Składniki:
Mięso pokrój w plastry. Wymieszaj wszystkie przyprawy, niektóre najpierw ucierając. Wymieszaj je z oliwą, musztardą, miodem, koncentratem pomidorowym. Dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę.
Pokrusz i dorzuć liście laurowe, następnie w marynacie zanurz mięso. Zostaw w lodówce na 12 godzin. Grilluj przez około 10 minut, w połowie przewracając mięso.
Uwaga! Aby karkówka z grilla była krucha, plastry nie powinny być grubsze niż 1,5 cm.
Składniki:
Podsmaż posiekany czosnek, dodaj pozostałe składniki sosu barbeque (czyli wszystko poza solą). Z mięsa zerwij błonę, oprósz solą. Zamocz je w marynacie i przechowuj w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Następnie połóż żeberka na grillu i smaż po 5 minut z każdej strony. Po tym czasie znowu posmaruj mięso marynatą i smaż jeszcze po około 3-4 minuty z każdej strony.
Cenna wskazówka: aby żeberka z grilla były idealne, należy smażyć je na grillu pod przykryciem.
W misce wymieszaj przyprawę do grilla oraz miód, oliwę i musztardę. Zamocz mięso w marynacie i zostaw je w niej na kilka godzin. Następnie układaj na grillu na folii aluminiowej.
Składniki:
Najpopularniejsze to pstrąg, łosoś, baramundi, labraks czy dorsz, ale z powodzeniem można użyć każdej innej.
Składniki:
Oczyść i osusz rybę, następnie natnij ją w kilku miejscach. Do środka ryby włóż 3 plastry cytryny oraz zioła i czosnek przekrojony na pół. Wysmaruj rybę oliwą z oliwek, oprócz solą i pieprzem. Grilluj po około 5 minut z każdej strony.
Pieczarki wyczyść (ale nie myj, bo nasiąkną wodą), odetnij ich nogi. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, przyprawami oraz ziołami.
Posól, następnie w gotową marynatę wrzuć pieczarki. Układaj warzywa na grillu – bez folii. Przypiekaj z dwóch stron tak długo, aż będą ładnie przyrumienione.
Nadziej kawałki na długie patyki, zwracając uwagę na różnorodność składników. Układaj na grillu, piecz przez około 15 minut. W połowie grillowania wyciśnij na szaszłyki odrobinę soku z cytryny.
Odetnij twarde końcówki szparagów, obsyp je solą i pieprzem, następnie owiń szynką parmeńską. Grilluj około 15 minut.
Kapustę poszatkuj, cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, podawaj po około 30 minutach (aby składniki dobrze się połączyły).
Ugotuj brokuł (nie może być zbyt miękki), następnie rozdziel go na małe kawałki i ułóż w półmisku. Jajka ugotuj, pokrój na ósemki, także włóż do półmiska. Pomidory umyj, pokrój w ósemki, dołóż do reszty składników.
Połącz majonez, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, polej powstałym sosem sałatkę.