Sezon na truskawki. Co z nich przyrządzić?

Choć sezon na truskawki — nietypowo jak na przysmaki sezonowe — trwa stosunkowo długo, owoców tych nigdy nie ma się dość. Kluski z truskawkami, dżemy truskawkowe, różne przetwory z truskawek, a może pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką? Wybór należy do was! Poznajcie sprawdzone sposoby na proste i szybkie przysmaki z truskawkami w roli głównej.

Najsmaczniejsze przetwory z truskawek

Każdego roku w połowie czerwca zaczyna się sezon na truskawki. Wśród najpopularniejszych przetworów z truskawek jest oczywiście uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych dżem truskawkowy. Najlepszy przepis to taki, który wydobędzie z owoców to, co najcenniejsze.
Tradycyjny dżem z truskawek składa się tylko z truskawek i cukru, bez sztucznych zagęstników. Kilogram owoców dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę, aby owoce puściły sok. Na niewielkim ogniu gotujemy truskawki z cukrem, w międzyczasie dodając dla zrównoważenia smaku łyżkę soku z cytryny. Całość gotujemy przez około dwie godziny. Często mieszamy, aby nie doszło do przypalenia. Cały proces powtarzamy następnego dnia. Pod koniec gotowania gorący dżem truskawkowy przekładamy do słoików. Słoiczki z zawartością stawiamy do góry dnem. W celu uzyskania większej trwałości konfiturę można też ewentualnie spasteryzować.

Warto podjąć się samodzielnego smażenia konfitur, gdyż tak przygotowany dżem z truskawek bije na głowę te, które można kupić w sklepach przez cały rok.

Kompot z truskawek — rustykalny klimat w każdym domu

Kolejne tkliwe wspomnienie dzieciństwa. Warto wykorzystać czerwcowy sezon na truskawki, aby przygotować więcej pysznego napoju. Tego typu przetwory z truskawek są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczą 2 litry wody, 600 gramów truskawek i 1,5 szklanki cukru. Najpierw zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy woda jest wrząca, wrzucamy do niej umyte i odszypułkowane truskawki. Doprowadzamy całość do wrzenia. Teraz wystarczy chwila cierpliwości. Gdy kompot ostygnie, nadaje się do picia. Gotowe!
   

Pyszne truskawki w czekoladzie — rozkosz dla podniebienia

Sezon na truskawki i korzystna wówczas cena owoców sprawiają, że z powodzeniem można skusić się na przyrządzenie deseru w postaci truskawek w czekoladzie. Wykwintne połączenie słodkich owoców z aksamitnie gęstą czekoladą zachwyci niejednego gościa. Może być też idealną przekąską podczas romantycznego tête-à-tête.

Składniki

Sposób przygotowania
Świeże truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Pozostawiamy do wyschnięcia. W tym czasie tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną czekoladową masę można przełożyć do fondue lub też zanurzyć truskawkę, ułożyć ją na talerzyku, poczekać na zastygnięcie czekolady i podać gościom. Smacznego!

Pyszne przepisy na ciasta z truskawkami

Któż z nas nie zna smaku tradycyjnego ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką? W pełni sezonu truskawkowego powróćmy do niezapomnianych smaków, jakie za naszych dziecięcych lat serwowała nam babcia.

Składniki
Rozczyn
  • 3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • odrobina ciepłego mleka
Ciasto
  • 50 dag mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • białko
  • szczypta soli
  • 15 dag margaryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
Kruszonka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ćwierć kostki masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • 500 g świeżych truskawek
Dodatkowo
  • odrobina masła i bułki tartej —  do wysmarowania formy

Sposób przygotowania
Najpierw przystępujemy do przygotowania zaczynu. W tym celu łączymy drożdże z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Całość przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie zaczynu.
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cukier waniliowy i przesianą przez sito mąkę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozczyn. Dolewamy mleko i rozpuszczoną na ogniu margarynę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.

Blachę smarujemy odrobiną masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy ciasto, starając się, aby równomiernie pokryło formę. Na ciasto układamy świeże truskawki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie ciasto z truskawkami jest gotowe do spożycia. To jednak nie jedyny smakołyk sezonu truskawkowego! Zostańcie z nami i przejrzyjcie poniższe przepisy.

Puszysta rozkosz dla podniebienia — sernik z truskawkami

Przetwory z truskawek to nie tylko słodkie konfitury. Drugim pod względem popularności, a zarazem smacznym ciastem na zimno, idealnym na leniwe letnie popołudnia przy kawie lub koktajlu truskawkowym jest lekkie ciasto z truskawkami.

