Jak wybrać stylowe płytki do kuchni?

Najczęściej podłogę i niektóre ściany w kuchni wykańczamy z wykorzystaniem płytek ceramicznych. Bardzo często stosujemy płytki kuchenne położone między blatem roboczym a górnymi, wiszącymi na ścianie szafkami. Jakie płytki do kuchni będą najlepsze? Czym kierować się, wybierając je?

Płytki kuchenne i ich rodzaje

W sklepach stacjonarnych i internetowych oferowane są różnego rodzaju płytki ścienne i podłogowe. Jakie płytki do kuchni wybrać? To zależy od tego, jakie będzie ich przeznaczenie. Do wyboru mamy glazurę, terakotę i gres.

Glazura to płytki przeznaczone na ścianę, które po wypaleniu pokrywane są specjalnym szkliwem. Takie płytki w kuchni można umieścić między blatem roboczym a ciągiem szafek wiszących, a także pokryć nimi — od podłogi aż do sufitu — ścianę, na której nie są umieszczone szafki.

Łatwo się je zmywa i mogą stworzyć przyjemną, przytulną atmosferę w naszych kuchniach, jeśli tylko dobierzemy odpowiedni odcień. Duże płytki glazury na ścianach w kuchni są stylowe i pasują zarówno do nowoczesnych, jak i klasycznych aranżacji.

Na podłogę lepiej nadają się płytki kuchenne z terakoty, wypalane w wyższej temperaturze niż przeznaczona na ściany glazura. Dzięki temu charakteryzują się one wyższą odpornością na obciążenia i uszkodzenia mechaniczne.

Alternatywą jest gres, który można wykorzystać w uniwersalny sposób
— zarówno na ścianach kuchni, jak i na podłodze. Takie płytki do kuchni wypalane są w temperaturze powyżej 1200 stopni Celsjusza, przez co uzyskuje się wysoką twardość i wytrzymałość.

Nawet upuszczony na nie tłuczek do mięsa nie wyrządzi im większej szkody.

Parametry, jakie powinny mieć płytki w kuchni

Odpowiadając sobie na pytanie, jakie płytki do kuchni najlepiej wybrać, trzeba zwracać uwagę nie tylko na ich cenę lub kolor i wzór, lecz przede wszystkim na parametry.

Płytki przeznaczone na podłogę w kuchni muszą być wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i na intensywne ich użytkowanie. Na ścianach warto położyć płytki, którym nie zaszkodzi podwyższona wilgotność powietrza, rozgrzany tłuszcz czy tłuste zabrudzenia, których trudno uniknąć podczas gotowania i przygotowywania potraw.

Układając płytki na podłodze w kuchni, musimy wybrać taki gres lub terakotę, które będą miały wysoki wskaźnik twardości minerałów. Cecha ta określana jest dla płytek w skali Mohsa w postaci liczbowej — od 1 do 10.

Zanim producent nada płytce odpowiedni wskaźnik, sprawdza ją pod kątem twardości minerałów, zarysowując jej powierzchnię odpowiednim materiałem. Minerały o twardości 1 i 2 można łatwo zarysować nawet paznokciem, a te o twardości w skali od 1 do 4 — zwyczajnym żelaznym gwoździem.

Twardość określana w skali Mohsa na 5 stopni oznacza, że materiał zarysowuje się dopiero ostrzem stalowym. Minerały o twardości 7 i więcej zdolne są zarysować szkło. Najbardziej wytrzymałe są płytki o twardości minerałów wynoszącej 10.

Wybierając płytki do kuchni na podłogę, wystarczy wybrać te o twardości 5, 6, 7 lub 8.

Ważnym parametrem dla płytek przeznaczonych do kuchni będzie odporność na wilgoć, określana jako nasiąkliwość wodna. Na ściany, na których płytki nie będą miały kontaktu z wodą i wilgocią, można położyć glazurę z grupy III, o nasiąkliwości w granicach 10‒20 procent. Na podłogę zaś lepiej wybrać płytki do kuchni z grupy II, których nasiąkliwość wynosi od 3 do 10 procent.

Jeśli nie chcemy stale zmagać się z plamami na naszych płytkach w kuchni, powinniśmy zdecydować się na wybór płytek szkliwionych z wysoką odpornością na plamienie — klasy 5. Najłatwiej będzie nam z nich usunąć wszelkie, nawet bardzo mocne zabrudzenia. Płytki o klasie 1 łatwo się brudzą i plamy będą na nich w zasadzie stale widoczne.

