Data modyfikacji:

Jak przyrządzić łososia? Przepisy na dania z patelni i piekarnika

Łosoś to zdrowa i smakowita ryba, z której można wyczarować wiele przepysznych dań. Jest źródłem cennych kwasów omega-3 oraz białka, a także zawiera mnóstwo witamin. Jak przyrządzić łososia z patelni i z piekarnika w wersji fit? Z czym podawać łososia? Sprawdź nasze przepisy!
łosoś z piekarnika

Potrawy z łososia – właściwości prozdrowotne

Łosoś to pyszna ryba, która powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka. Zawiera sporo dobrych kwasów tłuszczowych, w tym tych najcenniejszych – omega-3.

Zmniejszają one stężenie złego cholesterolu we krwi, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo, a także pozytywnie wpływają na pracę serca. Kwasy omega-3 mają również działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Łosoś jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera również sporo witamin D, E, B, a także cynku, selenu, miedzi, magnezu czy fosforu.
Szukasz pomysłów na zdrowe i smakowite dania z łososia? Nie wiesz, jak przygotować łososia w wersji fit? Sprawdź nasze przepisy!

Filet z łososia z piekarnika fit – najprostszy przepis

Składniki:
  • 2 duże filety z łososia
  • oliwa
  • koperek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
Nie wiesz, jak przyrządzić łososia w piekarniku? Skorzystaj z tego prostego przepisu.

Łososia osusz i ułóż na papierze do pieczenia. Polej oliwą oraz odrobiną soku z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj również posiekany koperek. Następnie zawiń rybę lekko papierem do pieczenia, tak aby stworzyć luźną sakiewkę. Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

Łosoś z piekarnika z warzywami i musztardą – oryginalny pomysł na łososia

Składniki:
  • 350 g łososia
  • 200 g brokuła
  • 1 papryka
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Warzywa umyj. Paprykę pokrój na kawałki, a brokuła podziel na małe różyczki. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Łososia pokryj musztardą, oprósz solą i pieprzem. Całość polej sokiem z cytryny i piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Tak przyrządzony łosoś z piekarnika z warzywami to idealny pomysł na dietetyczny obiad dla zapracowanych.

Przepis na pieczonego łososia z warzywami

Składniki:
  • łosoś
  • pieprz cytrynowy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano
  • sól
  • brokuły
  • pieczarki

Przygotowanie:
Mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól, oregano, czosnek, pieprz i wcieram tą mieszankę w łososia. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.

Umyte pieczarki pozbawione trzonków wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy około 3-5 minut. Wyjmujemy, odsączamy, kroimy w grubą kostkę i ponownie pozostawiamy do odsączenia.

Brokuły w różyczkach wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 3-5 minut al'dente, odsączamy i zostawimy do ostygnięcia. Mieszamy brokuły z pieczarkami i podajemy z łososiem.

Roladki z łososiem wędzonym i serkiem

Składniki:
  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g sera białego
  • 30 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy mascarpone, przyparawy i dobrze mieszamy. Plasterki łososia układamy na kształt prostokąta, na papierze do pieczenia.

Wykładamy masę serową. Zawijamy ją w łososia. Owijamy papierem i wkładamy do lodówki do schłodzenia – najlepiej na noc. Następnie kroimy na plasterki. Przed podaniem można spryskać sokiem z cytryny.

Łosoś z patelni ze szpinakiem – smażony łosoś w wersji fit

Składniki:
  • 500 g łososia2 łyżki oliwy do smażenia lub masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • ćwiartki cytryny do podania
  • 500 g mrożonych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
Jak zrobić łososia na patelni w wersji fit? Przede wszystkim zrezygnuj z mąki oraz panierki. Użyj niewielkiej ilości tłuszczu dobrej jakości i przygotuj do ryby zdrowy dodatek warzywny.

Na oliwie podsmaż cebulę, a następnie wrzuć szpinak. Przykryj i podgrzewaj, aż się rozmrozi. Następnie dorzuć zmiażdżony czosnek i smaż całość przez kilka minut, tak aby pozbyć się nadmiaru wody.

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Łososia podziel na dwa mniejsze kawałki.

Oprósz solą i pieprzem i usmaż z dwóch stron, delikatnie przewracając rybę. Podawaj z cząstkami cytryny i przygotowanym wcześniej szpinakiem.

Łosoś na parze z pesto z rukoli


Ryba:
  • 2 filety z łososia, po około 150 g każdy
  • 6 młodych ziemniaków
  • 100 g zielonej fasolki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Pesto:
  • 3 garście rukoli, umytej
  • 2 łyżki orzeszków pinii (ew. nerkowca)
  • oliwa extra vergine
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze (około 20-25 minut). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolkę i filety z łososia. W międzyczasie miksujemy ręcznym blenderem składniki pesto, stopniowo dolewając oliwę.

Na talerzach układamy ziemniaki, fasolkę oraz łososia. Całość polewamy pesto. Posypujemy do smaku solą morską i pieprzem.

Z czym podawać łososia?

Łosoś z piekarnika czy z patelni w wersji fit to uniwersalne danie, do którego pasować będzie wiele warzywnych dodatków.

Klasycznym wyborem jest szpinak podduszony na oliwie z czosnkiem i cebulą. Ryba doskonale komponuje się również z grillowanymi warzywami – cukinią, papryką czy też ziemniakami.

Łosoś pasuje także do brokułów na parze oraz fasolki szparagowej. Jesteś wielbicielem kuchni azjatyckiej? Podaj go z kapustą pak choy oraz grzybami mun.
Możesz także przyrządzić łososia z makaronem i lekkim sosem jogurtowo-szpinakowym. To doskonały pomysł na zdrowy obiad, którego przygotowanie zajmie ci bardzo niewiele czasu.

Nieważne, jaki dodatek do łososia wybierzesz, z pewnością będziesz zadowolony. Smacznego!


Autor: Olga Wacholc