Leczo z kiełbasą — pomysł na obiad do pracy

Korzenie leczo sięgają kuchni węgierskiej. Klasyczna potrawa tej kuchni zdobyła jednak serca smakoszy z całej Europy i dziś można ją spotkać w Czechach, Niemczech, Austrii i oczywiście w Polsce. Papryka, pomidory i cebula to podstawa każdego leczo, jednak różne kuchnie charakteryzują się odmiennymi przepisami na to danie. Leczo z kiełbasą to najbardziej rozpowszechniona wersja tej potrawy w Polsce, ale w różnych częściach Europy znajdziemy jej odmienne warianty. Leczo jest tak popularną potrawą, że stanowi także doskonały pomysł na jedzenie do pracy.

Węgierska specjalność

W węgierskiej kuchni znajdziemy bardzo wyraziste smaki i zapachy, a niekwestionowaną jej królową jest oczywiście papryka. Znane jest na Węgrzech powiedzenie, że gdy gospodyni nie wie, co podać na obiad, stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się, co do niej dodać. Pokazuje to, jak duże znaczenie ma dla Węgrów właśnie papryka i potrawy z niej przyrządzane. Także w leczo znajdziemy paprykę i to nie tylko tę czerwoną! Mielona papryka słodka i ostra, a także papryka surowa są składnikiem zarówno węgierskiego leczo, jak i leczo z kiełbasą, które można spotkać w Polsce. Bez papryki nie byłoby leczo, a bez leczo, można powiedzieć, nie byłoby podstaw do rozmów o kuchni węgierskiej. Leczo nie tylko kojarzone jest z Węgrami, lecz także stanowi ich nieodłączną kulinarną część. Tradycyjne węgierskie leczo to potrawa jarska. Próżno więc szukać w nim dodatku kiełbasy czy innego rodzaju mięsa, tak jak ma to miejsce na przykład w Polsce. Leczo z kiełbasą to polska wersja węgierskiego dania i niestety nie wpisuje się ona w jego tradycyjną recepturę. Do potraw węgierskich, także do leczo, dodaje się wiele różnych przypraw, w tym ziół, które wzbogacają smak jedzenia i sprawiają,  że aromat potraw jest wyśmienity. Liście laurowe, majeranek, a także czosnek i tymianek to dodatki, które znajdziemy w tradycyjnym węgierskim leczo.

Jednogarnkowe potrawy

Znane w Polsce leczo z kiełbasą i cukinią należy bez wątpienia do potraw nazywanych jednogarnkowymi. Uważa się, że do przyrządzania tego rodzaju dań nie trzeba mieć kulinarnych zdolności, gdyż gotują się one same. Jednak umiejętne połączenie składników i przyprawienie ich w odpowiedni sposób wymaga chociażby niewielkiego zaangażowania ze strony kucharzy. Gdyby węgierskiej gospodyni powiedzieć, że jej potrawa gotuje się sama, byłaby to dla niej dość duża zniewaga. Jednak jest to skrót myślowy, ponieważ danie jednogarnkowe, takie jak na przykład polskie leczo z dodatkiem kiełbasy, jest naprawdę szybkie do przyrządzenia i przede wszystkim nie wymaga używania dużej liczby kuchennych sprzętów. Potrawy jednogarnkowe doskonale sprawdzają się w sezonie jesienno-zimowym. Świetnie rozgrzewają, są bardzo gęste i sycące. Choć jednak mówi się, że Polak, Węgier — dwa bratanki, to jeśli chodzi o przygotowywanie leczo, mają zupełnie inne poglądy. Polskie leczo często podawane jest z kiełbasą i cukinią, wzbogacone popularnymi w okresie letnim warzywami, takimi jak cukinia i kabaczek. Wiele osób nawet nie wyobraża sobie przygotowania tego dania bez cukinii, która nadaje mu charakterystyczny smak. Wersja podstawowa węgierskiego leczo to wspomniane już cebula, pomidor oraz papryka w małej ilości sosu, oczywiście przygotowywana w jednym naczyniu.

Jak przygotować leczo z kiełbasą?

