Data publikacji:

Jaka patelnia będzie najlepszym wyborem?

W sklepach internetowych znajdziesz setki modeli patelni. Jednak jak wybrać tę, która spełni wszystkie twoje potrzeby? Biorąc pod uwagę wysokie ceny patelni, wybór musi być dobrze przemyślany. Jeśli zastanawiasz się, jaka patelnia będzie najlepsza dla ciebie, przeczytaj ten artykuł. Znajdziesz tutaj najważniejsze rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przed kupnem patelni.
Jaką patelnię wybrać?

Jaką patelnię kupić? Materiał ma znaczenie

Materiał, z którego została wykonana patelnia, to jedna z najważniejszych rzeczy, jaką należy wziąć pod uwagę. Dlaczego? To, z jakiego tworzywa została wykonana patelnia, ma bezpośrednio wpływ na sposób użytkowania patelni. Najczęściej w sklepach znajdziesz patelnie wykonane z:
  • aluminium – patelnie na bazie aluminium mogą się dość szybko nagrzewać, ale nie rozprowadzają równomiernie ciepła. Nie możesz ich również używać na kuchenkach indukcyjnych. Są odporne na rdzę;
  • stali nierdzewnej – patelnie ze stali nierdzewnej mogą skutecznie rozprowadzać ciepło po całej powierzchni naczynia. Jednak mają tendencję do bycia nie tylko cięższymi, ale i droższymi patelniami;
  • żeliwa – patelnie żeliwne długo się nagrzewają, ale równomiernie rozprowadzają ciepło. To patelnie na lata.
Oprócz samego tworzywa, ważna jest również powłoka, jaką pokryta jest patelnia. Jedną z najczęściej stosowanych powłok jest PTFE, powszechnie określana jako teflon. Teflon to hydrofobowa powłoka syntetyczna. Drugim najbardziej popularnym rodzajem powłoki jest powłoka ceramiczna, która zasadniczo jest powłoką na bazie żelu krzemionkowego. Oba rodzaje powłok doskonale sprawdzają się w zapobieganiu przywieraniu potraw do patelni. Przed użyciem koniecznie sprawdź oznaczenia na patelniach, aby nie zarysować jej delikatnej powłoki.

Jaka patelnia najlepsza? Przeznaczenie patelni

Zanim kupisz kolejną, nową patelnię, zastanów się, co zamierzasz w niej gotować. To na pewno będzie determinować wybór rodzaju patelni. Materiał, z którego wykonane są patelnie, będzie miał wpływ na to, co możesz w niej gotować i jak długo dana patelnia będzie ci służyć. Na przykład niepowlekane żeliwo nie najlepiej nadaje się do kwaśnych produktów spożywczych, takich jak cytrusy lub wino. Nie można w nim również zagotować wody, bo patelnia rdzewieje. Natomiast patelnia żeliwna świetnie sprawdzi się do przygotowywania każdego rodzaju mięs, szczególnie na grilla lub w formie gulaszu bądź pieczeni.
Z kolei, jeśli gotujesz więcej potrawek lub sosów, dużo lepiej sprawdzą się patelnie ze stali nierdzewnej lub z aluminium.
Jaką patelnię wybrać? Przed kupnem patelni zwróć uwagę również na to, jaki typ kuchenki posiadasz. Niektóre patelnie nie będą dobrze współgrać z kuchenkami gazowymi, a do kuchenki indukcyjnej będziesz potrzebować specjalnych naczyń z powłoką magnetyczną. Wyjątkiem jest patelnia wykonana z żeliwa, która powinna sprawdzić się w przypadku każdej kuchenki, bez względu na jej rodzaj.
Jaka patelnia będzie dobrym wyborem? Wiele osób podczas wyboru nowej patelni kompletnie pomija aspekt uchwytów. To duży błąd, ponieważ źle dobrane uchwyty mogą utrudniać codzienne korzystanie z patelni. Tutaj wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji. Jeśli chcesz umyć patelnię w zmywarce, postaw na uchwyty wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Tym sposobem zaoszczędzisz wiele czasu podczas mycia, a także nerwów, jeśli włożysz patelnię z plastikową rączką do zmywarki.
Zadbaj również o to, by uchwyt patelni nie miał w konstrukcji otworów – nie będzie się wtedy wlewać do niego woda podczas mycia w zmywarce. Patelni z plastikową rączką nie włożysz również do piekarnika. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzą się patelnie żeliwne, które doskonale radzą sobie z wysokimi temperaturami.
Wadą tego rozwiązania jest nagrzewanie się patelni. Rączki wykonane z tworzyw o niższej jakości mogą szybciej się nagrzewać. Na szczęście istnieją też patelnie z odpinaną rączką – jest to wygodne rozwiązanie, które oszczędza również przestrzeń w szafce kuchennej.
Czy podczas kupowania patelni ludzie zwracają uwagę na przykrywkę? Jeśli nie, to poważny błąd. Podobnie jak w przypadku rączki, przykrywka to coś, z czego będziesz korzystać regularnie. Dlatego przed zakupem patelni zobacz, z jakiego materiału został wykonany uchwyt na przykrywce. Dodatkowo sprawdź wagę przykrywki – niektóre przykrywki, szczególnie te wykonane z grubego szkła, są po prostu ciężkie, więc korzystanie z nich może być niewygodne dla niektórych osób.

