Data publikacji:

Przepisy na niskokaloryczne desery

Najczęściej pierwszym krokiem po decyzji wprowadzenia niskokalorycznego jadłospisu jest rezygnacja ze słodyczy. Są jednak takie desery, którymi można uprzyjemnić sobie czas odchudzania bez obawy o nadprogramowe kalorie. Przed wami 5 pomysłów na dietetyczne słodkości.

5 przepisów na niskokaloryczne desery

  1. owsiane racuchy
  2. dietetyczny sernik
  3. pyszne i zdrowe batoniki z musli
  4. lekkie i pyszne muffinki
  5. jogurt z musli i owocami

Dietetyczny deser – czy to możliwe?

Istnieje stereotyp, że o słodkościach podczas diet odchudzających można zapomnieć. Oczywiście, podjadanie sklepowych batoników czy ciasteczek nie jest najlepszym pomysłem, ale istnieje cały szereg deserów, które nie tylko zaspokoją naszą ochotę na coś słodkiego, ale nawet będą cennym źródłem wielu składników odżywczych. Przepisów na niskokaloryczne desery warto szukać w książkach kulinarnych lub na blogach poświęconych zdrowemu gotowaniu.

Niskokaloryczny deser na co dzień czy od święta?

Czy niska liczba kalorii sprawia, że zdrowe desery możemy włączyć do naszej codziennej diety? Tak, ale tylko pod warunkiem, że słodkości po które sięgniemy będą naprawdę dietetyczne i stworzone ze zdrowych produktów. Często głód słodyczowy można łatwo zaspokoić przez porcję owoców, które oprócz cukru, mają w sobie wiele cennych witamin.

1. Owsiane racuchy

Produkty przygotowywane z mąki owsianej lub płatków owsianych są bardzo zdrowe i sycące. Racuchy owsiane to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Ich dużym plusem jest prosty przepis.

Składniki

  • 125 g płatków owsianych (ok. 1 szklanki)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru (można go zastąpić 2-3 łyżkami miodu)
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wrzącej wody

Przygotowanie

Pierwszym krokiem jest przesypanie płatków do garnka i zalanie ich mlekiem tak, aby stały się miękkie. Następnie należy dolać do nich wrzącej wody i zagotować na bardzo małym ogniu. Po przestudzeniu płatków dodajemy do nich białka ubite z cukrem na sztywno oraz żółtka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do gładkiej masy dodajemy rodzynki oraz mąkę i ponownie mieszamy. Racuchy smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, aż zarumienią się z każdej strony. Dla dekoracji możemy posypać je odrobiną cukru pudru lub polać jogurtem naturalnym 0% tłuszczu.

2. Dietetyczny sernik

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast, które w bardzo prosty sposób można przygotować w wersji dietetycznej, zastępując tłusty ser chudym twarogiem. Taki deser nie tylko będzie ucztą dla zmysłów, ale także stanowi bardzo sycące danie. Aby urozmaicić jego smak, możesz dodać do niego owoce. Najlepiej sprawdzą się w tej roli: brzoskwinie, maliny lub truskawki.

Składniki

  • ½ kg chudego twarogu
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i solą do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodajemy rozgnieciony widelcem lub zmielony twaróg i budyń. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Sernik pieczemy ok. 50 minut, aż do zarumienienia się wierzchu ciasta.

3. Pyszne i zdrowe batoniki z musli

Batoniki z musli to deser, a także pyszna i dodająca energii przekąska, którą można stworzyć na wiele sposobów. W poszukiwaniu ulubionego smaku, warto eksperymentować z różnymi pestkami, orzechami i suszonymi owocami.

Składniki

  • 2 szklanki musli
  • ½ szklanki otrębów
  • 1 szklankę skondensowanego niesłodzonego mleka light
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • pestki dyni, suszoną żurawinę, migdały i inne dodatki według uznania

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać mleko i wymieszać na gładką masę. Do masy wsypać bakalie i jeszcze raz wszystko wymieszać. Po ok. 20 minutach znów całość przemieszać łyżką, aż masa stanie się lepka, ale też lekko lejąca. Mieszankę przelać na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu pokroić całość na małe batoniki.

4. Lekkie i pyszne muffinki

Muffinki to idealny kompan kawy i herbaty, a jeśli do tego są dietetyczne, to śmiało można nazwać je spełnieniem marzeń każdego, kto tęskni za pysznymi deserami, a jednocześnie marzy o smukłej sylwetce.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 kubeczek jogurtu
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Mąkę, cukier zwykły, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesypujemy do miski, a następnie dodajemy do tego jajka, mleko, jogurt i olej. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Do formy na muffinki lub do papierowych foremek wlewamy po ok. 1,5 łyżki masy. Muffinki pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

5. Jogurt z musli i owocami

Ten deser to opcja dla osób, które pragną zaspokoić swoje zmysły, a jednocześnie nie zaszkodzić swojej figurze. Przygotowanie jogurtu z owocami zajmuje kilka chwil i pozwala bawić się smakiem, bo za każdym razem możesz przygotować inny, nieco zmodyfikowany wariant tego deseru.

Składniki

  • jogurt naturalny
  • szklanka malin
  • ½ szklanki musli
  • odrobina borówek
  • łyżka płatków migdałów

Przygotowanie

Maliny zblenduj na gładką masę, a następnie przelej na dno dwóch szklanek i dodaj do nich po 2 łyżki jogurtu naturalnego. Kolejnym krokiem jest dosypanie do naczyń mieszanek musli. Całość polej resztą jogurtu i udekoruj borówkami oraz płatkami migdałów.
Autorka: Oliwia Stradowska
;