Podróże kulinarne – kuchnie świata

Książki mają w sobie potężną siłę wpływania na wyobraźnię. Dla tych, którzy kochają podróże i domowe gotowanie mamy propozycję, jak połączyć obie te pasje. Oczywiście życie globtrotera to pierwsze wyjście, jednak najdroższe i wiążące się z wieloma wyrzeczeniami. Mamy jednak świetną alternatywę. Otóż sprawa jest naprawdę prosta – a wszystko zaczyna się we własnej kuchni, na tych starych, zużytych patelniach, babcinych talerzach i pociętych deskach. Wystarczy odrobina chęci, otwarty umysł i dobra książka kucharska, żeby odkryć smak kuchni świata i tym samym zaszczycić swoją wyobraźnię podróżą marzeń. Pakujcie widelce i w drogę!

Zdrowa żywność Słowian

Nasz pierwszy przystanek to lokalna przygoda. Przemierzymy Polskę szlakiem jadalnych roślin. Pozycja dla fanów zdrowej żywności i tych, którzy zwyczajnie poszukują zamiennika dla nudnego schabowego. Są tu między innymi przepisy na krupnik z nasion babki i nalewkę z owoców barszczu. Oprócz tego autor zawarł dużo ciekawych przemyśleń. Polecamy przyjemną - i całkiem alternatywną - ucieczkę od cywilizacji.

Jedziemy trochę dalej, ale nadal zostajemy w słowiańskich klimatach. Autorzy tej książki podjęli nie lada wyzwanie – postanowili odtworzyć menu wczesnośredniowiecznych Słowian. Już wtedy domowe gotowanie obfitowało w rozmaicie pyszne dania.

Pamiętajmy, że w przeszłości kuchnia staropolska, słynęła ze swojej rozmaitości i wyróżniała się na tle innych kuchni świata. Znajdziemy tu przepisy na polewki, piwa, dania z kasz, mięsa i wiele, wiele innych. Co więcej, książkę wzbogacono o inspirujące felietony na temat dawnego życia Słowian. Odrobina historii na widelcu – i mnóstwo tradycyjnych smaków w nieznanej dotąd odsłonie.



Domowe gotowanie na Bałkanach

Lądujemy na Bałkanach! Tutaj czekają dania będące swoistą mieszanką kultur 
i światowych kuchni. To połączenie aromatycznych smaków, które zadowolą każde, nawet najbardziej wymagające podniebienia. Kuchnia Półwyspu Bałkańskiego pełna jest uroku, nie zapominajmy jednak, jak niezwykle interesujące są obyczaje tamtejszych krajów. W książce znajdziemy zaskakujące przepisy, sporą dawkę wiedzy o kulturze oraz piękne ilustracje.

 

Francuska i włoska klasyka

Przystanek Paryż. Kuchnia francuska to klasyka, której warto oddać się w całości. Autor książki – szef kuchni, cukiernik a zarazem pisarz - proponuje przepisy na dania wytrawne, jak i słodkie. Mimo to, że nie jest to do końca zdrowe jedzenie, każdy fan dobrej kuchni powinien go skosztować.

Są to między innymi tradycyjna zupa cebulowa, kulki z dorsza z sosem tatarskim czy czekoladowa lawa ze słonym karmelem. Znajdziemy tu również wiele ciekawostek na temat życia w stolicy Francji i tym samym – najpopularniej kuchni świata. Wszystko opatrzone ujmującymi fotografiami i szczyptą humoru.

Udajemy się do malowniczej Toskanii, w samo serce Włoch. Ta kuchnia, jest kwintesencją domowego gotowania. Jej urokliwe smaki rozkochają w sobie najwybredniejszych krytyków. Oto niemal sto przepisów na proste, toskańskie dania – przekąski, dania główne i desery. Autorka radzi, jak we własnej kuchni odnaleźć swoją ciepłą Toskanię, i które prowincje wybrać na kulinarną podróż. Nie zabrakło, rzecz jasna, smakowitych fotografii.



Egzotyczne zdrowe jedzenie

Przenosimy się na Bliski Wschód. Tutaj mamy okazję spróbować zachwycających, niezwykle aromatycznych dań prosto z egzotycznego Libanu! Kuchnia arabska liczy sobie coraz to więcej zagorzałych fanów.

Różnorodność potraw i niespotykane smaki to nie jedyne zalety kuchni libańskiej. Dania kuchni libańskiej, bazują na zdrowej żywności i naturalnych składnikach. Dodatkowo są proste do przygotowania. Połączenie niemal doskonałe! Oto ponad sto propozycji na odbycie niezapomnianej podróży kulinarnej.

Kontynuujemy egzotyczny szlak światowych kuchni i trafiamy do Jerozolimy. Książka łączy w sobie ekscytujące tradycje kuchni muzułmańskiej, żydowskiej i chrześcijańskiej. Autorzy raczą nas przepisami na różnorodne dania, opatrzone fascynującą historią stolicy Izraela i kuchni arabskiej. To przepięknie wydana skarbnica wiedzy, którą warto mieć w swojej biblioteczce i zaczytywać się w niej, smakować, zachwycać jej aromatem.

Podobne artykuły

Hanna Szyszka
Studentka twórczego pisania i edytorstwa. Zakochana w podróżach bliskich i dalekich, a szczególnie tych, podczas których można się zgubić. Uwielbia literaturę i teatr, nie tylko ten sceniczny, ale również teatr życia. Oprócz pisania zajmuje się nie stwarzaniem sobie problemów.

Ostatnio dodane artykuły