Fitobiad w 15 minut

Życie w ciągłym pędzie i nadmiar obowiązków często idą w parze z brakiem czasu na przygotowanie zdrowych i pożywnych posiłków. Moda na zdrowy styl życia sprawia, że coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy w ciągu dnia. Spożywanie gotowych dań, kupionych w marketach czy barach szybkiej obsługi nierzadko wiąże się z nadprogramowymi kilogramami. Może warto pomyśleć o szybkim zdrowym obiedzie przygotowanym samodzielnie w domu? Oto kilka przepisów na dobry obiad, dzięki którym zachowasz zdrowie i piękną sylwetkę.

Sałatki — szybki zdrowy obiad w wersji fit

Świeża sałatka to sprawdzony pomysł na szybki zdrowy obiad do pracy, szkoły lub w podróży. Jeśli chcesz, by stała się pełnowartościowym posiłkiem, powinna zawierać odpowiednią ilość białka, witamin i zdrowych tłuszczów. Jej przygotowanie nie powinno sprawić trudności nikomu, nawet kulinarnym amatorom. Możesz stworzyć własny przepis na szybki obiad, wykorzystując ulubione warzywa, a także inne dodatki, np. ryż, pełnoziarnisty makaron, kurczaka, tuńczyka, ser, świeże zioła. Sałatkę możesz przechować w praktycznym pojemniku na jedzenie. Nie tylko przetrwa drogę do pracy, lecz także zachowa świeżość i smak. Oto przepis na dobry obiad w wersji light:

Sałatka z dojrzewająca szynką

Składniki:
  • mieszanka sałat
  • 1 pomidor
  • 4 plastry dojrzewającej szynki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka prażonego słonecznika
  • chrupkie pieczywo
  • sól
Przygotowanie:
Wsypujemy kilka garści mieszanki sałat do miski i polewamy jogurtem naturalnym. Lekko solimy do smaku. Kroimy pomidora w półplasterki i dodajemy do sałaty. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z sałatą i mieszamy. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i podajemy z chrupkim pieczywem. Gotowe!

Sałatka z lucerną — przepis na szybki obiad do pracy

Lucernę uprawia się w Wielkiej Brytanii, Nowej Zelandii, południowej Azji i Australii. Jej kiełki mają delikatny smak i są doskonałym dodatkiem do kanapek. Idealnie sprawdzą się także w przepisach na szybki obiad. Co ważne, są bogatym źródłem witamin B, C, D, E, PP, K i U oraz soli mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i fosforu. Powinny je spożywać osoby z anemią i podwyższonym cholesterolem. Oto przepis na dobry obiad z jej wykorzystaniem.

Sałatka z serem feta i kiełkami lucerny

Składniki:
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • pół opakowania kiełków lucerny
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka wody
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • przyprawy: sól morska, bazylia, oregano, kolorowy pieprz
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Następnie mieszamy z kiełkami lucerny i odstawiamy. W miseczce mieszamy oliwę z octem oraz wodą. Gdy powstanie jednolity sos, dodajemy przyprawy. Tak przygotowanym dressingiem polewamy warzywa i dodajemy do całości pokrojony ser feta. Szybki zdrowy obiad gotowy!

Szybkie danie z pełnoziarnistym makaronem

Makaron z pełnego ziarna jest nie tylko smaczny, lecz także bardzo zdrowy. Wytwarza się go z niełuskanych nasion zbóż, które zawierają dużo błonnika, witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Spożywanie produktów z pełnych ziaren wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i daje uczucie sytości. Warto sięgnąć po przepis na dobry obiad, w którym wśród użytych produktów jest właśnie ten rodzaj makaronu.

Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem

Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty (np. kukurydziany)
  • 1 kg szpinaku
  • ser feta
  • 5 ząbków czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • pomidorki koktajlowe
  • masło klarowane
  • 2 łyżki wody
  • świeża bazylia
  • sól morska
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy umyty szpinak. Siekamy czosnek i wrzucamy na patelnię ze szpinakiem. Dodajemy 2 łyżki wody i dusimy przez około 5 minut. Ugotowany makaron wrzucamy do miski i mieszamy ze szpinakiem. Następnie dodajemy pokruszone orzechy i fetę. Całość możemy ozdobić listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.

