Data publikacji:

Grill kontaktowy – dlaczego warto?

Nie bez powodu niektórzy nazywają grillowanie sportem narodowym Polaków. Nadejście cieplejszych dni dla wielu osób oznacza rozpoczęcie sezonu, podczas którego będą zajadać się smacznymi, przypieczonymi kiełbaskami czy warzywami. A co ty na to, aby móc korzystać z tej formy obróbki termicznej przez cały rok? Wystarczy, że zainwestujesz w grill kontaktowy – urządzenie, którego możesz używać w swojej kuchni, bez względu na pogodę. Oto dlaczego warto kupić opiekacz grill!
grill kontaktowy

Grill kontaktowy – co to takiego?

Na początek sprawdźmy, czym tak właściwie jest grill kontaktowy. Jak sugeruje jego nazwa, to urządzenie elektryczne służące do grillowania. W przeciwieństwie do swojego tradycyjnego odpowiednika jest wyposażone w dwie płyty grzewcze, zamykane jak np. w tosterze. Dzięki temu jedzenie jest podgrzewane jednocześnie z obu stron. To z kolei sprawia, że obróbka termiczna jest krótsza, a gotowe danie – równomiernie opieczone.
Co najważniejsze, grill kontaktowy – gastronomiczny lub domowy – nie wymaga użycia węgla czy gazu. Dzięki temu jest ekologiczny, bezpieczny i nie musi być używany na zewnątrz. Bez obaw możesz korzystać z opiekacza w swojej kuchni, nie martwiąc się o dym czy charakterystyczny zapach.

Dlaczego grill kontaktowy to dobry wybór?

Zastanawiasz się, czy warto kupić opiekacz? Grill kontaktowy może pochwalić się licznymi zaletami, którym zawdzięcza swoją niesłabnącą popularność. Zaliczamy do nich:
  • zdrowsze posiłki – dania przygotowywane z pomocą grilla kontaktowego mają mniej tłuszczu, dzięki czemu są zdrowsze i mniej kaloryczne;
  • możliwość grillowania przez cały rok – miłośnicy jedzenia przygotowywanego w ten sposób mogą cieszyć się nim nie tylko wiosną i latem;
  • szybkość i wygoda – zamiast czekać na rozgrzanie się węgla w tradycyjnym grillu, wystarczy podłączyć opiekacz do prądu;
  • równomierne opiekanie – dzięki dwóm płytom grzewczym jedzenie jest podgrzewane z obu stron;
  • uniwersalność – wbrew pozorom grill elektryczny nadaje się nie tylko do mięsa, ale także do wielu innych dań, dzięki czemu w niektórych sytuacjach może nawet zastąpić kuchenkę (np. w mieszkaniu studenckim).
  • Co więcej, opiekacz grill to również szansa na urozmaicenie jadłospisu. Dzięki urządzeniu zyskujesz możliwość przyrządzania jedzenia w inny, ale nadal zdrowy sposób.

    Poznaj możliwości opiekacza. Do czego używać grilla kontaktowego?

    Mówiąc o zaletach grilla kontaktowego, warto także wspomnieć o możliwościach, jakie wprowadzi do twojej kuchni. Do czego można wykorzystać opiekacz? Oczywistym pomysłem jest mięso – karkówka, kurczak czy steki, ale nie tylko. Równie doskonale sprawdza się w przypadku ryb i owoców morza, a także warzyw – cukinii, papryki albo szparagów.
    Z pomocą grilla kontaktowego gastronomicznego możesz również podgrzać kanapki i panini. Pieczywo będzie chrupiące, a ser – idealnie roztopiony i ciągnący. Świetnym pomysłem jest też przetestowanie naleśników z opiekacza oraz… deserów! Grillowane ananasy, banany i inne owoce mogą stać się twoim ulubionym przysmakiem.

    Jaki opiekacz wybrać? Najlepszy grill kontaktowy

    Na co zwrócić uwagę, wybierając opiekacz? Grill kontaktowy powinien mieć odpowiednią moc, dzięki której będzie się szybko nagrzewać i bez problemu poradzi sobie z obróbką termiczną np. grubego kawałka mięsa. Oprócz tego zwróć uwagę na jego wielkość. Postaraj się dopasować ją nie tylko do liczby domowników, ale także wolnej przestrzeni w kuchni.
    Ponadto zapoznaj się z dodatkowymi funkcjami i udogodnieniami interesującego cię modelu. To np. regulacja temperatury, nieprzywierająca powłoka, możliwość mycia w zmywarce czy wskaźnik gotowości do pracy.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Katarzyna Wendzonka
    Katarzyna Wendzonka

    Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.