Kuchnie na wymiar — modne i wygodne rozwiązanie

Kuchnia powinna być funkcjonalna, urządzona zgodnie z zasadami ergonomii. Nie wyklucza to jednak tego, aby była ona jednocześnie modna i ładna. Dobrym rozwiązaniem do każdego pomieszczenia, bez względu na jego powierzchnię, okazują się odpowiednio dopasowane kuchnie na wymiar. Dlaczego?

Kuchnia otwarta i zamknięta

W podstawowym wyposażeniu kuchni muszą znaleźć się meble kuchenne. W przypadku niewielkich pomieszczeń szafki kuchenne powinny idealnie wypełniać wolną przestrzeń. Dlatego meble gotowe, kupowane u stolarza czy w salonach meblowych, tylko w nielicznych przypadkach spełnią nasze oczekiwania.

Jeśli zamierzamy aranżować kuchnię otwartą, powinna ona być ergonomiczna, a jej kolorystyka — meble, płytki do kuchni czy elementy dekoratorskie — powinny być spójne z aranżacją salonu, jadalni czy pokoju dziennego, z którym pomieszczenie to będzie połączone.

Najlepiej jeśli istnieje płynne przejście między przestrzenią do gotowania i przygotowywania posiłków a miejscem, w którym przyjmujemy gości i spożywamy posiłek.

W kuchni zamkniętej typ frontów, w jakie zostaną wyposażone meble kuchenne, i ich kolorystyka mogą być wybrane indywidualnie, z uwzględnieniem gustu domowników i założeń, jakim powinna odpowiadać kuchnia. Musi być ona wygodna.

Żadne elementy wyposażenia — sprzęty gospodarstwa domowego, szafki kuchenne, szuflady, szafki typu cargo ani nawet płytki do kuchni oddzielające blat od szafek wiszących nie powinny przeszkadzać w przygotowywaniu posiłków i w gotowaniu, wręcz przeciwnie — muszą z sobą współgrać, dzięki czemu przyjemnie będzie oddawać się gotowaniu.

Kuchnie na wymiar w małym i dużym pomieszczeniu

W małych kuchniach zaleca się wybór mebli kuchennych wykonanych dokładnie na wymiar pomieszczenia, zgodnie z wcześniej ustalonym projektem i wizualizacją. Najlepiej rozplanować kuchnię dopasowaną do kształtu i wielkości pomieszczenia.

Konfigurując meble kuchenne, warto wziąć pod uwagę tzw. zasadę trójkąta, zgodnie z którą każdy z wierzchołków tej figury wyznacza miejsce trzech ważnych elementów: lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. Ma to znaczenie dla wskazania, w jakich miejscach będą znajdowały się szafki kuchenne i płytki do kuchni (zwykle nad kuchnią i zlewem).

Od lodówki do zlewozmywaka należy zachować odległość 120–210 cm, podobnie jak w przypadku pary zlewozmywak–kuchenka. Wyjątkiem od tej reguły są naprawdę małe kuchnie, z jakimi często spotykamy się w blokach.

W takich pomieszczeniach odległość od zlewu do kuchenki czy płyty kuchennej może wynosić 90 cm. Natomiast pomiędzy lodówką a kuchenką można zachować odstęp o wielkości 120–270 cm.

Jeśli w kuchni o niewielkiej powierzchni przy projektowaniu zabudowy meblowej trzeba dodatkowo uwzględnić przebieg rur ciepłowniczych, rury gazowe czy wnęki i kominy, to kuchnie na wymiar są jedynym racjonalnym rozwiązaniem.

Meble kuchenne do zabudowy dopasujemy idealnie do własnych potrzeb. W przypadku najwęższych kuchni, o szerokości 180 cm, sprawdzi się zabudowa jednorzędowa, podobnie jak w kuchniach otwartych, choć w tych ostatnich można zastosować wyspę lub blat barowy, które skutecznie oddzielą, przynajmniej wizualnie, część kuchenną od części wypoczynkowej i jadalnej.

Ten typ zabudowy polega to na ustawianiu mebli kuchennych w jednym rzędzie na jednej ścianie. Jednorzędowe meble kuchenne to najprostszy sposób na zabudowę kuchenną, ale jednocześnie najmniej ergonomiczny.

Szafki kuchenne ustawione w taki sposób są zalecane jedynie w szczególnych przypadkach. Automatycznie znika bowiem możliwość zastosowania odpowiedniej odległości między sprzętami i zabudową kuchni.

Meble można ewentualnie ułożyć w kształt litery L, co jest rozwiązaniem bardziej ergonomicznym. Najlepiej wówczas aby krótsze ramię zabudowy kuchennej miało minimum 120 cm.