Do przygotowania ciasta z truskawkami będą nam potrzebne:
Masa truskawkowo-twarogowa
  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • 0,5 kg twarogu
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie galaretki truskawkowej
Spód
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
Do dekoracji
  • garść truskawek

Sposób przygotowania
Oczyszczone i odszypułkowane truskawki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, a następnie, aby uzyskać gładką konsystencję, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg, mus truskawkowy, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy za pomocą miksera. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę 36%.

Biszkopty kładziemy na spód, skrapiając je odrobiną zaparzonej herbaty. Wykładamy na nie  masę truskawkowo-twarogową, starając się, aby była wyłożona równomiernie. Wsadzamy do lodówki, aby stężała.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę w standardowy sposób, jednak zmniejszając nieco ilość wykorzystanej gorącej wody (o 1/3). Na wyjęty z lodówki sernik wykładamy garść truskawek, a następnie zalewamy ciepłą galaretką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała. Ciasto z truskawkami jest już gotowe. To jednak nie koniec truskawkowych przetworów! Owoce te są tak uniwersalne, że można przyrządzić z nich także zimne i zdrowe napoje, o czym przekonacie się za chwilę.

Truskawkowo-bananowe smoothie do picia

Na ciepłe czerwcowe dni zamiast słodkich gazowanych i niezdrowych napojów warto sięgnąć po prawdziwe skarby natury. Bogate w witaminy, a na dodatek pyszne truskawki staną się bazą do przygotowania aromatycznego koktajlu truskawkowego. Zaczynamy!

Składniki
  • 300 g truskawek
  • dwa banany
  • 100 ml soku jabłkowego
  • kostki lodu (ilość według uznania)

Sposób przygotowania
Koktajl truskawkowy z tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy umyć i odszypułkować świeże truskawki, następnie pokroić banany na mniejsze cząstki. Do tak przygotowanych owoców należy dodać kostki lodu i dolać soku jabłkowego. Całość wystarczy teraz zblendować, przelać do szklanek i pić ze smakiem. Na zdrowie!

Choć koktajl z truskawek smakowałby równie dobrze tylko z jednym rodzajem owoców, zastosowanie w przepisie truskawek, kiwi i soku z jabłek stanowi oryginalne połączenie, które pozwala odmienić smak popularnego letniego napoju.

Koktajl truskawkowy z dodatkiem syropu malinowego


Składniki
  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • 4 łyżki gęstego jogurtu malinowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania
Tego typu koktajl z truskawek jest równie łatwy w przygotowaniu co poprzedni. Umyte i odszypułkowane truskawki umieszczamy w blenderze. Dodajemy jogurt, kilka kropel ulubionego syropu malinowego, odrobinę cukru, a następnie blendujemy.

Koktajl jest nie tylko doskonałym słodkim napojem na gorące dni, lecz także pomaga przegonić chandrę i wszelkie smuteczki. Smacznego!

Podobne artykuły

śniadanie

Co jeść na redukcji? Dieta na utratę tkanki tłuszczowej

2021-09-06
Dieta redukcyjna to sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niższej kaloryczności, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Tak zwany deficyt kaloryczny jest niezbędny do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – do utraty wagi. Jak prawidłowo podejść do tematu diety redukcyjnej, żeby nie zrobić sobie krzywdy i uniknąć efektu jojo? Co jeść na redukcji? Jakich produktów unikać na redukcji? Przeczytaj nasz poradnik i przekonaj się, że zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej może być nie tylko smaczna, ale również sycąca, co jest szczególnie istotne przy deficycie kalorycznym.
co jeść żeby przytyć

Co jeść żeby przytyć? Jaka dieta?

2021-09-01
Nadwaga i otyłość stają się coraz bardziej powszechnymi problemami. Często mówi się nawet o ich epidemii. Niektóre osoby mają jednak odwrotny problem. Chociaż bardzo szczupła sylwetka jest promowana i uznawana za zdrową, niedowaga również stanowi stan szkodliwy dla organizmu. Przybranie na wadze, podobnie jak schudnięcie, wymaga wysiłku i zmiany codziennych nawyków. Należy wiedzieć, co jeść, żeby przytyć, aby ten proces był bezpieczny, a efekty długotrwałe.
czy masło orzechowe jest zdrowe

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2021-08-30
Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
żywność liofilizowana

Czym jest żywność liofilizowana?

2021-08-23
Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

Ostatnio dodane artykuły