Patelnia – jaka najlepsza? Nasze propozycje

Poniżej znajdziesz ranking najpopularniejszych patelni wśród internautów. Opisaliśmy patelnie ceramiczne, teflonowe i te z przeznaczeniem do indukcji, tak aby twój wybór był jeszcze prostszy.

Gerlach Patelnia Granitex – jakość na lata

Zastanawiasz się, jaką patelnię kupić? Model od marki Grelach to z pewnością wybór na lata. Patelnia posiada jedną z najbardziej wytrzymałych powłok w ofercie marki. Dwuwarstwowa powłoka Ilag Xera Dur 2® Ceramic Non Stick zadba o komfort użytkowania i brak przywierania podczas gotowania. Dodatkowo powłoka jest odporna na pękanie, dzięki czemu posłuży ci wiele lat intensywnego użytkowania. Z kolei czterowarstwowe dno patelni odpowiada za doskonałe rozprowadzanie ciepła. Z taką patelnią przygotowywanie potraw jest proste i bezstresowe. Wybierając patelnię z takim dnem, zadbasz również o bardziej efektywne zużycie energii.
Patelnia została wyposażona w unikalny dysk w technologii Full Induction, który pozwala na jeszcze wydajniejsze użycie na kuchenkach indukcyjnych. Patelnie marki Gerlach pozbawione są szkodliwych substancji, takich jak PTEE, ołów oraz kadm. Wszystkie powłoki są wykonane z naturalnych materiałów. Patelnia posiada nienagrzewającą się, antypoślizgową rączkę typu Soft Touch, która ułatwia codzienne korzystanie z patelni.

Le Creuset – kultowa, żeliwna patelnia

Tej patelni nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu. Jeśli rozważasz zakup patelni żeliwnej i nie wiesz, jaką patelnię wybrać, polecamy dowolny model od marki Le Creuset. Jej zalety? Przede wszystkim żeliwna rączka, która nie nagrzewa się i z powodzeniem może znajdować się w nagrzanym piekarniku. Z patelni możesz korzystać także w piekarniku, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do podgrzewania, podpiekania oraz smażenia.
Dwie wylewki w patelni pozwalają na wygodne wylewanie sosów i płynów. Unikalna emalia patelni gwarantuje karmelizację potraw na najwyższym poziomie. Patelnia doskonale sprawdzi się także na kuchence indukcyjnej. Le Creuset to firma z wieloletnią tradycją, która produkuje 70% żeliwa na świecie. Produkty tej marki to wybór na lata.

Tefal Duetto+ – niezawodność i atrakcyjna cena w jednym

To świetna, teflonowa patelnia, która doskonale sprawdzi się w codziennym gotowaniu. Rączka wykonana ze stali nierdzewnej nie nagrzewa się, a patelnię można stosować na każdym typie kuchenki: elektrycznej, indukcyjnej i gazowej. Linia Duetto+ od marki Tefal jest wykonana z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10, która gwarantuję jakość na lata. Grube dno indukcyjne typu Impact Bonding pozwala na równomierne i szybkie nagrzanie patelni.
Zdjęcie: Olayinka Babalola / Envato Elements
Autor: Patrycja Hendzel