Data publikacji:

Przetwory z pomidorów – 5 przepisów (suszone pomidory, przecier i inne)

Letnie pomidory nie mają sobie równych. Chcesz zachować ich smak na dłużej? Przygotuj samodzielnie szybkie i proste przetwory z pomidorów na: suszone pomidory, przecier, dżem i inne pyszności. Poznaj nasze przepisy!

Przepisy na przetwory z pomidorów:


W ostatnim artykule przybliżyliśmy wam przetwory z truskawek. Proste przepisy przypadły wam do gustu, dlatego tym razem na tapet bierzemy przepyszne pomidory. 


Przetwory z pomidorów – pyszne i zdrowe

Późne lato to czas, gdy świeże pomidory smakują najlepiej. Dorodne pachnące słońcem owoce stanowią idealny dodatek do potraw, kanapek i sałatek. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok, koniecznie przygotuj pyszne przetwory z pomidorów. W artykule przedstawiamy 5 świetnych przepisów na suszone pomidory, przecier oraz inne smakołyki.
Warto pamiętać, że pomidory są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Zawierają sporo witamin C, E, B, potasu oraz beta karotenu, a także likopenu. Ten niezwykle cenny związek ma silne działanie antynowotworowe. Zapobiega chorobom układu krążenia, a także spowalnia starzenie, neutralizując wolne rodniki. Co ciekawe, likopen przyswaja się najlepiej po obróbce cieplnej.

Dlatego przetwory z pomidorów są jeszcze zdrowsze niż produkt w surowej postaci. Ponadto pomidory zapobiegają miażdżycy, a także mają bardzo mało kalorii. Świetne więc sprawdzą się u osób na diecie. Domowe leczo to doskonały sposób na niskokaloryczny obiad, a z przepisu na suszone pomidory otrzymasz kilka słoiczków pysznej przekąski, idealnej jako dodatek do sałatek.

Poznaj nasze przepisy na pyszne i zdrowe przetwory z pomidorów!

Suszone pomidory z ziołami – przepis

Składniki:

  • 1 kg pomidorów podłużnych (np. Lima)
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 60 ml oliwy
  • cukier
  • sól
  • bazylia
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:

Pomidory umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż łyżeczką gniazda nasienne – możesz użyć je np. do przyrządzenia grzanek czy sosu. Pomidory ułóż ciasno skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą, cukrem, bazylią i oregano.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez ok. 6 godzin. Uważaj, aby zbytnio nie wysuszyć pomidorów. Możesz również przygotować je w dehydratorze. Następnie ułóż je w wyparzonych słoikach na przetwory razem z pokrojonym na plasterki czosnkiem. Olej z oliwą zagotuj w rondlu, dopraw lekko solą. Gorącą mieszanką zalej pomidory w słoikach. Zakręć szczelnie i zapasteryzuj. Ten przepis na suszone pomidory jest szybki i prosty, a przyrządzona przekąska niezwykle pyszna.

Domowy przecier pomidorowy

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • sól i cukier.

Sposób przyrządzenia:

W dużym garnku zagotuj wodę. Skórkę pomidorów ponacinaj na krzyż i włóż je do wrzątku na ok. minutę. Następnie wyławiaj łyżką cedzakową i obierz ze skóry – powinna odchodzić bardzo łatwo.

Pomidory przekrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Miąższ włóż do garnka z grubym dnem, rozgnieć blenderem i gotuj pod przykryciem ok. 25 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj cukier oraz sól do smaku i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż całość nabierze gęstej konsystencji.

Gotowy przecier przelej do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj. To najprostszy i najszybszy przepis na domowe przetwory z pomidorów.

Leczo z pomidorami do słoików

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 1 kg papryki w różnych kolorach
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka, ostra papryka, majeranek, bazylia
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Warzywa umyj i osusz. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wydrąż nasiona z cukinii, papryki i pomidorów. Pokrój wszystko w kostkę.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Zeszklij na oleju. Następnie dodaj paprykę, smaż przez kilka minut. Dorzuć cukinię, a po kilku minutach również pomidory. Dodaj zmiażdżony czosnek i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Wrzuć przyprawy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotowe leczo przełóż do wyparzonych słoików na przetwory i zapasteryzuj.

Ketchup z pomidorów i papryki

Składniki:

  • 2 kg pomidorów (np. Lima)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka, oregano, bazylia
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem.

Paprykę umyj, osusz i usuń gniazdo nasienne. Warzywo pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Dodaj również pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość smaż przez kilka minut.

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Dodaj również zmiażdżony czosnek. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj słodką paprykę i rozgnieć całość blenderem lub przetrzyj przez sito.

Powstałą masę gotuj przez kolejne 30 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie dodaj cukier, octy oraz sól i dalej gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dopraw do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem. Gotowy ketchup przelej do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj. Takie przetwory z pomidorów zasmakują nawet dzieciom.

Dżem pomidorowy z chili

Myślisz, że przetwory z pomidorów muszą być wytrawne? Sprawdź nasz przepis na słodki dżem pomidorowy.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów (np. Lima lub malinowych)
  • 1-2 szklanki cukru brązowego
  • 2 cytryny
  • 100 ml wody
  • 1 papryczka chili lub suszone płatki chili
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie wydrąż gniazda nasienne – tak jak w przepisie na suszone pomidory. Miąższ pokrój na kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj sok z cytryny oraz wodę i gotuj, aż pomidory zmiękną. Rozgnieć całość blenderem. Następnie wsyp cukier oraz posiekane chili i gotuj przez ok. 2 godziny, aż całość zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.

Gotowy dżem dopraw do smaku i jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzuj. Taki dżem doskonale smakuje na świeżej bagietce, a także jako dodatek do serów i wędlin.

Smacznego!