Pesto z rukoli — szybki przepis na dobry obiad dla całej rodziny    

Rukola ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera witaminy A, B, C, K oraz wapń żelazo i potas. Powinny spożywać ją osoby chore na anemię oraz mające problemy trawienne. Jedzenie rukoli podnosi odporność organizmu i poprawia pracę trzustki. Warto ją dodać do posiłku i cieszyć się szybkim zdrowym obiadem.

Makaron z pesto z rukoli

Składniki:
  • 100 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 2 garści rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 g orzechów włoskich
  • starty parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Miksujemy rukolę, orzechy i oliwę z oliwek, aż do uzyskania pasty. Powstałe pesto mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Makaron i brokuły — sprawdzony przepis na szybki obiad

Brokuły poza tym, że są smaczne i ładnie wyglądają na talerzu, są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Zawierają dużo witaminy A, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. To bogactwo żelaza, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Ponadto mają właściwości bakteriobójcze i antynowotworowe. Brokuły doskonale sprawdzą się jako dodatek do dania fit. Oto przepis na szybki obiad z brokułami i makaronem w roli głównej.

Makaron razowy z brokułami

Składniki:
  • 50 g dowolnego makaronu razowego
  • 250 g brokułów
  • 5 orzechów włoskich
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Myjemy i suszymy brokuły, a następnie dzielimy je na różyczki i gotujemy. Na rozgrzanym oleju prażymy orzechy włoskie i rozgnieciony przez praskę czosnek. Dodajemy makaron oraz brokuły. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Gotowe!

Przepis na dobry obiad z kaszą jaglaną

Kasza jaglana ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest lekkostrawna i zawiera dużo witamin z grupy B, witaminę E, cenne minerały, takie jak magnez, wapń, fosfor, żelazo i krzem, oraz antyoksydanty. Warto ją wykorzystać, przygotowując szybki zdrowy obiad dla całej rodziny.

Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami

Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 filet z kurczaka
  • 200 g brokułów
  • pół czerwonej papryki
  • pół dużej cebuli
  • 20g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: curry, sól morska, pieprz czarna, ostra papryka
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy go przyprawami. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso i pokrojoną cebulę. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy przez kilka minut i podlewamy od czasu do czasu wodą. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem curry. Ugotowane brokuły wrzucamy na patelnię, dodajemy orzechy nerkowca i mieszamy. Dusimy przez kilka minut. Po odparowaniu wody wykładamy potrawę na wcześniej przygotowaną kaszę.

Jeśli chcemy zadbać o naszą sylwetkę, a nie mamy czasu na układanie wyszukanego jadłospisu, warto przejrzeć kilka przepisów na szybki obiad w wersji fit. W domu, pracy czy szkole doskonale sprawdzi się sałatka ze świeżymi warzywami oraz dania z pełnoziarnistym makaronem lub kaszą. Komponując pożywne posiłki, z pewnością zachowamy zdrowie, piękną sylwetkę i dobre samopoczucie na długi czas.
śniadanie

Co jeść na redukcji? Dieta na utratę tkanki tłuszczowej

2021-09-06
Dieta redukcyjna to sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niższej kaloryczności, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Tak zwany deficyt kaloryczny jest niezbędny do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – do utraty wagi. Jak prawidłowo podejść do tematu diety redukcyjnej, żeby nie zrobić sobie krzywdy i uniknąć efektu jojo? Co jeść na redukcji? Jakich produktów unikać na redukcji? Przeczytaj nasz poradnik i przekonaj się, że zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej może być nie tylko smaczna, ale również sycąca, co jest szczególnie istotne przy deficycie kalorycznym.
co jeść żeby przytyć

Co jeść żeby przytyć? Jaka dieta?

2021-09-01
Nadwaga i otyłość stają się coraz bardziej powszechnymi problemami. Często mówi się nawet o ich epidemii. Niektóre osoby mają jednak odwrotny problem. Chociaż bardzo szczupła sylwetka jest promowana i uznawana za zdrową, niedowaga również stanowi stan szkodliwy dla organizmu. Przybranie na wadze, podobnie jak schudnięcie, wymaga wysiłku i zmiany codziennych nawyków. Należy wiedzieć, co jeść, żeby przytyć, aby ten proces był bezpieczny, a efekty długotrwałe.
czy masło orzechowe jest zdrowe

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2021-08-30
Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
żywność liofilizowana

Czym jest żywność liofilizowana?

2021-08-23
Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.