Regularna dbałość o stan ekspresu do kawy jest kluczem do długiego okresu jego bezawaryjnego funkcjonowania, bowiem ich największym wrogiem jest odkładający się w trakcie użytkowania kamień. Rynek udostępnia obecnie wiele preparatów do odkamieniania w formie tabletek, płynów czy proszków. Istnieje też kilka domowych sposobów na skuteczne pozbycie się kamienia z ekspresu. Zatem jak odkamieniać poszczególne modele ekspresów? Które metody są najbardziej skuteczne i bezpieczne dla urządzenia? Dla których modeli wskazane są jedynie rekomendowane przez producenta preparaty?
Zdecydowana większość nowoczesnych ekspresów do kawy posiada funkcję, informującą użytkownika o konieczności usunięcia kamienia. Przy braku takiej informacji, ekspres powinien być odkamieniany średnio co około 300 zaparzonych kaw. Oczywiście nie oznacza to dokładnego wyliczania ilości zaparzonych filiżanek. Średnia ilość wypijanych dziennie kaw powinna podać orientacyjną informację o konieczności usunięcia kamienia.
Konieczność usuwania kamienia z ekspresu jest związana przede wszystkim ze stopniem twardości wody. Ponieważ w trakcie jej zaparzania dochodzi do wytrącenia się wapnia i magnezu, które tworzą charakterystyczny i trwały osad. Zbyt duża ilość takiego osadu prowadzi z czasem do uszkodzenia urządzenia. Wpływa także znacząco na smak i aromat kawy.
Pierwszą bezpieczną dla urządzenia domową metodą pozbycia się kamienia jest czyszczenie ekspresu octem.
Celem przeprowadzenia zabiegu, należy wymieszać wodę z octem w proporcji 2 do 1. Przygotowany roztwór wystarczy wlać do czystego ekspresu i pozostawić na około 15 minut. Po upłynięciu powyższego czasu należy załączyć urządzenie i poczekać aż zakończy pracę.
W następnych krokach, celem dokładnego wypłukania mieszanki wody z octem, należy kilkakrotnie przeprowadzić proces „parzenia kawy” przy użyciu czystej wody.
Czyszczenie ekspresu sodą należy rozpocząć od przygotowania roztworu złożonego z 1 litra wody i 0,25 szklanki sody. Po dokładnym rozpuszczeniu sody, należy wlać roztwór do pojemnika z wodą i załączyć urządzenie. Sodą można także wyczyścić pojemnik z filtrem, a w końcowym etapie należy wszystkie elementy dokładnie wypłukać pod bieżącą, ciepłą wodą.
Pozbycie się kamienia z ekspresu przy użyciu kwasku cytrynowego jest najprostszą domową metodą na oczyszczenie urządzenia. Wystarczy bowiem do pojemnika z wodą wsypać dwie łyżeczki kwasu i uruchomić urządzenie. Po zakończeniu procesu należy oczywiście dokładnie wypłukać elementy urządzenia i ponownie, przynajmniej dwukrotnie, zaparzyć już samą wodę.
Producenci ekspresu De’Longhi posiadają w sprzedaży odkamieniacze własnej marki, dedykowane ekspresom własnej produkcji. Stanowią one zatem najlepszy środek do czyszczenia ekspresu tej marki. Można oczywiście stosować też inne preparaty, jednakże tylko pod warunkiem, iż producent dopuszcza taką możliwość. Przed użyciem jakiegokolwiek preparatu wskazane jest dokładne zapoznanie się z instrukcją. Jeśli instrukcja nie zawiera konkretnych wskazówek, z pewnością najlepszym rozwiązaniem będą oryginalne środki producenta. Są one dostępne w przystępnych cenach na portalu sprzedażowym Ceneo.pl.
W przypadku ekspresów De’Longhi dla osób, które stanowczo uważają, iż cena oryginalnych odkamieniaczy jest za wysoka, dobrą informacją jest możliwość zastosowania do tego modelu dużo tańszych zamienników. Idealnym przykładem zamiennika są tabletki Seltino Calc, dostępne również na Ceneo.pl. Idealnie usuwają osad z kamienia i wszelkich substancji posiadających negatywny wpływ na smak kawy. Istotnym jest też fakt, iż można je kupić w niewygórowanej cenie.
Krups jest marką, która również zadbała o dostęp do odkamieniaczy dedykowanych tej marce. Zatem do odkamieniania tej marki ekspresu najlepiej korzystać ze środków producenta. Można je kupić w dobrej cenie również na Ceneo.pl.
Producent marki Philips również rekomenduje stosowanie środków specjalnie opracowanych do swoich urządzeń, pod nazwą Philips Odkamieniacz 250 ml CA6700/10. Można je nabyć również na Ceneo.pl.
Według instrukcji producenta wymieniony wyżej środek jest jedynym odpowiednim do bezpiecznego usuwania osadu kamiennego. Z kolei sam proces usuwania kamienia według informacji producenta jest niezbędny, kiedy: urządzenie zaczyna głośniej pracować, wytwarza bardzo duże ilości pary w trakcie pracy, proces parzenia kawy uległ wydłużeniu lub ilość gotowej kawy jest mniejsza niż zwykle bądź w sytuacji, gdy zaparzona kawa ma niższą temperaturę.
Poza wyjątkami, w których producent ewidentnie wskazuje na konkretne preparaty odkamieniające, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, które metody są lepsze. Bowiem zarówno sposoby domowe, jak i stosowanie profesjonalnych środków posiada swoje wady i zalety.
W przypadku stosowania octu, jego utrzymujący się długo zapach, może znacząco wpływać na aromat kawy. Z kolei stosowanie tylko i wyłącznie sody lub kwaku cytrynowego może na przełomie dłuższego czasu stać się przyczyną trwałego uszkodzenia plastikowych elementów i rurek znajdujących się wewnątrz ekspresu. Stosowanie gotowych, ogólnych odkamieniaczy może również wiązać się z ryzykiem usterek.
Dlatego przed zastosowaniem jakiegokolwiek środka chemicznego należy dokładnie zapoznać się z informacjami na ulotce, wskazującymi na przeznaczenie danego środka. Ponadto najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie rekomendowanych preparatów. Jednakże nawet w tym przypadku należy stosować się ściśle do wskazówek zawartych w instrukcji.
Wniosek zatem nasuwa się sam, mając na uwadze jak najdłuższą i bezawaryjną pracę ekspresu, w pierwszej kolejności należy dokładnie zapoznać się ze wskazówkami producenta zawartymi w instrukcji. Dopiero przy braku konkretnych wytycznych można rozpocząć stosowanie innych metod.