Potrawy z łososia – właściwości prozdrowotne
Łosoś to pyszna ryba, która powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka. Zawiera sporo dobrych kwasów tłuszczowych, w tym tych najcenniejszych – omega-3.
Zmniejszają one stężenie złego cholesterolu we krwi, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo, a także pozytywnie wpływają na pracę serca. Kwasy omega-3 mają również działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Łosoś jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera również sporo witamin D, E, B, a także cynku, selenu, miedzi, magnezu czy fosforu.
Szukasz pomysłów na zdrowe i smakowite dania z łososia? Nie wiesz, jak przygotować łososia w wersji fit? Sprawdź nasze przepisy!
Filet z łososia z piekarnika fit – najprostszy przepis
Składniki:- 2 duże filety z łososia
- oliwa
- koperek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Nie wiesz, jak przyrządzić łososia w piekarniku? Skorzystaj z tego prostego przepisu.
Łososia osusz i ułóż na papierze do pieczenia. Polej oliwą oraz odrobiną soku z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj również posiekany koperek. Następnie zawiń rybę lekko papierem do pieczenia, tak aby stworzyć luźną sakiewkę. Piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut.