Data modyfikacji:

Co na grilla? 10 przepisów na udanego grilla

Mało rzeczy sprawia nam tak dużą przyjemność, jak wiosenne grillowanie. Co jednak na tym grillu podać, żeby było pysznie, a zarazem oryginalnie? Jakie mięso na grilla najlepiej się sprawdzi? Jak przygotować sałatkę, która szybko zniknie z półmiska? I w jaki sposób przyrządzić pieczarki lub szparagi z rusztu? Oto najlepsze przepisy na grilla!
grill w ogrodzie

Karkówka z grilla

Krucha, niemal rozpływająca się w ustach i doskonale doprawiona – taka powinna być idealna karkówka z grilla. Jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, słodkiej papryki, ostrej papryki, tymianku, kolendry, czarnego pieprzu,
  • 1,5 cebuli,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • sól – do smaku.
Przygotowanie:

Mięso pokrój w plastry. Wymieszaj wszystkie przyprawy, niektóre najpierw ucierając. Wymieszaj je z oliwą, musztardą, miodem, koncentratem pomidorowym. Dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę.

Pokrusz i dorzuć liście laurowe, następnie w marynacie zanurz mięso. Zostaw w lodówce na 12 godzin. Grilluj przez około 10 minut, w połowie przewracając mięso.

Uwaga! Aby karkówka z grilla była krucha, plastry nie powinny być grubsze niż 1,5 cm.

Żeberka z grilla – w sosie barbeque

Jeśli dobrze zamarynujemy mięso, żeberka z grilla staną się ulubionym daniem naszym i naszych gości.

Składniki:

  • 1 plaster żeberek,
  • 1 szczypta soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1,5 łyżeczki chili w proszku,
  • 1/3 szklanki octu winnego,
  • 3 łyżki papryki słodkiej,
  • 3 łyżki papryki ostrej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru.
Przygotowanie:

Podsmaż posiekany czosnek, dodaj pozostałe składniki sosu barbeque (czyli wszystko poza solą). Z mięsa zerwij błonę, oprósz solą. Zamocz je w marynacie i przechowuj w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Następnie połóż żeberka na grillu i smaż po 5 minut z każdej strony. Po tym czasie znowu posmaruj mięso marynatą i smaż jeszcze po około 3-4 minuty z każdej strony.

Cenna wskazówka: aby żeberka z grilla były idealne, należy smażyć je na grillu pod przykryciem.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na grilla ze znajomymi, a nie znasz ich preferencji kulinarnych, i w dodatku nie masz za dużo czasu, to postaw na klasycznego kurczaka w sosie miodowo-musztardowym.
Składniki:
  • 400 g filetu z piersi,
  • 9 łyżek miodu,
  • 5 łyżek musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki klasycznej przyprawy do grilla,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek.
Przygotowanie:

W misce wymieszaj przyprawę do grilla oraz miód, oliwę i musztardę. Zamocz mięso w marynacie i zostaw je w niej na kilka godzin. Następnie układaj na grillu na folii aluminiowej.

Kaszanka z grilla

Dla wielu z nas grillowanie nie może obyć się bez przepysznej kaszanki. Oto najlepszy przepis na to danie.

Składniki:

  • 600-700 g kaszanki,
  • 2,5 główki cebuli,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • 1 szczypta soli.
Kaszankę obierz ze skórki, następnie ułóż ją na sporym kawałku folii aluminiowej. Posyp wszystko pieprzem, solą i majerankiem, następnie dodaj cebulę pokrojoną w półksiężyce. Zawiń szczelnie folię i grilluj przez około 15 minut.
Wskazówka: kaszanka z grilla może być też przyrządzana z jabłkiem – wówczas jej smak jest przełamany słodyczą. Jeśli masz ochotę na taką nowość, w folię włóż nie tylko cebulę, ale także pokrojone w ćwiartki i obrane ze skórki jabłka.

Ryba z grilla

Grillowana ryba jest nie tylko zdrowa, ale i zwyczajnie pyszna – warto więc przygotować ją zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i na rodzinny obiad. Jeśli nie wiesz, jaka ryba na grilla jest odpowiednia, to odpowiedź brzmi… każda.

