W wielu przypadkach można spotkać się także z regulacją poprzez siłę dokręcenia nakrętki. Jest to jednak nieintuicyjne i na dłuższą metę uniemożliwi ci doskonalenie techniki parzenia kawy. Za każdym razem żarna ułożą się w inny sposób i powtórzenie ekstrakcji będzie bardzo trudne. Jeszcze bardziej utrudniona jest regulacja stopnia zmielenia kawy w młynkach udarowych. W ich przypadku jedynym sposobem jest manewrowanie czasem mielenia.
Rodzaj i stabilność żaren
W żarnowych młynkach do kawy stosuje się zazwyczaj ceramiczne lub stalowe żarna. Te pierwsze są tańsze i znajdziesz je w podstawowych modelach. Ich plusem jest niewątpliwe to, że nie nagrzewają się podczas pracy. Znajdą więc zastosowanie w młynkach i ekspresach do kawy używanych intensywnie, np. biurowych. Wadą żaren ceramicznych jest natomiast niska precyzja mielenia. Tępe krawędzie żaren rozcierają i kruszą ziarna kawowe, tworząc tym samym dużą ilość tzw. pyłu kawowego. To on odpowiada za nieprzyjemny, gorzkawy smak naparu.
Im mniej pyłu kawowego, tym lepiej, dlatego polecamy wybór młynka ze stalowymi żarnami. Metalowe żarna są bardzo ostre i precyzyjne. Zamiast miażdżyć ziarna, tną je na drobinki o odpowiedniej grubości. Uzyskana w ten sposób kawa ma bardziej zbalansowany smak i łatwiej ją zaparzyć. Warto przy okazji wspomnieć o innym ważnym czynniku, czyli o stabilności żaren. Im precyzyjniej osadzone są żarna, tym bardziej równomierne są drobiny zmielonej kawy. Dzięki temu wszystkie zaparzają się w tym samym czasie i przygotowywanie kawy jest znacznie prostsze. Jeśli zmielona kawa jest nierównomierna, jedne drobinki w trakcie ekstrakcji są przeparzone, a inne niedoparzone. Napar staje się więc gorzkawy, kwaśny i płaski.