Data publikacji:

Co wybrać na podłogę w kuchni?

Podłoga w kuchni powinna nie tylko ładnie wyglądać, ale też być praktyczna. Co zatem wybrać? Zdecydować się na płytki? Jeśli tak, to jakie? A może postawić na bardziej eleganckie panele lub drewno? Zapraszamy do poradnika, w którym zastanawiamy się, jaka podłoga do kuchni będzie najlepsza. Koniecznie przeczytaj ten artykuł, jeśli szukasz podłogi idealnej.

co na podłogę w kuchni

Podłoga w kuchni:

  1. Jakie płytki na podłogę do kuchni?
  2. Co na podłogę w kuchni zamiast płytek?
  3. Jaka podłoga do kuchni z salonem?
  4. Podłoga w kuchni – trendy

Podłoga w kuchni. Jakie płytki na podłogę w kuchni?

Podłoga w kuchni najczęściej jest wykończona płytkami, a to bardzo praktyczne rozwiązanie. Ale czy wiesz, że płytka płytce nierówna? Jakie płytki do kuchni wybrać? Poniżej krótka charakterystyka poszczególnych rodzajów.

Glazura

Z glazury wykonuje się płytki ścienne. Takie płytki nie nadają się na podłogę, ponieważ są zbyt cienkie i kruche.

Terakota

Inaczej nazywana płytkami kamionkowymi. Terakota wytwarzana jest z gliny i sprawdzi się zarówno na ścianę, jak i na podłogę. Płytki z terakoty mogą różnić się od siebie zarówno wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne, jak i wykończeniem.

Kupując terakotę na podłogę w kuchni, zwróć uwagę na takie parametry, jak nasiąkliwość (nie większa niż 6%), ścieralność (istnieje 5 klas ścieralności, a im wyższa, tym lepiej) oraz wytrzymałość na zginanie (nie mniej niż 22 Mpa). Dla niektórych ważna jest również antypoślizgowość, chociaż ten parametr jest istotniejszy podczas kupowania terakoty do łazienki. Jeśli natomiast zależy ci na antypoślizgowych płytkach w kuchni, to szukaj parametru oznaczonego literą „R” – powinien on wynosić 8.

UWAGA – im bardziej antypoślizgowa terakota, tym trudniej utrzymać ją w czystości! Zastanów się zatem, co jest dla ciebie najistotniejsze.

Gres

To płytki prasowane na sucho z mieszanki kwarcu, gliny i skalenia. Gres można kłaść zarówno na podłogę, jak i ściany. To płytki bardzo wytrzymałe, mające niski współczynnik nasiąkliwości. Niestety, nie są bez wad. Są twarde, ale mało odporne na ewentualne odpryski. Co więcej, czyści się je trudniej niż terakotę.

Cotto

Co położyć na podłogę w kuchni? Cotto to płytki ceramiczne wykonane z masy klinkierowej. Najlepiej sprawdzają się na ścianie, ale z powodzeniem można także położyć je na podłogę. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, mają niską nasiąkliwość i najlepiej kumulują ciepło spośród wszystkich wymienionych modeli. Są zatem rewelacyjne pod ogrzewanie podłogowe.

Oprócz rodzaju płytek, istotne jest także ich wykończenie. Do wyboru macie płytki matowe, szkliwione, o wysokim połysku czy tłoczone. Na płytkach szkliwionych czy tych o wysokim połysku bardziej widać zabrudzenia. Jeśli marzy wam się niebrudząca podłoga w kuchni, to postawcie na matowy gres czy płytki tłoczone.

Co na podłogę w kuchni zamiast płytek?

Chcecie położyć w kuchni coś bardziej eleganckiego, przytulnego i przyjemniejszego w odbiorze niż płytki? Macie kilka rozwiązań. Poniżej krótka charakterystyka tych najlepszych.

Drewniana podłoga w kuchni

Do wyboru masz dwa rodzaje drewnianej podłogi. Sprawdź, która z nich lepiej sprawdzi się jako podłoga kuchenna.

Lita deska

Na podłogę w kuchni wybieraj deski odporne na wilgoć, czyli dąb, buk lub klon. Stawiając na litą deskę, wybierz drewno 1. jakości. Warto też wiedzieć, że lite drewno może występować pod kilkoma postaciami, m.in. klepek, mozaiki czy parkietu przemysłowego. Co więcej, lita deska jest długowieczna. Można ją wielokrotnie cyklinować, kiedy drewno mocno się zetrze i zacznie prezentować się mniej efektownie.

