Data modyfikacji:

Jaka patelnia będzie najzdrowsza? Sprawdziliśmy to!

Wybierając zdrową patelnię, możesz praktycznie zrezygnować ze smażenia potraw na tłuszczu, dbając o sylwetkę i zdrowie. Ważne, aby naczynie nie wydzielało szkodliwych substancji i okazało się komfortowe w stosowaniu. Jaka patelnia będzie najzdrowsza i najwygodniejsza dla większości osób? Sprawdziliśmy modele wykonane z różnych materiałów.
jaka patelnia najzdrowsza
Dobrej jakości patelnia pozwoli ci przygotować niezliczoną liczbę pysznych dań. Nie potrzebujesz wielu sztuk, by wyposażyć swoją kuchnię tak jak należy. Można śmiało stwierdzić, że dobry kucharz zadowoli się 2–3 świetnymi, uniwersalnymi patelniami. Jednak – którą wybrać? Poszukując patelni, zwróć uwagę przede wszystkim na to, czy smażenie na niej będzie zdrowe. Podpowiadamy, czym charakteryzuje się najzdrowsza patelnia. Jaka patelnia jest warta w tym wypadku uwagi?

Jakie patelnie są najzdrowsze i co to znaczy?

„Jaka patelnia jest najzdrowsza?” – to pytanie zadają sobie zarówno domorośli, jak i profesjonalni kucharze. W końcu każdy z nas chce, aby przygotowywane przez niego posiłki były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Jednak co to znaczy, że patelnia jest zdrowa?

Najzdrowsza patelnia to ta wysokiej jakości

Patelnia, która pozwoli na przygotowanie wysokiej jakości posiłków, nie powinna emitować szkodliwych związków. Na samym początku poszukiwań warto więc odrzucić modele niewiadomego pochodzenia, pozbawione certyfikatów bezpieczeństwa.
Pamiętaj, że materiał, z którego wykonana jest patelnia, decyduje również o czasie smażenia potraw. A im czas smażenia krótszy, tym lepiej dla składników odżywczych zawartych w żywności.

Zdrowa patelnia nie wymaga wiele tłuszczu

Z drugiej strony, najzdrowsza patelnia to ta, która pozwoli na smażenie posiłków z wyłączeniem lub ograniczeniem dodatkowego tłuszczu. Wiele diet odchudzających wyklucza spożywanie potraw smażonych. Ten proces obróbki termicznej potęguje kaloryczność wielu dań, a jednocześnie sprawia, że stają się większym obciążeniem dla układu pokarmowego. Należy wiedzieć, że winowajcą tego jest nie samo smażenie, a tłuszcz, jaki się do niego stosuje.
Najzdrowszą patelnią można by określić tę, która dzięki nieprzywierającej powłoce pozwala na całkowite zrezygnowanie ze stosowania tłuszczu do smażenia. Pytanie tylko: jaka patelnia okaże się najzdrowsza w większości przypadków? Zobacz, jakie rodzaje patelni masz do wyboru.

Idealna patelnia – jaka najzdrowsza i najtrwalsza?

Dla większości osób lubiących smażone potrawy wybór odpowiedniej patelni będzie zależał od wygody jej stosowania i łatwego czyszczenia. Sprawdziliśmy, które z materiałów zapewniają patelniom trwałość, komfortowe użytkowanie, a jednocześnie nie wpływają negatywnie na właściwości jedzenia. Pamiętaj także o prawidłowym przechowywaniu patelni, które wpływa na ich jakość.

Patelnia teflonowa. Czy to dobry wybór?

Gdy tylko patelnie teflonowe pojawiły się na rynku, zrobiły prawdziwą furorę. Nieprzywierająca powłoka pozwala na rezygnację ze stosowania tłuszczu do smażenia, a dodatkowo łatwo się czyści.
Niestety, odkryto, że teflon zawiera groźny dla zdrowia politetrafluoroetylen. Dostaje się on do żywności, gdy powłoka patelni zostanie zarysowana lub gdy patelnia zostanie podgrzana do temperatury 260 stopni Celsjusza.
Czy zatem patelnia teflonowa jest zdrowa? Tak, pod warunkiem, że obchodzisz się z nią bardzo ostrożnie, a potrawy smażysz w optymalnej temperaturze.

Patelnia ceramiczna – czy jest zdrowa?

Te naczynia śmiało mogą przyjąć miano zdrowych patelni. Ceramika jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska naturalnego, nie powoduje przywierania potraw i jest odporna na zarysowania. Patelnia ceramiczna może być używana nawet przy temperaturze 400 stopni Celsjusza. Jej wadą jest jednak kruchość – jeden upadek patelni najpewniej zakończy się jej zniszczeniem.

