Pigwówka, czyli nalewka z pigwy
Przetwory z pigwy z dodatkiem alkoholu to znakomita propozycja dla dorosłych miłośników żółtego owocu, którzy marzą o wieczornym relaksie z kieliszkiem ulubionego, słodkiego trunku w ręce. Samo przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
- 1 kg owoców
- 1 l spirytusu
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Użycie poszczególnych składników w równych proporcjach gwarantuje wyrazisty smak z odrobiną słodyczy. Po rozdrobnieniu pigwy włóż ją do dużego słoja i dodaj cukier. Tak przygotowaną mieszankę odstaw na około 2-3 tygodnie, pamiętając o codziennym mieszaniu. Następnie przelej uzyskany sok do innego naczynia, a pozostałości z pierwszej mikstury zalej spirytusem i ponownie odstaw na 3 tygodnie. Na zakończenie połącz sok z alkoholem i gotowe!