Data modyfikacji:

Ekspres ciśnieniowy – Black Friday. Jaki ekspres ciśnieniowy na Black Friday wybrać?

Dla większości z nas zapach świeżo parzonej kawy to nieodłączny element każdego poranka i warunek dobrze rozpoczętego dnia. Jakże często jednak zmuszeni pośpiechem psujemy całą przyjemność picia aromatycznej i esencjonalnej kawy, przyrządzając ją naprędce w kubku, po prostu zalewając dwie łyżeczki zmielonej kawy wrzątkiem. Czy nie pora, aby to zmienić? Black Friday 2024 to doskonały moment na „upolowanie” wymarzonego ciśnieniowego ekspresu do kawy w okazjonalnej cenie. Wykorzystaj okazję, aby na co dzień móc cieszyć się zawsze tym samym, doskonałym smakiem i aromatem porannej kawy z własnego ekspresu. Z pewnością nie zabraknie ci czasu na naciśnięcie jednego przycisku.
ekspres ciśnieniowy

Idealna kawa bez tajemnic

Najlepsze efekty uzyskuje się ze świeżo palonej kawy ziarnistej, mniej więcej po tygodniu od daty palenia, mielonej bezpośrednio przed parzeniem. Z upływem czasu kawa powoli traci swoje właściwości. Jeśli korzystamy z kawy mielonej, powinniśmy zużyć ją jak najszybciej po otwarciu opakowania. W obu przypadkach kawę należy kupować w jak najmniejszych opakowaniach, a po otwarciu przechowywać w szczelnym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smak kawy w dużej mierze zależy od sposobu jej palenia i grubości mielenia. Najpopularniejsze są kawy średnio palone, o wyważonym smaku i aromacie. Im drobniej zmielona kawa, tym napar będzie bardziej aromatyczny i esencjonalny.

Kawa nie lubi parzenia ani zbyt gorącą, ani zbyt zimną wodą. Jest wtedy niesmaczna i gorzka. Optymalna temperatura wody do parzenia kawy to 88-94°C. Parzenie powinno trwać jak najkrócej, aby wydobyć z kawy wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Kawę należy pić bezpośrednio po jej przyrządzeniu. Letnia lub zimna kawa nie dość, że jest niesmaczna, to w dodatku niezdrowa.

Dlaczego ekspres ciśnieniowy jest najlepszy?

Kawę można zaparzać na wiele sposobów. Najprostszy sposób to zalanie zmielonej kawy gorącą wodą, jednak taka kawa jest mało smaczna i aromatyczna, a poza tym pływają w niej fusy i posiada posmak goryczki. Ten problem można wyeliminować, parząc kawę w kawiarce, która umożliwia mechaniczne oddzielenie fusów od kawy, lub w ekspresie przelewowym. Jednak kawa przyrządzona w ten sposób w dalszym ciągu nie smakuje i nie pachnie idealnie. Dużo lepszym rozwiązaniem jest parzenie kawy w specjalnym tygielku. Tak przyrządzona kawa jest pachnąca i esencjonalna, lecz nie można kontrolować temperatury wody, a w tygielku jest to wrzątek, który pogarsza właściwości kawy.

Tylko kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym ma niepowtarzalny smak i aromat.

Dzieje się tak dlatego, że w ekspresach wyposażonych w młynek jest ona mielona tuż przed zaparzeniem. Świeżo mielona kawa ma niepowtarzalny zapach, który bardzo szybko się ulatnia. Z pewnością każdy z nas zauważył, jak cudownie pachnie świeżo otwarta paczka kawy i jak znacząco różni się jej zapach w dniu następnym.

Ekspres kontroluje temperaturę wody w trakcie procesu parzenia, dzięki czemu jest ona optymalna. Gorąca woda, pod ciśnieniem 15-20 barów, przepływa w bardzo krótkim czasie przez kawę, dzięki czemu wydobywa z niej to, co najlepsze. Przeciskające się pod ciśnieniem mikroskopijne kropelki wody sprawiają, że uzyskany napar ma aksamitną konsystencję i bardzo intensywny aromat, a na jego powierzchni gromadzi się brązowa pianka, zwana z włoska crema, która jest tym grubsza, im lepszy jest gatunek użytej kawy. Również temperatura napoju jest idealna do spożycia. Jeśli zdecydujemy się na kawę z dodatkiem mleka, spieniacz przyrządzi doskonale gęstą piankę o idealnej temperaturze. A co najważniejsze, kawa przyrządzana w ekspresie za każdym razie będzie smakowała i pachniała tak samo.

A więc, jeśli planujesz nabyć ekspres ciśnieniowy, Black Friday to najlepszy moment na jego zakup.

