Dobrej jakości grille elektryczne osiągają moc ok. 2000-2500 W. Te najtańsze ledwo 400 W. W przypadku tych drugich, osiągnięcie złocistego koloru potraw może być trudne.
Przeanalizuj także miejsce na twoim blacie kuchennym. Grille kontaktowe w internecie lub sklepie mogą wydawać się niewielkie, jednak po postawieniu ich w małej kuchni może się okazać, że jednak zabierają sporo cennej przestrzeni.
Choć nie jest idealna, zapobiegnie przypaleniu delikatnych potraw. Dużo większą kontrolę daje wyświetlacz cyfrowy, który poinformuje cię o dokładnej temperaturze płyt grzewczych. Najlepsze grille kontaktowe mają wgrane specjalne programy opiekania dostosowane do popularnych dań.
Dzięki niej umyjesz ruszty pod bieżącą wodą. Pamiętaj, by nie szorować ich twardą gąbką lub druciakiem. Powłoka teflonowa lub ceramiczna jest zazwyczaj bardzo cienka, więc łatwo ją zedrzeć mechanicznie.
Sprawdź też to, czy twój wymarzony grill ma regulację wysokości górnej pokrywy. To niezbędne, by równomiernie opiec wysokie potrawy, kanapki lub kawałki mięs. Najtańsze grille mają zwykłe zawiasy, które mocno ograniczają maksymalną grubość grillowanej żywności.