Jakie płytki do kuchni na podłogę?

W strefach gotowania, przy lodówce czy stole kuchennym płytki podłogowe są najbardziej narażone na ścieranie i obciążenia. Dlatego przy ich zakupie trzeba brać pod uwagę klasę ścieralności.

Zasadniczo klasa ta powinna być tym wyższa, im większe natężenie ruchu występuje w pomieszczeniu, w którym płytki mają zostać położone na podłodze.

Do kuchni najlepiej nadają się płytki o klasie ścieralności PEI minimum 3. Klasy są cztery, ale pierwsza przeznaczona jest dla płytek ściennych. Nie nadają się one na podłogę, chyba że w miejscach użytkowanych naprawdę sporadycznie.

Ze względu na to, że w kuchni wiele gotujemy, zmywamy i sprzątamy na mokro, na płytkach często może znajdować się woda. Grozi to poślizgnięciem się, dlatego najlepiej wybrać na podłogę antypoślizgowe płytki kuchenne. Są one oznaczane przez producentów literą R i odpowiednią cyfrą.

Do kuchni, gdzie panuje zwykle podwyższona wilgoć, zaleca się wybór płytek z antypoślizgowością na poziomie minimum R8.


Uwaga!

Płytki o najwyższym stopniu antypoślizgowości niekoniecznie będą najlepsze do naszej kuchni, ponieważ trudno z nich usunąć brud. Wżera się on w wypukłe wzory, którymi pokryte są z reguły płytki antypoślizgowe.

Ponadczasowe stylowe płytki w kuchni

Jakie płytki do kuchni wybrać, aby zachować jej oryginalny, niepowtarzalny styl? Najlepiej takie, które nie znudzą się nam po kilku latach i pozostaną stylowym elementem wykończenia wnętrza kuchennego.

Nie warto ulegać chwilowym modom — lepiej zdać się na ponadczasowość. Należy pamiętać, że płytek kuchennych nie wymieniamy co 2‒3 lata, co jest cenną wskazówką przy dokonywaniu racjonalnego wyboru ich stylu i kolorystyki.

Stylowymi płytkami do kuchni będą płytki szkliwione, czyli modele połyskujące, albo kafle polerowane, które dają efekt lustra. Są nie tylko nowoczesne, lecz także zapewniają ciekawe efekty aranżacyjne. W małych kuchniach sprawdzą się znakomicie, ponieważ powiększą optycznie pomieszczenie, sprawiając, że będzie ono bardziej przestronne.

Bardzo ważną kwestią, jaką musimy rozstrzygnąć przy wyborze stylowych płytek do naszej kuchni, jest ich kolorystyka. Uniwersalne efekty aranżacyjne uzyskamy przy użyciu kafli w naturalnych odcieniach — z palety beżów, bieli, szarości i jasnych brązów. Jasne płytki nie pomniejszą pomieszczenia.

Dodając do nich dekory odmienne pod względem kolorystyki lub inny wzór, można nadać kuchni pożądany wyraz dekoratorski. Stonowana baza w postaci płytek na ścianach i podłodze kuchni daje ogromne pole do popisu przy doborze dodatków kuchennych.

Dzięki temu bez konieczności zmiany płytek będzie można w prosty sposób odmienić aranżację pomieszczenia kuchennego, dopasowując je do panującej aktualnie mody.

Do kuchni małych i średnich lepiej wybierać płytki w większych rozmiarach, o stonowanym charakterze. Małe płytki wbrew pozorom będą zmniejszać optycznie przestrzeń kuchenną, dlatego najlepiej nadają się do dużych pomieszczeń.

Ciekawostka

Jeśli nie chcemy fug pomiędzy płytkami, zwłaszcza na ścianach między blatem roboczym a szafkami wiszącymi, dobrze będzie kupić kafle o brzegach mechanicznie obciętych lub zeszlifowanych. Takie płytki noszą nazwę rektyfikowanych.

Istotne dodatki

Stylowe wnętrza wymagają zastosowania na ścianach i podłogach płytek kuchennych uniwersalnych pod względem koloru i wzoru. Indywidualny wystrój kuchni można osiągnąć dzięki dodatkom.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły