Data modyfikacji:

Jak ugotować ryż w parowarze?

Basmanti, jaśminowy, brązowy... - Ryż to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchniach na całym świecie. Jeżeli chcesz przyrządzać zdrowe, niskokaloryczne dania zainwestuj w parowar. Zobacz też, jak ugotować ryż na parze.

Ryż to coś więcej niż jedzenie

Chyba trudno wyobrazić sobie naszą codzienną dietę, która nie zawierałaby ziemniaków oraz pieczywa. Obydwa składniki wydają się nam niezbędnym elementem żywienia. Teraz możemy sobie wyobrazić, że taka sama sytuacja dotyczy mieszkańców Azji, dla których ryż jest podstawą gastronomii. O jego niebanalnym znaczeniu świadczy choćby kultura chińska, która przedstawia ryż jako symbol życia. Lokalna tradycja zawiera zwyczaj podawania ryżu w osobnej misce, co ma podkreślić wyjątkowość tego produktu. Nie dziwi zatem fakt, że to właśnie Azjaci uchodzą za specjalistów od uprawy oraz przygotowywania ryżu.

Wartości odżywcze ryżu

Ryż dostarcza naszym organizmom węglowodanów złożonych, które - w przeciwieństwie do węgli prostych - powinny stanowić główne źródło energii. Znajdziemy w nim m.in. potas, żelazo, cynk oraz magnez a także witaminy z grupy B i witaminę E. Warto zaznaczyć, że ryż jest także kopalnią błonnika, który wpływa pozytywnie na metabolizm.

Najbardziej znane odmiany ryżu

Ryż biały

Znakomita większość Polaków spożywa ryż w formie niewielkich ziarenek o śnieżnobiałym kolorze. Ryż biały to najbardziej rozpowszechniona odmiana, która jest ceniona ze względu na swoje delikatne walory smakowe. Warto wiedzieć, że w sklepach znajdziemy co najmniej kilka innych odmian ryżu, a każda z nich ma różne właściwości.

Ryż brązowy

Największą ,,konkurencją” ryżu białego jest jego brązowa odmiana. Brązowy ryż jest poddany znacznie mniejszej obróbce, która sprowadza się do usunięcia łuski otaczającej ziarno. Taki produkt ma znacznie bardziej intensywny smak, a także specyficzny zapach. Brązowa odmiana to także bogactwo składników odżywczych, co jest rezultatem braku ingerencji człowieka w strukturę ziarna.

Ryż jaśminowy

Jego nazwa pochodzi od słodkiego zapachu, który przywodzi na myśl kwiaty jaśminu. Ten rodzaj ryżu ma długie, śnieżnobiałe ziarenka o bardzo delikatnym smaku. Po ugotowaniu jest raczej klejący. Używa się go zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich oraz na słodko.

Ryż basmati

Ryż basmanti charakteryzuje się specyficznym, lekko orzechowym aromatem. Po ugotowaniu jest raczej sypki. Najczęściej wykorzystuje się go do dań z drobiem, rybami i owocami morza.

Gotowanie ryżu na parze — szybkie i proste

Niektórzy z pewnością zwrócili uwagę na to, że w powyższym zestawieniu zabrakło tzw. ryżu paraboiled. Jak sama nazwa wskazuje, wyjątkowość ryżu parboiled polega na poddaniu produktu wcześniejszej obróbce termicznej. Cały proces wykorzystuje działanie pary wodnej, która znacznie zmienia standardową strukturę ziaren. Tak przygotowany ryż trafia do saszetek, a gotowy produkt wymaga gotowania przez około kwadrans.

Gotowy ryż parboiled ma zupełnie inną konsystencję, co jest szczególnie widoczne w przypadku ziaren. Ziarna nie przywierają do siebie, nie sklejają się, a także mają złotawy kolor. To tylko potwierdza, że gotowanie ryżu na parze jest doskonałym wyborem. Kupno opakowania ryżu parboiled jest praktycznym rozwiązaniem, ale ryż ten możemy także przygotować samodzielnie!

W tym celu warto zaopatrzyć się w parowar, który pozwala przyrządzać potrawy przez gotowanie ich na parze. Większość parowarów jest wyposażona w specjalny poziom przeznaczony do gotowania ryżu.