Czy patelnia granitowa jest zdrowa?

Modnym wyborem są patelnie z powłoką granitową. Czy jednak patelnia kamienna jest zdrowa? Jak najbardziej – granitowa powłoka jest trwała, odporna na przywieranie i zarysowania, a przy tym nie emituje żadnych szkodliwych związków. Za wadę kamiennych patelni można uznać ich stosunkowo dużą wagę.

Czy patelnia aluminiowa jest zdrowa?

Patelnie aluminiowe cieszą się popularnością dzięki niskim cenom i lekkości. Czy patelnia aluminiowa jest zdrowa? Niestety, nie jest to zbyt bezpieczny wybór: podgrzane aluminium wydziela szkodliwe substancje do żywności. Dodatkowo aluminium nie jest odporne na zarysowania i wgniecenia.

Czy patelnia miedziana jest zdrowa?

Patelnia miedziana jest zdrowa, ale ma swoje wady. Po pierwsze, podczas smażenia kwaśny smak miedzi może przenikać do żywności. Po drugie, miedziana patelnia to najdroższy wybór – najtańsze modele to koszt około 500 złotych.

Czy patelnia ze stali nierdzewnej jest zdrowa?

Stal nierdzewna to materiał, który nie emituje szkodliwych związków i nie wchodzi w kontakt z żywnością nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Wykonywane są z niej najlepsze garnki, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by używać patelni ze stali nierdzewnej. Ten model będzie wyjątkowo odporny na zarysowania i łatwy w czyszczeniu.

Zdrowa patelnia grillowa

Wśród polecanych zdrowych patelni często pojawiają się także patelnie grillowe. Dzięki rowkom dobrze odprowadzają nadmiar tłuszczu, a jednocześnie zapobiegają przywieraniu potraw. Patelnia grillowa to dobre rozwiązanie dla osób, które nie chcą inwestować w grill zwykły lub elektryczny.

Zdrowa patelnia do naleśników

Wśród rozmaitych rodzajów patelni znajdziemy również modele dedykowane smażeniu naleśników. Od zwykłych patelni różnią się one płaską powierzchnią oraz obniżonym rantem. To, czy patelnia do naleśników będzie zdrowa, uzależnione jest oczywiście od materiału, z jakiego została wykonana. Najczęściej spotykane są teflonowe patelnie do naleśników – można ich używać nawet z minimalną ilością tłuszczu.

Wok – zdrowa patelnia do potraw orientalnych i nie tylko

Wśród zdrowych patelni można wyróżnić także wok, który dzięki charakterystycznemu kształtowi doskonale rozprowadza ciepło, co pozwala skrócić czas przygotowywania potraw. Pamiętaj, że woka możesz używać nie tylko do gotowania dań azjatyckich – ta patelnia przyda ci się do smażenia praktycznie każdego rodzaju mięsa oraz warzyw.

Jaka patelnia na kuchenkę gazową, a jaka na indukcyjną?

Podczas zakupu wybranej patelni upewnij się, że jest dostosowana do twojej kuchenki. Jeśli jesteś właścicielem kuchni gazowej, problem w zasadzie nie istnieje – możesz zdecydować się na każdy rodzaj patelni. Jeśli korzystasz z indukcji, zwracaj uwagę na specjalne oznaczenia informujące, że patelnia nadaje się właśnie do takiego stosowania.

Jak dbać o patelnię?

Na koniec kilka wskazówek, które pomogą ci utrzymać swoją patelnię w doskonałym stanie. Pamiętaj, że aby patelnia pozostawała zdrowa i praktyczna przez długi czas, musisz unikać jej uszkodzenia.
1. Patelnię myj płynem do naczyń oraz delikatną gąbką, która nie zarysuje jej powierzchni. Trudniejsze zabrudzenia usuwaj za pomocą szczotki.
2. Nigdy nie zalewaj gorącej patelni zimną wodą.
3. Myj patelnię w zmywarce tylko wtedy, gdy zezwala na to jej producent.

Najzdrowsza patelnia – podsumowanie

Najzdrowsza patelnia to ta, której używanie nie niesie za sobą ryzyka wydzielania szkodliwych składników do żywności. Wiesz już, jakich powłok należy unikać, a jakie są bezpieczne i wygodne w stosowaniu. Nie pozostaje już nic innego, jak zamówić patelnię, która uprzyjemni przygotowywanie ulubionych potraw.
Zdjęcie: Evanto