Data publikacji:

Jaki młynek wybrać? Ceramiczny czy stalowy?

Dobry młynek do kawy to obowiązkowe wyposażenie kuchni każdego, kto swe podniebienie w kawie rozkochał i nie zamierza rezygnować z codziennego rytuału w domowym zaciszu. Nie pytamy o to, jaką kawę lubisz pić, tylko jaki młynek do kawy – ceramiczny czy stalowy – zechcesz kupić, aby zapach kawy cieszył cię każdego poranka. Jaki młynek wybrać? Ceramiczny czy stalowy?

Młynek żarnowy – ceramiczny lub stalowy – co lepiej zmieli kawę? 

Większość wysokiej jakości kaw dostępna jest w ziarnach po to, by w transporcie nie uciekała esencja smaku i zapachu tak ważna dla kawoszy.  
Jaki młynek do kawy wybrać? Jeśli wiesz, że chcesz kupić młynek żarnowy, to teraz pozostaje kwestia wyboru pomiędzy dwoma rodzajami, którymi są: 
  • młynek ceramiczny do kawy, 
  • młynek stalowy do kawy. 
Proces rozdrabniania ziaren kawy polega na ścieraniu i miażdżeniu ich pomiędzy dwoma okrągłymi elementami – żarnami.  
Wybór żaren ma znaczenie. Dla smaku. Dla aromatu napoju.  
Więc zanim zdecydujesz się jaki młynek – ceramiczny czy stalowy – przeczytaj kolejne akapity tego artykułu. 

Poznaj młynek ceramiczny – być może to on zagości w twojej domowej kawiarni 

Młynek ceramiczny, jak sama nazwa wskazuje, jest w całości wykonany z ceramiki. Nie nagrzewa się podczas pracy. Kawa jest najpierw miażdżona, a dopiero potem – mielona. Skąd takie działanie młynka ceramicznego? Jest to spowodowane faktem, że ostrza ceramiczne są mniej ostre (kruchy materiał) i nie da się ich zbyt precyzyjnie naostrzyć (w przeciwieństwie do ostrzy stalowych, które znajdziesz w młynkach stalowych). 

Młynek stalowy tnie ziarna zawodowo! 

Żarna ze stali, precyzyjnie naostrzone, tną ziarna kawy równomiernie, a potem je mielą. Jeśli wykonujesz wiele kaw raz za razem, to młynek kawowy ze stali szybko się nagrzeje (ale w domu nie ma raczej takiej możliwości. No chyba, że urządzasz bal na sto par i każdy gość pragnie na wejściu wypić szybkie espresso). 

Obalamy mity – czy żarna stalowe wpływają na smak kawy? 

Nie, żarna stalowe nie mają żadnego wpływu na smak, jaki po zaparzeniu wydobędzie się ze zmielonych ziaren kawy. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z pożywieniem (także z kawą świeżo paloną), więc jest uważana za bezpieczny materiał.  

Młynek stalowy czy ceramiczny – który jest lepszy? 

Ciężko jednoznacznie zdecydować, który młynek do kawy jest lepszy – ceramiczny czy stalowy. Żarna stalowe są trwalsze, a ceramiczne – ulegają szybszemu zniszczeniu. Jednak dom to nie kawiarnia, gdzie mielisz ziarna na sto espresso każdego dnia. Jeśli młynek ceramiczny do kawy jest eksploatowany w warunkach domowych, sprawdzać będzie się przez wiele lat. 
Żarna stalowe są ostrzejsze, a więc i bardziej precyzyjne, za to młynek ceramiczny pracuje ciszej oraz nie nagrzewa się tak mocno, jak jego konkurent.  
Jeśli nie masz pewności, co do pochodzenia kawy ziarnistej, którą zamierzasz zmielić, to licz się z tym, że w opakowaniu mogą znaleźć się niedopalone ziarenka albo drobne ciała obce, które prawdopodobnie uszkodzą młynek ceramiczny. Jak na takich nieproszonych gości zareaguje młynek stalowy? Zatnie się, ale nic mu się nie stanie. Usuń więc przeszkodę i miel dalej.  
Jeśli cicha praca jest dla ciebie kluczowa (bo nie chcesz budzić domowników, którzy przeszkodzą ci w samotnym rozkoszowaniu się poranną kawką), to wybór młynka ceramicznego będzie dla ciebie dobrym rozwiązaniem. 
Młynek stalowy czy młynek ceramiczny do użytku domowego? Mamy nadzieję, że nasza krótka charakterystyka młynków żarnowych będzie dla ciebie pomocna i już wkrótce wypijesz aromatyczne, bezkofeinowe cappuccino z pianką w swojej własnej kawiarni.  
Zdjęcie: oizostudios / Envato Elements
Autor: Ewa Doniec