Data publikacji:

Kuchnia zero waste – AGD, które pomaga ograniczać marnowanie jedzenia

Idea zero waste coraz mocniej przenika do naszych domów. I słusznie, ponieważ ograniczenie odpadów i korzystanie z dostępnych zasobów to nie tylko sposób, aby zadbać o środowisko, ale także codzienna oszczędność pieniędzy. Szczególne znaczenie ma zero waste w kuchni – w końcu to tu marnujemy najwięcej jedzenia. Chcesz zmienić swoje nawyki? Zainwestuj w jedno lub kilka nowoczesnych urządzeń, które w tym pomagają. Zobacz, jakie sprzęty przydadzą się do stworzenia kuchni w duchu zero waste!
zero waste

Zero waste – co to takiego?

Pierwszy raz słyszysz o podejściu zero waste? Co to znaczy? Najprościej mówiąc, to styl życia polegający na ograniczaniu ilości odpadów i lepszym gospodarowaniu zasobami. Osoby, które starają się żyć w zgodzie z filozofią zero waste, najczęściej bazują na zasadach 5R. To strategia spopularyzowana przez Béę Johnson, autorkę książki „Pokochaj swój dom”. Obejmuje ona 5 kroków:
  • „refuse”, czyli odmawiaj,
  • „reduce”, czyli redukuj,
  • „reuse”, czyli używaj ponownie,
  • „recycle”, czyli segreguj, oddaj do recyklingu,
  • „rot”, czyli kompostuj.
  • Co znaczy zero waste w kuchni?

    A co znaczy zero waste w kuchni? W tym kontekście to przede wszystkim walka z marnowaniem jedzenia. Statystyki Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywności pokazują, że w Polsce marnuje się nawet 4,8 ton żywności rocznie. Powody są różne: od nieprawidłowego przechowywania, przez kupowanie zbyt dużych ilości produktów spożywczych, aż po brak pomysłu na ich ponowne wykorzystanie.
    Wdrożenie podejścia zero waste w kuchni to nie tylko rezygnacja z plastikowych opakowań, ale także zmiana sposobu, w jaki zarządzasz produktami. I to właśnie w tym mogą pomóc ci nowoczesne urządzenia AGD, dzięki którym żywność zachowa świeżość na dłużej, a ty będziesz w stanie maksymalnie wykorzystać jej potencjał kulinarny.

    Lodówka zero waste, czyli jaka? Oto strażnik świeżości produktów

    Nie trzeba nikogo przekonywać, że lodówka to podstawa w każdej kuchni. Ale czy wiesz, że urządzenie może wspierać podejście zero waste i ograniczać marnowanie jedzenia? Mowa o sprzętach AGD wyposażonych w specjalne rozwiązania, takie jak:
  • strefy świeżości – idealne do przechowywania mięsa, ryb, nabiału oraz innych produktów, które wymagają niższej temperatury,
  • technologia No Frost – szron wpływa negatywnie na przechowywane produkty, prowadząc do ich zawilgocenia oraz obniżając efektywność chłodzenia urządzenia,
  • szuflada z kontrolą wilgotności – dzięki niej warzywa i owoce zachowują swoją soczystą świeżość na dłużej.
  • Oprócz tego możesz zdecydować się na lodówkę z alarmem wzrostu temperatury, Multi Air Flow, półkami dedykowanymi konkretnym produktom spożywczym czy szufladą z niezależną regulacją temperatury.

    Masz miejsce w kuchni? Rozważ zakup dodatkowej zamrażarki

    Zamrażarka to jeden z najlepszych pomocników, dzięki którym stworzysz kuchnię zero waste, przygotujesz mnóstwo smacznych zapasów oraz ograniczysz problem marnowania jedzenia. W jaki sposób?
    Z pomocą zamrażarki przede wszystkim przedłużysz trwałość żywności. Lista produktów spożywczych, które można mrozić, jest naprawdę długa. To nie tylko mięso czy warzywa, ale także masło, placki tortilli, pesto, a nawet drożdże.
    Możesz również zrobić zapas produktów sezonowych, które następnie zamrozisz i użyjesz w późniejszym czasie. Dzięki temu możesz zaoszczędzić całkiem sporo pieniędzy. Podobnie jak w przypadku przechowywania jedzenia o krótkim terminie przydatności, które wystarczy zamrozić, aby uniknąć ich zepsucia.

    Zero waste w kuchni a małe AGD – te sprzęty warto mieć pod ręką

    Zmiana nawyków nie musi oznaczać rewolucji w kuchni i drogich inwestycji. Zamiast tego możesz zacząć od wyposażenia jej w tzw. małe AGD, czyli mniejsze sprzęty, które wspierają podejście zero waste. O jakich urządzeniach mowa?

    Blender

    Blender to must have w kuchni zero waste. W zależności od potrzeb i budżetu możesz postawić na model ręczny albo kielichowy. Dzięki niemu w ciągu chwili przygotujesz zupę krem, sos czy nawet koktajl (zobacz nasz ranking blenderów do koktajli) do z produktów, które straciły na świeżości. Możesz również użyć go do przerobienia warzyw z rosołu na smaczne kotlety.

    Wyciskarka wolnoobrotowa

    Innym sprzętem, który przydaje się w kuchni zero waste, jest wyciskarka wolnoobrotowa. Możesz wykorzystać ją na dwa sposoby. Pierwszy z nich to przygotowanie soków z produktów, które na pierwszy rzut oka mogą nie zachęcać do zjedzenia ich na surowo. To np. poobijane jabłka czy bardzo dojrzałe banany, które świetnie sprawdzają się w sokach.
    Gdy skończysz już używać wyciskarki wolnoobrotowej, wykorzystaj pozostałości po warzywach i owocach. Zrób z nich kotlety, pastę, dip, surówkę lub smoothie, a jeśli masz zwierzaka – smaczki dla królika lub dodatek do karmy dla psów. Oczywiście, zanim to zrobisz, upewnij się, że dane warzywa lub owoce są bezpieczne dla twojego pupila!

    Pakowarka próżniowa

    Mniej oczywistym sprzętem, który pomoże ci w stworzeniu kuchni zero waste, jest pakowarka próżniowa. Co to takiego? To urządzenie, dzięki któremu przedłużysz świeżość produktów. W praktyce oznacza to hermetyczne zamknięcie żywności w opakowaniu i usunięcie z niego tlenu. To właśnie on jest głównym winowajcą wysychania czy powstawania pleśni.
    Z pomocą pakowarki próżniowej żywność pozostanie świeża nawet 3–5 razy dłużej. Do tego będziesz w stanie łatwo i wygodnie porcjować posiłki oraz przechowywać sezonowe produkty lub większe zapasy.

    Suszarka do żywności

    Chcesz przygotowywać zdrowe przekąski z nadmiaru warzyw lub owoców? A może szukasz sposobu na domowe przygotowanie zapasu suszonych grzybów? Postaw na suszarkę do żywności, dzięki której zachowasz większość witamin i minerałów, jednocześnie przedłużając trwałość ulubionych produktów spożywczych. Używaj jej także do mięsa, ryb, ziół czy orzechów, eksperymentując z różnymi przyprawami.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Katarzyna Wendzonka
    Katarzyna Wendzonka

    Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.