Dlaczego warto stosować produkty ekologiczne?

Żywność ekologiczna zyskuje na popularności, chociaż wciąż nie jest wszędzie dostępna i kosztuje więcej niż zwykła żywność. Warto jednak zainwestować w produkty ekologiczne ze względu na własne zdrowie i ochronę środowiska.

Skąd pochodzi żywność ekologiczna?

Aktualnie bardzo popularna stała się ekologia — produkty pochodzenia ekologicznego są poszukiwane mimo wyższej ceny niż w przypadku produktów tradycyjnych.

Żywność ekologiczna nie może być wytwarzana przez każdego producenta, ponieważ musi spełniać ściśle określone wymogi. Dotyczą one zarówno procesu produkcji oraz transportu, jak i samej jakości produktów.

Naturalne i zdrowe produkty
wytwarzane są w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych i przetwórniach rolniczych.

Dlaczego produkty zgodne z ekologią są droższe?

Metody produkcji żywności ekologicznej wymagają większych inwestycji, niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnej produkcji. Przede wszystkim wymagają więcej czasu i większych nakładów pracy.

Konieczna jest inwestycja w naturalne środki produkcji rolniczej — naturalne nawożenie gleb, ochronę roślin i paszę dla zwierząt pozbawioną szkodliwych substancji.

Nowoczesne technologie produkcyjne umożliwiające zachowanie pełnowartościowych właściwości produktów to kolejny element produkcji ekologicznych. W rezultacie wymienionych działań otrzymujemy produkty zdrowe i smaczne.

Jednak ze względu na to, że sam proces produkcji jest droższy niż standardowy, także produkty, które ostatecznie trafiają do odbiorców, mają wyższą cenę. Przeciętna cena żywności ekologicznej jest wyższa od ceny żywności tradycyjnej o 30% lub nawet więcej.

Produkcje ekologiczne przyjazne dla środowiska

Coraz większą wagę przywiązuje się do ochrony środowiska, a produkcje ekologiczne wpisują się w ten trend. Gospodarstwa ekologiczne są zakładane w miejscach, gdzie środowisko pozostaje zachowane w stanie naturalnym, czyli nie zostało jeszcze skażone szkodliwymi substancjami.

Jednocześnie wszystkie produkcje ekologiczne dbają o to, aby środowisko pozostało czyste. Żadne produkty zgodne z ekologią nie są wytwarzane przy użyciu sztucznych nawozów i syntetycznych preparatów ochronnych do roślin.

Produkty pochodzenia zwierzęcego także są zdrowe, ponieważ zwierzęta nie są karmione modyfikowanymi paszami. Nie podaje się im hormonów ani antybiotyków. Procesy produkcji opierają się na wykorzystaniu metod fizycznych i mechanicznych.

 Pewne produkty ekologiczne uzyskuje się także przez fermentację. Produkty pochodzące z certyfikowanych gospodarstw rolniczych w swoim składzie muszą mieć przynajmniej 95% składników ekologicznych.

Rolnictwo ekologiczne sprzyja zachowaniu równowagi środowiska. Gleba jest chroniona przed erozją, a powietrze i woda przed zanieczyszczeniem. Dzięki temu podtrzymywana jest różnorodność biologiczna.

 W przypadku klasycznego rolnictwa liczy się wyłącznie wysoka wydajność, którą zapewniają sztuczne i szkodliwe środki, co prowadzi do niszczenia środowiska i ograniczenia różnorodności biologicznej.

Rozpowszechniona ekologia — produkty prozdrowotne dla każdego

Środki chemiczne, które są stosowane w produkcji żywności na skalę przemysłową, sprzyjają szybkiemu i obfitemu wzrostowi roślin, ale powodują skażenie gleby.

Ogólnie pojęta ekologia obejmuje także ekologiczne uprawy, które sprzyjają zwiększaniu żyzności gleb, a żyzne gleby to bardziej wartościowe i smaczniejsze warzywa oraz owoce.

Zdecydowanie przyszłość stanowi ekologia — produkty otrzymywane w jak najbardziej naturalny sposób są bogate w pełnowartościowe substancje odżywcze, które w dużej mierze odpowiadają za stan zdrowia.

Dzięki ekologicznym produkcjom do naszych organizmów nie trafiają hormony i chemiczne składniki. Jednym z największych zagrożeń ludzkiego zdrowia są wszechobecne konserwanty.

Wyeliminowanie z żywności szkodliwych substancji przeciwdziała występowaniu alergii i nowotworów, które stały się groźnymi chorobami cywilizacyjnymi. Zwykłe produkty powinny zostać zastąpione produktami ekologicznymi.

Według Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska działanie rakotwórcze wykazuje 90% środków grzybobójczych, 60% środków przeznaczonych do zwalczania chwastów i 30% środków o działaniu owadobójczym.

Powszechnie stosowane pestycydy są uznawane za przyczynę wzrostu zachorowań na różne odmiany raka. Dlatego odejście od rolnictwa konwencjonalnego stanowi nadzieję na poprawę stanu zdrowia wielu osób na całym świecie, a przede wszystkim jest postrzegane jako profilaktyka zdrowotna, czyli zapobieganie rozwojowi rozmaitych chorób cywilizacyjnych.

Spożywając produkty zgodne z ekologią, zapewniamy organizmowi sprawniejsze i efektywniejsze funkcjonowanie.

Dlaczego warto sięgać po produkty pozbawione GMO?

Obecnie dużo mówi się o GMO, czyli organizmach genetycznie modyfikowanych, które bardzo chętnie wykorzystywane są w produkcji żywności. Zwierzęta hodowlane, które są karmione paszą modyfikowaną genetycznie, chorują, a nawet stają się bezpłodne.

Mnóstwo warzyw i owoców jest poddawanych genetycznym modyfikacjom, wśród nich uwagę zwracają soja i kukurydza.

 Badania przeprowadzane na zwierzętach laboratoryjnych, takich jak szczury i myszy, wykazały problemy ze zdrowiem, między innymi choroby wątroby i wspomnianą już bezpłodność. Odnotowano także uszkodzenia związane z działalnością toksyn.

Badania przeprowadzone na ludziach wykazują, że żywność modyfikowana genetycznie powoduje, że w organizmie człowieka pozostają geny organizmów genetycznie modyfikowanych, co może wywoływać rozmaite problemy zdrowotne, a nawet wpłynąć na pojawianie się nowych chorób odpornych na leczenie dostępnymi antybiotykami.

Gdy sięgamy po produkty ekologiczne, możemy być o wiele bardziej spokojni o własne zdrowie.

Co przemawia za kupowaniem produktów ekologicznych?

Jeśli twoim wyborem odnośnie do stylu życia jest ekologia — produkty kupuj wyłącznie od sprawdzonych producentów posiadających certyfikaty żywności ekologicznej.

Za kupowaniem produktów ekologicznych przemawia między innymi ich smak i fantastyczny zapach, którego nie mają owoce i warzywa uprawiane z użyciem pestycydów. Wszystkie produkty zgodne z ekologią charakteryzują się wyższą zawartością substancji odżywczych.

Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy C oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, żelazo i chrom. Są to pełnowartościowe produkty wpływające na dobre samopoczucie i znakomitą kondycję zdrowotną. Poza tym są pozbawione substancji negatywnie oddziałujących na zdrowie.

Kupowanie produktów ekologicznych wpływa na propagowanie szeroko pojętej ekologii — zachowanie środowiska w biologicznej równowadze.

Zwierzęta przeznaczone do uboju lub dostarczające produktów takich jak mleko i jaja mają zapewnione o wiele lepsze warunki życia. Wypasają się na pastwiskach i chodzą wolno po wybiegach. Rzadziej chorują, ponieważ są karmione ekologicznymi produktami i nie są im niepotrzebnie podawane antybiotyki ani hormony.

Dzięki ekologicznej produkcji do wody, gleby i powietrza nie przedostają się substancje, które szkodzą środowisku, a w następstwie oddziałują negatywnie na człowieka.

Żywność ekologiczna to pewnego rodzaju powrót do natury i oczywistego w przeszłości naturalnego uprawiania ziemi oraz naturalnej hodowli zwierząt.

Podobne artykuły