Smak kawy w dużej mierze zależy od sposobu jej palenia i grubości mielenia. Najpopularniejsze są kawy średnio palone, o wyważonym smaku i aromacie. Im drobniej zmielona kawa, tym napar będzie bardziej aromatyczny i esencjonalny.
Kawa nie lubi parzenia ani zbyt gorącą, ani zbyt zimną wodą. Jest wtedy niesmaczna i gorzka. Optymalna temperatura wody do parzenia kawy to 88-94°C. Parzenie powinno trwać jak najkrócej, aby wydobyć z kawy wszystkie walory smakowe i zapachowe.
Kawę należy pić bezpośrednio po jej przyrządzeniu. Letnia lub zimna kawa nie dość, że jest niesmaczna, to w dodatku niezdrowa.
Tylko kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym ma niepowtarzalny smak i aromat.
Dzieje się tak dlatego, że w ekspresach wyposażonych w młynek jest ona mielona tuż przed zaparzeniem. Świeżo mielona kawa ma niepowtarzalny zapach, który bardzo szybko się ulatnia. Z pewnością każdy z nas zauważył, jak cudownie pachnie świeżo otwarta paczka kawy i jak znacząco różni się jej zapach w dniu następnym.
Ekspres kontroluje temperaturę wody w trakcie procesu parzenia, dzięki czemu jest ona optymalna. Gorąca woda, pod ciśnieniem 15-20 barów, przepływa w bardzo krótkim czasie przez kawę, dzięki czemu wydobywa z niej to, co najlepsze. Przeciskające się pod ciśnieniem mikroskopijne kropelki wody sprawiają, że uzyskany napar ma aksamitną konsystencję i bardzo intensywny aromat, a na jego powierzchni gromadzi się brązowa pianka, zwana z włoska crema, która jest tym grubsza, im lepszy jest gatunek użytej kawy. Również temperatura napoju jest idealna do spożycia. Jeśli zdecydujemy się na kawę z dodatkiem mleka, spieniacz przyrządzi doskonale gęstą piankę o idealnej temperaturze. A co najważniejsze, kawa przyrządzana w ekspresie za każdym razie będzie smakowała i pachniała tak samo.
A więc, jeśli planujesz nabyć ekspres ciśnieniowy, Black Friday to najlepszy moment na jego zakup.
Wytrzymały, cichy młynek ceramiczny z 12 ustawieniami grubości mielenia zapewnia doskonałe zmielenie kawy przez wiele lat. Większość smakoszy uważa młynki ceramiczne za idealne do mielenia kawy, gdyż wydobywają z niej wszystkie walory, a ponieważ nie nagrzewają się, nie następuje pogorszenie właściwości kawy spowodowane jej przegrzaniem. System Aroma Extract utrzymuje optymalną temperaturę wody w granicach 90-98°C, zapewniając optymalną równowagę między temperaturą parzenia i ekstrakcją aromatu. Autorski system LatteGo z okrągłą komorą spieniania mleka dostarcza idealnie kremową, mleczną piankę o idealnej temperaturze. Zestaw do spieniania bardzo łatwo myje się ciepłą wodą, a napełniony mlekiem można przechowywać w lodówce.
Ekspres oferuje 12 zaprogramowanych rodzajów kaw: kawa czarna klasyczna, Espresso, Espresso Lungo, Ristretto, Café au Lait, Café Crema, Americano, Flat White, Cappuccino, Latte Macchiato, Café Latte. Taki ekspres to prawdziwa gratka dla osób, które cenią sobie różnorodność przyrządzanej kawy.
Opatentowany przez De'Longhi system Cappuccino umożliwia perfekcyjne przyrządzenie kawy cappuccino jednym przyciskiem. Funkcja automatycznego czyszczenia zintegrowana z pokrętłem pojemnika na mleko gwarantuje łatwe i bezpieczne czyszczenie wszystkich elementów spieniacza. Możliwe jest także zapamiętanie ulubionego ustawienia parametrów kawy i uruchomienie jej zaparzania jednym przyciskiem. Ekspres wyposażono w ceramiczny młynek do mielenia kawy, ale możliwe jest też użycie kawy wstępnie zmielonej.
Ekspres De'Longhi ECAM umożliwia zaparzenie dwóch filiżanek espresso w jednym cyklu parzenia.
Prosty, dotykowy panel sterowania umożliwia wybór programu Espresso, Double Espresso, Cappuccino, Latté lub Spienione mleko jednym dotknięciem. Urządzenie wyposażono w system parzenia wstępnego poprawiającego smak i aromat parzonej kawy, kontrolę temperatury wody, funkcję samooczyszczania i podstawkę do wstępnego podgrzewania filiżanek. Ekspres posiada zbiornik na mleko z dołączanym urządzeniem do jego spieniania oraz wyjmowany zbiornik na wodę i tackę ściekową. Dzięki temu, po odłączeniu od ekspresu łatwo się je myje i utrzymuje w czystości.