Deska warstwowa

To deska, która składa się z trzech warstw. Wszystkie są wykonane z drewna – warstwa wierzchnia z litego drewna szlachetnego, a środkowa z nieco tańszego drewna gorszej jakości. Przewagą deski warstwowej nad litą jest to, że tego typu podłoga jest podczas procesu produkcji zabezpieczana lakierami. One sprawiają, że drewniana podłoga jest odporna na wilgoć oraz ewentualne zabrudzenia.

Deska warstwowa nie jest bez wad. Wierzchnia warstwa drewna szlachetnego jest dość cienka, więc podobną podłogę będziecie mogli wycyklinować jedynie 2-3 razy. Później należy ją wymienić.

Przy wybieraniu deski podłogowej do kuchni radzimy stawiać na jasne drewno, na którym widać mniej zabrudzeń. Dodatkowo podłogę drewnianą, szczególnie z desek litych, należy pokryć lakierem, olejem lub woskiem. Wówczas podłoga będzie bardziej odporna na wilgoć, brud, kurz oraz zabrudzenia.

Przeczytaj, jaki olej do drewna wybrać

Panele

Jeśli obawiacie się drewna w kuchni, to jego świetną imitacją będą panele – laminowane lub winylowe. Najczęściej są one wykonane z płyty oraz drewnopochodnego laminowanego lica.

Wybierając panele, zwróćcie uwagę na klasę ich ścieralności – na podłogę w kuchni sprawdzą się panele AC3 lub AC4. Istotna jest także odporność na wodę – ten parametr nazywa się pęczliwością (norma 13329). Na podłogę w kuchni sprawdzają się panele o pęczliwości nie wyższej niż 5%.

Pomysł na podłogę w kuchni – wykładziny elastyczne

W salonie, sypialni lub pokoju dziecka często wybieramy wykładziny dywanowe. Świetnym wyborem na podłogę w kuchni są za to wykładziny elastyczne. Do wyboru masz wykładziny gumowe, kauczukowe, korkowe lub z PCV.

Kauczuk jest trwały, wytrzymały oraz odporny na ścieranie, uderzenia czy działanie wilgoci. Co więcej, podobne wykładziny możecie kłaść również na ogrzewanie podłogowe. Dobre właściwości mają także pozostałe wykładziny elastyczne. Wyjątek? Wykładzina korkowa – ten model nie sprawdza się do kuchni. Ponadto wykładziny elastyczne są łatwe w montażu oraz stosunkowo tanie.

Jaka podłoga do kuchni z salonem?

Salon z wydzielonym aneksem kuchennym to nie lada wyzwanie, jeśli chodzi o aranżację podłogi. Stajemy wówczas przed dylematami, czy w aneksie położyć płytki, a w salonie panele lub drewno? A może panele w całym pomieszczeniu? A może wszędzie zdecydować się na płytki? Nie ma jednego dobrego wyjścia z tej sytuacji – zazwyczaj każdy oczekuje czegoś innego.

O czym jednak warto pamiętać, zajmując się taką aranżacją? Kolor płytek w aneksie może korespondować z podłogą w salonie. Przykład? Idealnie dobrane płytki drewnopodobne w aneksie. Jeśli chcecie mieć w aneksie kuchennym płytki o innym wykończeniu, to pomyślcie o wydzieleniu go od salonu, np. wyspą kuchenną, niską ścianką działową czy ścianą ze szkła lub drzwiami przesuwanymi. Zawsze możecie postawić na panele w całym salonie. Są znacznie odporniejsze niż prawdziwe drewno.

Podłoga w kuchni – trendy

W ostatnich sezonach bardzo modna jest podłoga marmurowa o wysokim połysku, drobna mozaika, np. w kształcie heksagonów, płytki z marokańskimi wzorami (szczególnie te nieregularne i tłoczone) oraz lastryko. Nie zapominajmy o ponadczasowym drewnie i drewnopodobnych płytkach – taka aranżacja nigdy nie wyjdzie z mody i pasuje do większości mebli kuchennych oraz dodatków.

Autorka: Klaudia Borycka