Zostawmy jednak na chwilę kuchnię węgierską, a powróćmy do rodzimej, w której leczo przyjęło się bardzo dobrze. Charakterystyczny zapach tej potrawy pobudza nasze kubki smakowe szczególnie latem, choć potrawa ta nadaje się świetnie na długie zimne zimowe wieczory. Leczo z kiełbasą i cukinią jest w polskich domach bardzo popularne, a jaki jest na nie przepis i czy można traktować je jako jedzenie do pracy? Oczywiście, gdyż połączenie kiełbasy i warzyw nasyci nas na cały dzień i doda energii do działania. Poza tym jest to miła odmiana od wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek i słonych przekąsek, które zwykle podjadamy w trakcie pracy. Przepisów na leczo z kiełbasą i cukinią jest tyle, ile gospodyń domowych. Każda z nich stosuje swoje ulubione dodatki, co czyni leczo potrawą bardzo indywidualną i dopasowaną do gustów danej rodziny. Leczo najlepiej smażyć na smalcu, który jeszcze bardziej wydobędzie smak potrawy. Możemy do niego wkroić ulubione warzywa, łącznie z cukinią, kabaczkiem, cebulą, bakłażanem, różnymi rodzajami papryki i pomidorami. Jeżeli ma to być leczo z dodatkiem kiełbasy, musimy wybrać taką, która świetnie będzie się do potrawy nadawać. Zazwyczaj w Polsce do leczo dodaje się kiełbasę śląską, istnieją też przepisy na leczo z parówkami, ale ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Idealnie nada się do leczo kiełbasa paprykowa, choć do potrawy można także dodać boczek. Wszystkie warzywa, które mają znaleźć się w leczo, oraz kiełbasę podsmażamy i dusimy, przyprawiając mieloną papryką i innymi przyprawami. Warzywa w trakcie podawania powinny być miękkie, a całość można przyprawić pietruszką. Leczo z dodatkiem  kiełbasy i cukinii sprawdzi się też doskonale jako jedzenie do pracy!

Leczo z kiełbasą — jedzenie do pracy

Jeżeli wszystkie pomysły na jedzenie do pracy wydają się wam już nudne, warto wypróbować węgierski specjał, oczywiście w polskiej wersji. Podczas przerwy obiadowej leczo z dodatkiem kiełbasy i cukinii będzie idealnym daniem, a duża ilość warzyw i mięsa sprawi, że poziom energii w trakcie dnia nie spadnie nam ani na moment. Pomysły na przygotowanie jedzenia do pracy nie powinny kończyć się na sałatkach i makaronach. Rozmawiając z przyjaciółmi o leczo z dodatkiem kiełbasy, możecie jednak ze zdumieniem stwierdzić, że każdy z nich ma swój własny sposób na przygotowanie tego dania. Jedno jest jednak pewne. Jeżeli macie problem z przygotowaniem jedzenia do pracy, zastanówcie się nad przyrządzeniem leczo. Problem z leczo z dodatkiem kiełbasy może dotyczyć przechowywania go w biurze. Z pomocą przychodzą jednak pojemniki, dzięki którym przez cały dzień utrzymamy świeżość naszej potrawy. Zastanawiając się nad jedzeniem do pracy, pomyślmy o tak zwanych lunch boxach wyposażonych  w przegródki, dzięki którym możemy w jednym czasie zabrać do pracy kilka elementów naszej codziennej diety. Jeżeli ktoś nie lubi łączenia leczo z kiełbasą i cukinią z innymi składnikami, takimi jak natka pietruszki, może umieścić ją w osobnej przegródce i w razie potrzeby przyprawić nią potrawę. Zwolennicy leczo z kiełbasą i cukinią mogą przygotować je dzień wcześniej, a nawet zamrozić kilka porcji, ponieważ z leczo jest tak, jak z bigosem. Im więcej razy zostanie podgrzane, tym jest smaczniejsze. Jeżeli lubimy domowy rodzaj jedzenia do pracy, leczo z kiełbasą będzie się do tego idealnie nadawało. Oczywiście można także przyrządzić wersję leczo bez kiełbasy i mięsnych dodatków. Wegetariańskie leczo będzie wtedy bardziej przypominać swoją węgierską wersję. Poza tym przygotowanie leczo z kiełbasą i cukinią lub bez dodatku mięsa jest bardzo szybkie i niedrogie. W okresie letnim warzywa dostępne są na każdym bazarku, ale do przygotowania potrawy możemy także wykorzystać warzywa i zioła z własnego ogródka. Smak będzie niesamowity i będzie to miła odmiana w naszym biurowym menu, a jedzenie do pracy zyska zupełnie nową jakość.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły