Krem ze świeżych pomidorów — najlepsze przepisy


Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Nic dziwnego, gdyż jej smak przenosi nas do czasów dzieciństwa. Zupa z pomidorów z dodatkiem makaronu lub ryżu tak bardzo przypadła nam do gustu, że dziś o jej inne warianty, jak chociażby zupę krem ze świeżych pomidorów wcale nie trudno.
Polacy kochają zupy miłością tak wielką, że każdy region ma na nie swoje własne przepisy. Uwielbiamy eksperymentować w kuchni, ale jeśli chodzi o zupy, zwykle jesteśmy kulinarnymi tradycjonalistami. Czasami jednak mamy ochotę na pewne wyjątki. Zupy to potrawa, która nie tylko doskonale rozgrzewa i syci, lecz także jest okazją do poznawania i wprowadzania do rodzimej kuchni różnych jej wariantów, jak chociażby zupa krem. W czym tkwi fenomen zup i dlaczego warto przekonać się, że krem z pomidorów to miła odmiana od tradycyjnej pomidorowej?

Co takiego mają w sobie polskie pomidory?

Cudowny zapach pomidorów malinowych, dodatek pomidorków koktajlowych i zupa krem ze świeżych pomidorów prosto z ogródka brzmi jak kulinarna poezja. Na całym świecie ludzie zachwycają się smakiem tej czerwonej rośliny, która wzbudziła sporo kontrowersji, jawiąc się światu nie jako warzywo, lecz jako owoc. Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, ale jeszcze 200 lat temu nie używano ich w kuchni. W Europie pojawiły się w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Uważano je jednak za roślinę ozdobną, a nawet trującą, i nikt wtedy nawet nie pomyślał, że kiedyś krem z pomidorów będzie aż tak popularny. W Polsce uprawa pomidorów uważana jest za sztukę bardzo trudną ze względu na choroby, które atakują rośliny, szkodniki czy pleśń. Jednak polskie pomidory mają w sobie coś, co nie pozwala żadnemu ich miłośnikowi przejść obok nich obojętnie. Pomidory sprowadzane do Polski zza granicy zrywane są z krzaków, gdy nie są jeszcze dojrzałe. W trakcie transportu do Polski dojrzewają, a to wpływa na ich smak, który nie może się równać ze smakiem dojrzewających na krzaczkach polskich pomidorów. Wszystkie potrawy przygotowywane w Polsce z tych roślin, jak chociażby zupa krem ze świeżych pomidorów, mają naprawdę wyjątkowy smak! Wiele pomidorów jest w Polsce uprawianych metodami tradycyjnymi, bez dodatków, co może nie gwarantuje ich idealnego kształtu i wyglądu, lecz za to doskonały smak, a to w pomidorze jest przecież najważniejsze! Krem z pomidorów będzie więc potrawą, w której poczujemy smak prawdziwych polskich pomidorów.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Oprócz tego, że da się z nich przyrządzić fantastyczne zupy krem, pomidory mają w sobie mnóstwo zdrowotnych właściwości. Można więc jeść je często w postaci zupy krem, a także jako dodatek do sałatek i innych dań. Dlaczego warto postawić w swojej diecie na pomidora? Przede wszystkim dlatego, że określa się go jako roślinę, która należy do grupy żywności funkcjonalnej. Oznacza to, że dostarcza organizmowi potrzebnych i niezbędnych składników odżywczych. Błonnik, potas, witamina C to tylko niektóre z elementów, które daje nam ta czerwona roślina. Poza tym dieta bogata w pomidory, w których znajdziemy cenną substancję, jakiej nasz organizm sam nie wytwarza — likopen, chroni przed chorobami, takimi jak chociażby zawał serca. Pomidory można też z powodzeniem stosować w trakcie diet odchudzających, bo składające się w 93% z wody nie są źródłem zbyt wielu kalorii.

Pomidory w kuchni a zupa krem

Znając i doceniając zdrowotne właściwości pomidorów, można używać ich w kuchni tak często, jak tylko jest to możliwe. Pomidory doskonale sprawdzają się w zupach tradycyjnych, ale także w zupach krem. Jednym z przepisów na zupę krem ze świeżych pomidorów może być ten, w którym wykorzystamy:
  • cebulę (1),
  • czosnek (2 ząbki),
  • marchewkę (2 sztuki),
  • pietruszkę (1 sztukę),
  • kilka dużych pomidorów,
  • bulion — może być warzywny lub drobiowy (700 ml),
  • przyprawy, takie jak sól, pieprz, oregano, bazylię — do smaku, według uznania.
Zupa krem będzie naprawdę pyszna, gdy połączymy z sobą wszystkie te składniki. Jak więc przygotować krem z pomidorów? Na patelni lub w garnku na trzech łyżkach oliwy podsmażamy cebulkę oraz czosnek i czekamy, aż się zeszklą. Następnym krokiem do wykonania zupy krem ze świeżych pomidorów będzie dodanie do cebulki i czosnku pokrojonej marchewki i pietruszki. Podstawą zupy krem z pomidorów są dojrzałe i pyszne pomidory, które obieramy ze skórki, usuwamy szypułki oraz kroimy na ćwiartki. Pozostały miąższ i sok z pomidorów zachowujemy, a całość dodajemy do pozostałych warzyw na patelni. Zupa krem ze świeżych pomidorów nabiera już rumieńców, a do warzyw wlewamy bulion i doprawiamy wedle uznania ulubionymi przyprawami. Zupa krem powinna gotować się aż do czasu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Krem z pomidorów możemy podawać z dodatkiem śmietany oraz mozzarelli.

Zupa krem ze świeżych pomidorów i ziemniaków

Zazwyczaj do jedzenia pomidorów surowych zaleca się te, które jeszcze nie do końca dojrzały, natomiast do gotowania te, które dojrzały już w pełni. Takie pomidory będą doskonale nadawały się do zupy krem ze świeżych pomidorów z ziemniakami, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnych zup. Do przygotowania takiego kremu z pomidorów będziemy potrzebowali:
  • dojrzałe pomidory (700 g),
  • ziemniaki (3 sztuki),
  • cebulę (1 sztukę),
  • oliwę (3 łyżki),
  • masło (3 łyżki),
  • słodką śmietankę (3 łyżki),
  • szczypiorek,
  • sól, cukier i ulubione zioła.
Lekki krem z pomidorów nie musi być przygotowany na bazie bulionu, można go zastąpić wodą. Jak przygotować zupę krem ze świeżych pomidorów? Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, a także pokroić na małe kawałki. Do zupy krem dodajemy też ziemniaki, które kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Oliwę i masło roztapiamy na patelni i smażymy na niej cebulę. Po zeszkleniu cebuli dodajemy do niej ziemniaki i czekamy, aż zmiękną. Do zupy krem wrzucamy pomidory i dusimy, aż będą rozgotowane. Następnie wlewamy bulion lub cztery szklanki wody. Całość przyprawiamy według uznania i gotujemy. Pamiętajmy, aby zupa krem ze świeżych pomidorów zawierała także cukier. Zupa krem powinna być zmiksowana. Do całości dodajemy śmietankę wymieszaną wcześniej w miseczce z odrobiną zupy. Śmietankę wlewamy do garnka. Zupę krem zdejmujemy z kuchenki i dodajemy do niej masło. Zupa krem ze świeżych pomidorów może być udekorowana szczypiorkiem.
Zupa krem będzie także fantastycznie smakowała z dodatkiem sera. Ważne jest, aby wybrać taki rodzaj, który podkreśli smak zupy krem. Jako dodatek doskonale sprawdzi się mozzarella, która rozpuszcza się w gorącym kremie, nadając mu delikatny smak, a także łagodzi go, jeżeli zdecydujemy się na pikantną wersję kremu z pomidorów. Do zupy krem ze świeżych pomidorów idealnie nadają się różnego rodzaju dodatki, na przykład w postaci kluseczek z parmezanu. To alternatywa dla osób, które nie przepadają za mozzarellą. Świeża bazylia i dodatek czosnku sprawią, że smak kremu z pomidorów będzie bardziej intensywny. Pamiętajmy również, aby do zupy krem dodać też cukier. Ilość cukru będzie zależała od tego, jak bardzo dojrzałe są pomidory. Jeżeli są dość kwaśne, wrzućmy do zupy więcej cukru, aby złagodzić nieco jej smak.
śniadanie

Co jeść na redukcji? Dieta na utratę tkanki tłuszczowej

2021-09-06
Dieta redukcyjna to sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niższej kaloryczności, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Tak zwany deficyt kaloryczny jest niezbędny do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – do utraty wagi. Jak prawidłowo podejść do tematu diety redukcyjnej, żeby nie zrobić sobie krzywdy i uniknąć efektu jojo? Co jeść na redukcji? Jakich produktów unikać na redukcji? Przeczytaj nasz poradnik i przekonaj się, że zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej może być nie tylko smaczna, ale również sycąca, co jest szczególnie istotne przy deficycie kalorycznym.
co jeść żeby przytyć

Co jeść żeby przytyć? Jaka dieta?

2021-09-01
Nadwaga i otyłość stają się coraz bardziej powszechnymi problemami. Często mówi się nawet o ich epidemii. Niektóre osoby mają jednak odwrotny problem. Chociaż bardzo szczupła sylwetka jest promowana i uznawana za zdrową, niedowaga również stanowi stan szkodliwy dla organizmu. Przybranie na wadze, podobnie jak schudnięcie, wymaga wysiłku i zmiany codziennych nawyków. Należy wiedzieć, co jeść, żeby przytyć, aby ten proces był bezpieczny, a efekty długotrwałe.
czy masło orzechowe jest zdrowe

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2021-08-30
Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
żywność liofilizowana

Czym jest żywność liofilizowana?

2021-08-23
Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.