie swój ulubiony!
(źródło: rd.com)

Letni, wegański sernik z awokado i limonką

Spód:

- po 50 g migdałów, orzechów pekan, wiórków kokosowych
- 5-6 świeżych daktyli (lub namoczone suszone)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- syrop z agawy lub miód do smaku 
Orzechy i wiórki rozdrobnij w blenderze. Dodaj resztę składników i jeszcze raz wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (także boki). Masę rozprowadź w naczyniu i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.

Masa:

- 400 g miąższu awokado
- 8 łyżek soku z cytryny i 2 łyżki soku z limonki
- skórka otarta z limonki
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 5-8 łyżek płynnego miodu/ syropu z agawy
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Olej kokosowy dodawaj stopniowo, po łyżce pod koniec miksowania. Gotową bazę wyłóż na schłodzony spód. Szczelnie okryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 5 godzin. Wierzch udekoruj pokrojonym kiwi i tartą gorzką czekoladą.
(źródło: hellozdrowie.pl)

Lody z limonką i miętą 

Składniki:

-1 dojrzałe awokado
- sok z 1 limonki
- kilka listków świeżej mięty
- 1 szklanka mleka roślinnego
- do smaku cukier/ ksylitom/ syrop z agawy
Pozbywamy się skóry i pestki z awokado, miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i dosładzamy do smaku. Zdrowe, orzeźwiające lody są gotowe. Można je mrozić w foremkach na lody lub w pudełeczku. Smacznego!
(źródło: ohmydish.com)

Czekoladowy mus z awokado

Składniki: 

- 1 dojrzałe awokado
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mleka roślinnego
- szczypta soli morskiej
- opcjonalnie łyżeczka mocnej kawy
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zblendować na gładką masę. Mus podaj z ulubionymi owocami lub orzechami. Sprawdzą się: banany, truskawki, pistacje.
(źródło: taste.com.au)
Tekst: Nadia Pietrzak