Jak zrobić naleśniki? Podstawowy przepis, który zawsze wychodzi
Przepis na 10 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:Do miski dodaj mąkę, jaja i mleko. Całość zmiksuj na małych obrotach. Gdy masa będzie gładka, wlej wodę, masło lub olej oraz odrobinę posól ciasto. Wszystko wymieszaj. Ze względu na to, że dodaliśmy już tłuszczu do ciasta, unikaj zbyt obfitego lania go na patelnię. Wykorzystaj ten patent: odrobinę tłuszczu nalej na ręcznik papierowy i dokładnie wysmaruj nim patelnię. Czynność powtórz po usmażeniu każdego z naleśników.
Naleśniki po meksykańsku
Składniki:
- przygotowane wcześniej naleśniki
- ok. 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- pomidory w puszce
- bulion wołowy (ok. 0,5 litra)
- cebula
- masło klarowane do smażenia
- świeża kolendra
- sól
- kmin rzymski
- chilli
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, posól i zeszklij na łyżce klarowanego masła. Teraz dodaj mięso. Całość dokładnie podsmaż do momentu aż mięso zacznie brązowieć. Dodaj pomidory w puszce. Wszystko podsmażaj przez ok. 10 minut, a kiedy pomidory odparują nadmiar wody, podlej bulionem. Najlepiej dodawać go stopniowo. Przygotowane mięso dopraw do smaku. Dodaj łyżeczkę kminu rzymskiego, soli i pieprzu wedle uznania oraz pół łyżeczki chilli w proszku. Teraz dodaj fasolę. Przed jej wrzuceniem odsącz wodę z puszki. Farsz gotuj przez ok. 10 minut, aż fasola zmięknie. Na koniec dodaj kukurydzę, a przed podaniem posyp świeżo posiekaną kolendrą.
Naleśniki z pieczarkami
Składniki:
- przygotowane wcześniej naleśniki
- cebula
- 0,5 kg pieczarek
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany 18%
- masło klarowane
- garść startego sera żółtego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Tak samo cebulę. Tę ostatnią zeszklij na łyżce masła. Nie zapomnij jej posolić. Teraz dodaj pieczarki. Farsz smaż przez ok. 15 minut, aż pieczarki puszczą soki i trochę je odparujesz. Dodaj śmietanę. Pamiętaj, aby ta była w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie ją zważysz. Całość gotuj przez ok. 10 minut. W międzyczasie dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Na koniec wrzuć garść startego sera, zmniejsz gaz i pozwól mu się rozpuścić. Przygotowane pieczarki wyłóż na naleśniki i gotowe!
Naleśniki z bananami
Tym razem coś dla fanów słodkości. Jesteśmy pewni, że poniższemu przepisowi nie oprze się żaden łasuch.