Data modyfikacji:

Imbir – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Imbir to roślina o znanych, dobroczynnych właściwościach. Szerokie zastosowanie imbiru w medycynie i kosmetyce sprawia, że zdecydowanie możemy umieścić go w grupie tzw. superfoods. Stosujemy go m.in. w walce z przeziębieniem i bólem gardła, wspomagająco w problemach trawiennych, na złagodzenie mdłości czy odchudzanie. Jeżeli jesteście ciekawi, jakie jeszcze zastosowanie może mieć imbir i jakie są przeciwwskazania do jego spożywania, koniecznie przeczytajcie nasz tekst. Znajdziecie w nim również kilka ciekawych przepisów z imbirem w roli głównej.

Imbir – najzdrowsza przyprawa świata

Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych. W Azji hoduje się go od ponad 3000 lat. Jako najzdrowsza przyprawa świata, zdecydowanie należy do grupy superfoods. (Sprawdź czym są superfoods). Jest bogaty w witaminy C, B6, A, E, K, kwas foliowy i niacynę, minerały – wapń, żelazo, magnez, potas, cynk oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Przez niektórych nazywany jest cudem natury. Dzisiaj jest tak popularny, że możemy kupić go w każdym supermarkecie.

Imbir występuje w różnej postaci – jako świeży korzeń, suszony i sproszkowany czy też marynowany. W zależności od rodzaju różni się też smakiem, przeznaczeniem i zastosowaniem.

  • Świeży korzeń imbiru jest najbardziej aromatyczny. Można go wyciskać, ścierać na tarce, kroić w plasterki, dodając do różnych naparów, napoi czy potraw. Przed użyciem, zawsze należy go dokładnie obrać. Aby korzeń na dłużej zachował świeżość, trzeba przechowywać go w lodówce, najlepiej owiniętego w ręcznik papierowy i włożony do foliowej torebki.
  • Imbir marynowany, najczęściej różowy lub żółty, dostępny w małych słoiczkach. Podawany jest jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej i orientalnych potraw. Niezwykle popularny w restauracjach z sushi.
  • Imbir w proszku najczęściej dodawany jest do wypieków, marynat do mięs i jako przyprawa do dań orientalnych.
  • Olejek imbirowy wykorzystywany jest głównie w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się go do perfum z imbirem oraz balsamów i kremów wyszczuplająco-antycellulitowych.

Właściwości lecznicze imbiru

Imbir znany jest głównie ze swoich właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Jego zastosowanie jest niezwykle szerokie:
  • pomaga w walce z przeziębieniem, działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi bóle mięśniowo-stawowe (jest składnikiem olejków do masaży leczniczych oraz maści czy kremów przeciwbólowych i przeciwzapalnych),
  • łagodzi bóle migrenowe,
  • rozgrzewa i pobudza krążenie,
  • zwiększa ukrwienie mózgu, dzięki czemu wpływa korzystnie na koncentrację,
  • leczy infekcje gardła, a dzięki swoim odkażającym właściwościom, działa niczym najlepszy odświeżacz do ust,
  • łagodzi bóle miesiączkowe,
  • zapobiega zakrzepicy u osób z podwyższonym cholesterolem,
  • ułatwia trawienie i niweluje wzdęcia,
  • wspomaga odporność,
  • zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze,
  • łagodzi dolegliwości choroby lokomocyjnej oraz mdłości u kobiet w I trymestrze ciąży,
  • ma właściwości moczopędne, oczyszcza nerki i redukuje obrzęki.

Imbir – przeciwwskazania

Mimo wszystkich dobroczynnych właściwości, imbir nie jest dla każdego. Przeciwwskazaniem do stosowania jest:
  • karmienie piersią, zwłaszcza pierwsze 6 miesięcy (imbir może zmieniać smak mleka i powodować bóle brzucha u niemowlaka),
  • nadciśnienie tętnicze,
  • hemofilia,
  • wrzody żołądka lub dwunastnicy,
  • refluks żołądkowy,
  • wiek poniżej 12. miesiąca życia.

Przepisy z imbirem w roli głównej

Aby wprowadzić imbir do swojej kuchni, skorzystajcie z naszych sprawdzonych przepisów. Dzięki aromatycznym naparom, nie straszne będzie wam już żadne przeziębienie, wychłodzenie czy ból głowy. Domowa konfitura z imbirem zadba o waszą odporność, doda energii i urozmaici codzienne menu. Na bóle mięśni i stawów, niestrawność czy walkę ze stanem zapalnym w organizmie doskonale sprawdzi się imbirówka.

Napar z imbiru na przeziębienie

  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
Imbir obieramy, kroimy w plasterki lub kosteczkę, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15-20 min. Powstały napar możecie wlać do słoika i po wystudzeniu schować do lodówki. Do kubka wlewamy 150 ml gorącej wody i 50 ml gotowego naparu.

Dodajemy pozostałe składniki i pijemy na zdrowie. W czasie trwania infekcji sięgamy po ten zdrowotny napój nawet 3-4 razy dziennie.

Rozgrzewające mleko z imbirem

  • 300 ml mleka roślinnego (może być ryżowe, migdałowe, kokosowe)
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka prawdziwego masła
Wszystkie składniki umieść w rondelku i zagotuj. Pij gorące.

Odchudzający napój z imbiru

  • 2 łyżeczki soku z imbiru
  • szklanka przegotowanej, ciepłej wody
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne
Sok z imbiru wyciśnij korzystając np. z praski do czosnku i wlej do szklanki z ciepłą wodą. Dodaj pozostałe składniki, energicznie zamieszaj i od razu wypij. Ten odchudzający napój najlepiej pić na czczo, 30 minut przed śniadaniem.

Konfitura z imbirem

  • 8-10 cm korzenia imbiru
  • 4 cytryny
  • ½ litra miodu lipowego lub wielokwiatowego
Cytryny sparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Cytryny pokroić na kawałki i zblendować. Imbir zetrzeć lub przecisnąć przez praskę do czosnku.

Całość zalać miodem i dodać startą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przelać do niewielkich słoików i odwrócić je do góry dnem. Konfiturę można dodawać do herbaty, naleśników czy sera białego.

Nalewka imbirowa

  • 20 dag korzenia imbiru
  • ½ litra spirytusu
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki miodu
Imbir dokładnie obieramy i kroimy na kawałki. Cytryny sparzamy we wrzątku i wyciskamy z nich sok. Czystą skórkę cytrynową, pozbawioną białych błonek, kroimy na drobną kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w dużym słoju, dodajemy miód i zalewamy spirytusem. Po upływie 3 miesięcy rozlewamy nalewkę do butelek (najlepiej przefiltrować ją przez gazę).
Mamy nadzieję, że dzięki naszym inspiracjom, będziecie korzystać z dobroczynnych właściwości imbiru na co dzień.
Autor: Daria Dziechciarz