Zabudowa w kształcie litery L najlepiej wygląda w przestronnej kuchni, choć mogą wtedy pojawić się zbyt duże odległości między sprzętami, utrudniające pracę pani domu.

Mała kuchnia wymusza zastosowanie zabiegów, które optycznie ją powiększą. Można wybrać duże płytki do kuchni w jasnym kolorze i jasne fronty meblowe, które sprawią, że kuchnia będzie wyglądała na bardziej przestronną.

W dużych kuchniach można sobie pozwolić na dowolną zabudowę, także dwurzędową, pod dwoma przeciwległymi ścianami, z wyspą kuchenną na środku.

Można też zamiast wyspy ustawić stół z krzesłami dla wszystkich domowników. Wygodnym układem zabudowy kuchennej jest kształt litery U lub G, do zastosowania wyłącznie w większych pomieszczeniach.

Kuchnie na wymiar dadzą szerokie możliwości dowolnej aranżacji.

Ergonomia najbardziej istotna w kuchniach na wymiar

Wygoda stosowania mebli kuchennych wykonanych ściśle na wymiar naszej kuchni daje im przewagę nad meblami gotowymi, sprawdzającymi się lepiej w dużych pomieszczeniach, których właścicielom niekoniecznie będzie zależało na maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni.

Niezależnie od powierzchni użytkowej każda kuchnia będzie funkcjonalna, jeśli zapewnimy w niej łatwy dostęp do wszystkich naczyń, urządzeń i sprzętów do gotowania.

Ergonomia korzystania z kuchni powinna zakładać maksymalnie długie i szerokie blaty robocze, przy których łatwo będzie nam wałkować ciasto, kroić warzywa czy serwować posiłki.

Projektując kuchnie na wymiar, powinniśmy zadbać o umieszczenie w nich szerokich i głębokich szuflad oraz koszy cargo. Szafki kuchenne, o ile są bardzo głębokie, np. szafki narożne, mogą być wyposażone w specjalne kosze na prowadnicach, które przy jednym pociągnięciu będą wyjeżdżały z głębi szafki, ułatwiając dostęp do zgromadzonych w niej przedmiotów.

Zamawiając kuchnię pod zabudowę, zawsze trzeba trzymać się zasad kuchennej ergonomii, a dopiero w dalszej kolejności brać pod uwagę kolor frontów czy ich typ.

Dla osób wysokich dobrym rozwiązaniem będzie podwyższenie powierzchni blatów. Standardowo są one położone na wysokości około 90 cm. Podwyższając je nawet o zaledwie 10 cm, odczujemy wygodę przy zmywaniu czy krojeniu przy blacie.

Poziom blatów zawsze powinien być dopasowany do wzrostu ich użytkowników. Aby ustalić, na jakiej wysokości blat powinien się znaleźć, należy zmierzyć wysokość od zgiętego łokcia do podłogi i odjąć około 15 cm.

Dla osób o wzroście 160 cm zalecany jest blat na wysokości 90 cm od podłogi, ale już dla osoby o wzroście 180 cm – na wysokości 100 cm. Jeśli występują duże różnice we wzroście domowników, należy poszukać kompromisowego rozwiązania.

Funkcjonalne szafki kuchenne

Meble kuchenne powinny być tak skonfigurowane, aby kuchnia była wygodna. Dobrym pomysłem jest rezygnacja z półek w szafkach dolnych na rzecz koszy cargo lub głębokich szuflad.

Można w nich umieścić w pojemnikach sypkie produkty spożywcze, zorganizować chlebak, a do szuflad włożyć garnki, zastawę kuchenną, sztućce czy przyprawy i pojemniki plastikowe. Szuflady gwarantują wygodę użytkowania zabudowy kuchennej i łatwy dostęp do zgromadzonych w szafkach rzeczy.


Uwaga!

Dobrze jest wyposażyć szuflady w amortyzację zamykania, dzięki czemu nie będą trzaskać przy zasuwaniu. Ważną cechą funkcjonalną jest też pełny wysuw szuflad, który ułatwi korzystanie z nich.

W firmach zajmujących się tworzeniem mebli kuchennych na wymiar, dostępnych jest wiele elementów udogadniających segregowanie zawartości szuflad. Są to odpowiednie wkładki, podziałki, zawieszki itp.

Umieszczając w szafkach i szufladach kuchennych przedmioty, pamiętajmy o tym, aby rzeczy częściej używane umieścić wyżej niż te z których korzystamy rzadko. W przypadku szafek wiszących obowiązuje odwrotna zasada.

Kuchnie na wymiar można zawsze dopasować do wielkości pomieszczenia kuchennego, a dostępna paleta frontów meblowych sprawia, że aranżacja będzie oryginalna i modna.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły