Data publikacji:

Proste przepisy na obiad: 9 szybkich i prostych dań

Zobacz pomysły na szybkie, pyszne i proste przepisy na obiad, które wyczarujesz w niecałe 30 minut. W naszych propozycjach są przepisy na obiady z mięsem, wegetariańskie i wegańskie.

Proste przepisy na obiad: dania mięsne i z owocami morza

Na sam początek mamy dla was propozycje trzech prostych dań obiadowych z mięsem lub owocami morza.

Spaghetti carbonara: przepis na szybki obiad z makaronem

Nasza pierwsza propozycja szybkiego i prostego obiadu to spaghetti carbonara, które przygotujesz w mniej niż 30 minut.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g boczku
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • 30-40 g sera pecorino, parmezanu lub grana padano

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente według przepisu z opakowania.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Do boczku dodaj większą część posiekanej natki pietruszki.
  4. Zmniejsz ogień i przełóż na patelnię ugotowany makaron oraz połowę startego sera.
  5. Całość wymieszaj.
  6. Na końcu zalej całość roztrzepanymi żółtkami z dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  7. Energicznie mieszaj makaron, aby żółtka się nie ścięły.
  8. Nałóż porcje na talerze, udekoruj resztą pietruszki i posyp tartym serem.

Prosty przepis na obiad z grillowanym kurczakiem z pieczonymi ziemniakami i sałatką

Przygotowanie kurczaka jest bardzo łatwe, dlatego wśród naszych prostych i szybkich pomysłów na obiad nie mogło zabraknąć dania z kurczakiem w roli głównej.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pikantna lub ziołowa przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 niewielkich ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sałata maślana
  • jogurt grecki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Wybraną przyprawę do kurczaka wymieszaj z łyżką oliwy i natrzyj nimi filety, po czym zawiń je szczelnie w sakiewki z folii aluminiowej.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (grzałka góra/dół).
  3. Ziemniaki obierz, a jeżeli są młode, wyszoruj dobrze skórkę, i pokrój je na ćwiartki.
  4. Do miski wlej olej rzepakowy, wsyp przyprawę do ziemniaków i dobrze wymieszaj.
  5. Filety z kurczaka wyłóż na blaszkę, obok wysyp ćwiartki ziemniaków i piecz w piekarniku 20-25 min.
  6. W międzyczasie porwij liście sałaty i wrzuć je do salaterki.
  7. Jogurt grecki wymieszaj z odrobiną soli i łyżką octu jabłkowego i zalej nim sałatę.

Krewetki z grzankami, czyli prosty i zdrowy obiad

Co prostego na obiad można zaproponować wielbicielowi owoców morza? Krewetki z grzankami sprawdzą się zarówno jako przekąska i lekki, szybki obiad.

Składniki:

  • 20 sztuk krewetek (mogą być mrożone)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • ½ papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 półbagietki
  • masło ziołowe do grzanek

Sposób przygotowania:

  1. Półbagietki przekrój na pół i posmaruj masłem ziołowym.
  2. Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor (ok. 10-15 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza).
  3. Na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, podsmażaj pół minuty.
  4. Dodaj krewetki.
  5. Po 3 minutach wlej wino, zmniejsz ogień i pozwól winu powoli odparować.
  6. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, resztę masła oraz oliwę z oliwek.
  7. Mieszaj całość i czekaj, aż masło całkowicie się rozpuści.
  8. Polej krewetki sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą. Podawaj z ciepłymi grzankami.

Szybkie i proste dania wegetariańskie na obiad

Jeżeli uwielbiasz kuchnię wegetariańską, ale na co dzień nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, wypróbuj któryś z naszych trzech prostych dań obiadowych.

Makaron ze szpinakiem: prosty pomysł na obiad wegetariański

Dania ze szpinakiem są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zobacz, jak przygotować makaron ze szpinakiem.

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • paczka świeżego szpinaku baby
  • ser gorgonzola lub blue lagune
  • ok. 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu z opakowania.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj do niej drobno posiekane ząbki czosnku.
  3. Podsmażaj pół minuty.
  4. Wrzuć szpinak i poczekaj chwilkę, aż zmniejszy swoją objętość.
  5. Dorzuć posiekane w kosteczkę suszone pomidory (nie odsączaj ich z oliwy) i małe kawałeczki sera.
  6. Patelnię zdejmij z palnika i dorzuć odcedzony makaron.
  7. Przykryj pokrywką i i energicznym ruchem wymieszaj całość.
  8. Podawaj natychmiast.

Prosty przepis na faszerowane papryki

Podstawą kuchni wegetariańskiej są warzywa i owoce. Nasza kolejna propozycja na szybkie danie obiadowe zachwyci miłośników papryki.

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki
  • garść szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekrój na pół i oczyść z gniazd.
  2. Wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 8 minut.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę.
  4. Podsmażaj kilka chwil, aż cebula zmięknie i zeszkli się.
  5. Dodaj puszkę pomidorów (razem z sokiem) i wsyp kaszę kuskus.
  6. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
  7. Na koniec dodaj ostrą pastę z papryki i pozwól nadmiarowi płynu odparować.
  8. Farszem napełnij 4 połówki papryki i wstaw je w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.
  9. Zapiekaj 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  10. Papryki podawaj na ciepło, udekorowane chrupiącym szczypiorkiem.

Pieczone bataty z serem feta, czyli prosty i zdrowy obiad

Nasza kolejna propozycja spodoba się nie tylko wegetarianom. Wystarczy, że do składników dorzucisz kawałki pokrojonej szynki i masz gotową wersję prostego obiadu z mięsem.

Składniki:

  • 2-3 duże bataty
  • pół kostki sera feta
  • pesto z bazylii
  • owoc granatu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek, sól himalajska

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz i pokrój na plastry o szerokości 1-1,5 cm.
  2. Posmaruj je oliwą z oliwek, posyp tymiankiem i solą.
  3. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości (ok. 25-30 minut) w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  4. Upieczone bataty rozłóż na talerzach i posmaruj bazyliowym pesto.
  5. Na wierzch pokrusz ser feta i posyp ziarnami granatu.

Proste przepisy na dania wegańskie

Na sam koniec mamy dla ciebie propozycję 3 prostych dań wegańskich.

Szybkie i proste curry z ciecierzycy z mlekiem kokosowym

Ciecierzyca ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego menu. Zobacz, jak przygotować szybkie danie z ciecierzycą w roli głównej.

Składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • puszka ciecierzycy
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kuminu, papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy
  • kolendra
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj torebkę ryżu zgodnie z przepisem z opakowania.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
  3. Zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy.
  4. Podsmaż przez 1 minutę.
  5. Dodaj puszkę pomidorów i doprowadź do wrzenia.
  6. Po 2 minutach wrzuć ciecierzycę wraz z zalewą.
  7. Gotuj 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe (aby się nie zważyło, rozmieszaj je wcześniej z kilkoma łyżkami gorącego sosu z garnka).
  9. Całość duś jeszcze 10 minut.
  10. Podawaj z ryżem i posiekaną świeżą kolendrą.

Co prostego na wegański obiad? Stek z kalafiora

Drugi prosty przepis na obiad wegański, który dla ciebie mamy, to stek z kalafiora.

Składniki:

  • 2 plastry kalafiora
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • kilka orzechów/rodzynek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora wykrój 2 plastry o grubości ok. 2 cm.
  2. Posmaruj je oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem.
  3. Smaż na rozgrzanej patelni żeliwnej po 3 minuty z każdej strony, aż plastry się zarumienią.
  4. Steki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Piecz 15 minut.
  6. W połowie obróć kalafior na drugą stronę.
  7. Steki wyłóż na talerz, posmaruj masłem orzechowym i posyp rodzynkami lub orzechami.

Przepis na szybkie kaszotto z pieczarkami z wegańskim parmezanem

Ostatni przygotowany przez nas pomysł na szybki obiad to kaszotto z pieczarkami.

Składniki:

  • 150 g kaszy pęczak
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • szczypiorek
  • szklanka migdałów / pół łyżeczki soli himalajskiej / 3 łyżeczki płatków drożdżowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wegański parmezan – migdały, płatki drożdżowe i sól zmiksuj na pył. W razie potrzeby dosyp soli i raz jeszcze zmiel w blenderze.
  2. Na gorącej patelni zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po chwili wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i dodaj kilka łyżek bulionu.
  4. Podsmażaj przez ok. 10 minut.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Na patelnię wrzuć przepłukany wcześniej pęczak i wlej 400 ml gorącego bulionu.
  7. Gotuj na małym ogniu i często mieszaj.
  8. Gdy tylko kasza wchłonie wywar, dodaj kolejną porcję płynu (postępuj tak do momentu, w którym kasza będzie al dente, a bulion zostanie wykorzystany w całości).
  9. Całość możesz skropić oliwą.
  10. Podawaj z chrupiącym szczypiorkiem i wegańskim parmezanem z migdałów.

Autorka: Daria Dziechciarz