Gotowanie ryżu na parze przy wykorzystaniu parowaru - krok po kroku

1. Płukanie ryżu

Nieodłączną zasadą przy gotowaniu czegokolwiek na parze jest konieczność wcześniejszego umycia produktu. Nie inaczej jest w przypadku ryżu, który powinien zostać dokładnie opłukany. Rozpakowany ryż umieszczamy luzem na sitku z drobnymi oczkami, a następnie dokładnie płuczemy pod zimną wodą

2. Uzupełnienie wody w parowarze

Umyty ryż umieszczamy we wspomnianej przegrodzie w parowarze i zalewamy wodą. Niektóre urządzenia mają przedziały wskazujące optymalny poziom wody. Jeśli wasz parowar nie ma takiego wskaźnika, wówczas ryż wsypujemy do pojemniczka i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Kolejnym krokiem jest parowanie ryżu - białego przez 30 minut, brązowego przez 35.

3. Gotowanie ryżu na parze

Tak przygotowane naczynie zamykamy, a ryż na parze gotujemy przez około 30-40 minut. Czas gotowania jest zależny od odmiany ryżu oraz działania parowaru (poszczególne modele mają inne czasy zalecanego parowania).

Ryż na parze - przepisy na dania

Jak już wspomnieliśmy, ryż to jeden z najbardziej uniwersalnych składników potraw. Możemy wykorzystać go jako dodatek do ryb, mięs, warzyw, a nawet deserów! Aby nie być gołosłownym, przedstawimy kilka przepisów na przyrządzenie dań z ryżem.

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Każdy pasjonat gotowania ma swój własny sposób przygotowywania sałatek. Naszą propozycją jest wykorzystanie ryżu, kurczaka oraz warzyw o intensywnym smaku. Gotowanie na parze i sałatka? Jak najbardziej!

Składniki:
  • saszetka ryżu (warto wybrać ryż długoziarnisty)
  • jedna pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • jedna czerwona cebula
  • mała czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 2 duże łyżki majonezu
  • sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku należy przygotować ryż na parze. Kwestia przyrządzenia mięsa zależy od waszych upodobań. Kurczaka można bowiem gotować w parowarze, choć równie dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie patelni przeznaczonej do grillowania. W tym czasie można drobno pokroić cebulę oraz paprykę, a także poszatkować pietruszkę.

Ugotowanego kurczaka oraz ryż odkładamy do ostygnięcia. Wystudzone mięso kroimy w kostkę. Do ryżu dodajemy pokrojone uprzednio warzywa oraz kurczaka. Następnie wrzucamy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Całość uzupełniamy majonezem, a następnie dokładnie mieszamy. Teraz wystarczy przyprawić wszystko solą oraz pieprzem.

Risotto z parowaru, czyli kulinarna klasyka w nowoczesnym wydaniu

Risotto jest niezwykle popularnym daniem, którego różne warianty serwuje się w restauracjach na całym świecie. Warto wiedzieć, że ryż na risotto także można przyrządzić poprzez gotowanie na parze!

Składniki:

  • dwie saszetki ryżu arborio (ryż do risotto)
  • filet z kurczaka
  • marchew
  • żółta lub czerwona papryka
  • różyczki brokuła
  • szczypta przyprawy curry
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Niezwykle istotną zaletą tego przepisu jest to, że jednorazowe parowanie pozwoli nam przygotować wszystkie niezbędne składniki. Ryż, mięso oraz warzywa należy najpierw umyć, a następnie umieścić na poszczególnych poziomach w parowarze. Przypominamy, że każdy składnik ma optymalny czas parowania. Kiedy wszystkie produkty zostaną ugotowane, wykładamy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Do ryżu dodajemy szczyptę curry, a całość okraszamy ulubionymi przyprawami.

Potencjał parowaru jest w tym przypadku maksymalnie wykorzystany. Parowanie pozwoli zachować większość substancji odżywczych oraz witamin, których duże ilości znajdują się w warzywach. Takie risotto przygotowane zostaje w sposób szybki oraz bardzo praktyczny. Gotowanie na parze sprawi, że wszystkie składniki będą smakować zupełnie inaczej.

Na zakończenie podkreślmy, że sam ryż jest idealnym produktem do wszelkich kulinarnych eksperymentów. To właśnie umiejętność tworzenia nowych kompozycji smakowych stanowi fundament sztuki kulinarnej. Możemy oczywiście korzystać ze sprawdzonych dodatków do ryżu (np. sos sojowy), ale wszelka samodzielna inwencja twórcza jest w tym wypadku zdecydowanie wskazana. Tak uniwersalny produkt może z powodzeniem stworzyć genialne kompozycje smakowe, które na pierwszy rzut oka wydają się kompletną abstrakcją. Pozwólcie więc działać swojej kreatywności, a zwykły ryż na parze może zmienić się w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

Tekst: Redakcja Magazynu Ceneo