Ekspres ciśnieniowy – Black Friday – propozycje

Philips 5400 LatteGo EP5444/90

Phillips 5400 LatteGo to ekspres ciśnieniowy z wyższej półki cenowej, ale za to prawdziwy, w pełni zautomatyzowany kombajn do parzenia kawy. Wyposażono go w kolorowy wyświetlacz i panel dotykowy zapewniające łatwą i intuicyjną obsługę. Możliwe jest ustawienie 5 rodzajów mocy, ilości kawy i mleka oraz 3 ustawienia temperatury parzenia oraz zapamiętanie 4 spersonalizowanych ustawień parzonej kawy i późniejszy wybór wybranej opcji jednym przyciskiem. Spośród automatycznie realizowanych funkcji warto wymienić zabezpieczenie przed przegrzaniem, dobór ciśnienia gorącej wody, automatyczne płukanie i czyszczenie ekspresu oraz automatyczne wyłączanie i oszczędzanie energii.

Wytrzymały, cichy młynek ceramiczny z 12 ustawieniami grubości mielenia zapewnia doskonałe zmielenie kawy przez wiele lat. Większość smakoszy uważa młynki ceramiczne za idealne do mielenia kawy, gdyż wydobywają z niej wszystkie walory, a ponieważ nie nagrzewają się, nie następuje pogorszenie właściwości kawy spowodowane jej przegrzaniem. System Aroma Extract utrzymuje optymalną temperaturę wody w granicach 90-98°C, zapewniając optymalną równowagę między temperaturą parzenia i ekstrakcją aromatu. Autorski system LatteGo z okrągłą komorą spieniania mleka dostarcza idealnie kremową, mleczną piankę o idealnej temperaturze. Zestaw do spieniania bardzo łatwo myje się ciepłą wodą, a napełniony mlekiem można przechowywać w lodówce.

Ekspres oferuje 12 zaprogramowanych rodzajów kaw: kawa czarna klasyczna, Espresso, Espresso Lungo, Ristretto, Café au Lait, Café Crema, Americano, Flat White, Cappuccino, Latte Macchiato, Café Latte. Taki ekspres to prawdziwa gratka dla osób, które cenią sobie różnorodność przyrządzanej kawy.

De'Longhi ECAM 23.460.B

Firma De'Longhi to jeden z liderów branży obecny na rynku od ponad 100 lat i światowy ekspert w dziedzinie innowacyjnych rozwiązań parzenia kawy. Ekspres ECAM 23.460.B to jeden z najtańszych i prostszych modeli tej firmy, który z pewnością świetnie sprawdzi się w warunkach domowych. Posiada bardzo prosty w użyciu, intuicyjny panel sterowania z wyświetlaczem LCD pokazującym wybraną opcję ilości kawy i wody, informującym o braku wody w zbiorniku, konieczności usunięcia fusów lub odkamienienia ekspresu.

Opatentowany przez De'Longhi system Cappuccino umożliwia perfekcyjne przyrządzenie kawy cappuccino jednym przyciskiem. Funkcja automatycznego czyszczenia zintegrowana z pokrętłem pojemnika na mleko gwarantuje łatwe i bezpieczne czyszczenie wszystkich elementów spieniacza. Możliwe jest także zapamiętanie ulubionego ustawienia parametrów kawy i uruchomienie jej zaparzania jednym przyciskiem. Ekspres wyposażono w ceramiczny młynek do mielenia kawy, ale możliwe jest też użycie kawy wstępnie zmielonej.

Ekspres De'Longhi ECAM umożliwia zaparzenie dwóch filiżanek espresso w jednym cyklu parzenia.

Sencor SES 4040BK

Dla mniej wymagających miłośników małej czarnej lub cappuccino doskonałym rozwiązaniem jest prosty i niedrogi, półautomatyczny ekspres kolbowy Sencor SES. Ekspres nie posiada młynka, a mieloną kawę ubija się w kolbie z wykorzystaniem stalowych pojemników (filtrów) przeznaczonych do zaparzania jednej lub dwóch porcji kawy, albo odpowiednio mniejszej lub większej porcji.

Prosty, dotykowy panel sterowania umożliwia wybór programu Espresso, Double Espresso, Cappuccino, Latté lub Spienione mleko jednym dotknięciem. Urządzenie wyposażono w system parzenia wstępnego poprawiającego smak i aromat parzonej kawy, kontrolę temperatury wody, funkcję samooczyszczania i podstawkę do wstępnego podgrzewania filiżanek. Ekspres posiada zbiornik na mleko z dołączanym urządzeniem do jego spieniania oraz wyjmowany zbiornik na wodę i tackę ściekową. Dzięki temu, po odłączeniu od ekspresu łatwo się je myje i utrzymuje w czystości.

Autor: Roman Frej