Najpopularniejsze to pstrąg, łosoś, baramundi, labraks czy dorsz, ale z powodzeniem można użyć każdej innej.

Składniki:

  • ½ kg ryby,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 cytryna,
  • świeże zioła: natka pietruszki, tymianek, rozmaryn,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:

Oczyść i osusz rybę, następnie natnij ją w kilku miejscach. Do środka ryby włóż 3 plastry cytryny oraz zioła i czosnek przekrojony na pół. Wysmaruj rybę oliwą z oliwek, oprócz solą i pieprzem. Grilluj po około 5 minut z każdej strony.

Uwaga! Bardziej istotne od tego, jaka ryba na grilla zostanie wykorzystana, jest to, aby ją odpowiednio podać. Bardzo dobrym pomysłem jest np. skropienie mięsa kilkoma kroplami soku z cytryny.

Co na grilla oprócz mięsa?

Nie samym mięsem człowiek żyje. Aby spotkanie było naprawdę udane i długo wspominane pod względem kulinarnym, na stole muszą znaleźć się również inne przysmaki. Co na grilla – oprócz mięsa – warto przygotować?

Pieczarki z grilla

Jednym z ciekawszych i bardziej popularnych przepisów, które warto wykorzystać latem, jest ten na pieczarki z grilla. Oto dokładna instrukcja – krop po kroku:
Składniki:
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 120 ml oliwy z oliwek albo oleju z orzechów włoskich,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki gotowej przyprawy do grilla – uniwersalnej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Przygotowanie:

Pieczarki wyczyść (ale nie myj, bo nasiąkną wodą), odetnij ich nogi. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, przyprawami oraz ziołami.

Posól, następnie w gotową marynatę wrzuć pieczarki. Układaj warzywa na grillu – bez folii. Przypiekaj z dwóch stron tak długo, aż będą ładnie przyrumienione.

Szaszłyki na grilla

Prawdziwy król grilla, symbol lata i ozdoba letniego stołu – oto jego wysokość szaszłyk. Można go przygotować na wiele sposobów, dopasowując smakowite kąski do własnych upodobań kulinarnych. Jak zrobić szaszłyki na grilla, które na pewno zasmakują każdemu?
Składniki:
  • 300 g kurczaka (preferowane są piersi),
  • 300 g cukinii,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 papryczka chili,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • po jednej łyżeczce kurkumy i oregano,
  • po pół łyżeczki ostrej papryki w proszku oraz kolendry,
  • pieprz i sól do smaku.
Pokrój w kostkę kurczaka, cukinię oraz obie papryki i cebulę (większe kawałki). Przełóż wszystko do miski, dodaj wszystkie przyprawy, oliwę oraz drobno posiekaną papryczkę chili.

Nadziej kawałki na długie patyki, zwracając uwagę na różnorodność składników. Układaj na grillu, piecz przez około 15 minut. W połowie grillowania wyciśnij na szaszłyki odrobinę soku z cytryny.

Szparagi z grilla

Składniki:
  • 1 pęczek szparagów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej.
Przygotowanie:

Odetnij twarde końcówki szparagów, obsyp je solą i pieprzem, następnie owiń szynką parmeńską. Grilluj około 15 minut.

Uwaga! Szparagi z grilla warto podawać jako dodatek do dań mięsnych – wówczas można zrezygnować z dodania szynki.

Sałatka na grilla – coleslaw

Składniki:
  • 500 g białej kapusty,
  • ¼ główki cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 marchew,
  • 5 łyżek majonezu,
  • ½ łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj, cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, podawaj po około 30 minutach (aby składniki dobrze się połączyły).

Sałatka do grilla – z brokułami

Składniki:
  • 3 jajka,
  • 2 pomidory,
  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 0,5 szklanki majonezu,
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:

Ugotuj brokuł (nie może być zbyt miękki), następnie rozdziel go na małe kawałki i ułóż w półmisku. Jajka ugotuj, pokrój na ósemki, także włóż do półmiska. Pomidory umyj, pokrój w ósemki, dołóż do reszty składników.

Połącz majonez, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, polej powstałym sosem sałatkę.

Uwaga! Niektóre sałatki na grilla należy podawać od razu po przyrządzeniu – i tak jest w tym przypadku.
Autor: R. Wojtaś