Data publikacji:

Czy mikrofalówka jest szkodliwa? Fakty i mity

Mikrofalówka to praktyczny sprzęt kuchenny, dzięki któremu szybko podgrzejesz obiad albo rozmrozisz wybrane produkty spożywcze. Jednak w ostatnich latach w mediach zaczęły się pojawiać informacje dotyczące potencjalnej szkodliwości korzystania z tego typu sprzętu AGD i jego negatywnego wpływu zarówno na jedzenie, jak i twoje zdrowie. Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości i sprawdziliśmy, czy mikrofalówka jest szkodliwa.
czy mikrofalówka jest szkodliwa

Dlaczego warto mieć w kuchni mikrofalówkę?

Zacznijmy od sprawdzenia, dlaczego warto w ogóle rozważyć zakup kuchenki mikrofalowej. Mikrofalówka, jak wspomnieliśmy już wcześniej, pozwala szybko i łatwo podgrzać jedzenie. Zajmuje to jedynie kilka minut! Dodatkowo można używać jej również do rozmrażania, duszenia, gotowania, grillowania, a nawet pieczenia. Wszystko zależy od tego, na jaki model się zdecydujesz.
Co więcej, z pomocą kuchenki mikrofalowej możesz zaoszczędzić nie tylko czas, ale także prąd, a co za tym idzie – obniżyć rachunki za prąd. A czy korzystanie z niego wpłynie negatywnie na twoje zdrowie? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, czy mikrofalówka jest szkodliwa.

Szkodliwość mikrofali – fakt czy mit?

Choć wokół kuchenek mikrofalowych narosło wiele mitów, to najczęściej powtarzanym z nich jest rzekoma szkodliwość mikrofalówki i negatywny pływ urządzenia na ludzki organizm. Czy jest tak naprawdę? Jak z pewnością się domyślasz, ta informacja nie może być dalsza od prawdy. Wystarczy się zastanowić – w czasach, gdy mamy dostęp do wielu informacji, wszystkie produkty mające kontakt z jedzeniem są poddawane rygorystycznym testom, dopuszczenie szkodliwej mikrofalówki do sprzedaży byłoby niemożliwe.
Skąd zatem przekonanie o szkodliwości mikrofalówki? Chodzi o wykorzystywane przez nią promieniowanie elektromagnetyczne, które jednak nie wpływa negatywnie na wiązania chemiczne znajdujących się w pobliżu przedmiotów i ludzi, czyli nie powoduje uszkodzenia DNA. Dodatkowo producenci nie bez powodu pokrywają urządzenie specjalną siatką. To właśnie ona gwarantuje pełną ochronę przed promieniowaniem mikrofalowym, dzięki czemu nie musisz się martwić o swoje zdrowie.
czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe
czy mikrofalówka jest szkodliwa

Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe?

Oprócz rzekomego negatywnego wpływu na ludzki organizm mówi się też o tym na żywność. Czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe? Jak najbardziej. Jeśli obawiasz się promienia elektromagnetycznego, to jest niepotrzebne, ponieważ "nie osiada" na podgrzewanych daniach.
A co z właściwościami odżywczymi – czy mikrofala jest pod tym względem niezdrowa? To następny mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Podgrzewanie ulubionych potraw w kuchence mikrofalowej nie ma żadnego wpływu na ich wartość odżywczą. Oczywiście, inaczej jest w przypadku wysokiej temperatury, która jednak jest wykorzystywana nie tylko w mikrofalówkach, ale także na patelniach czy piekarnikach. W wyniku obróbki termicznej wartości odżywcze jedzenia mogą ulec zmniejszeniu, jednak nie jest to powiązane wyłącznie z kuchenką mikrofalową, a z każdym sprzętem kuchennym.
Jakie inne mity związane ze szkodliwością mikrofalówki są popularne? Niektórzy uważają, że podgrzewanie jedzenia w kuchence może odbić się w szczególności na zawartości białka. Na szczęście, podobnie jak w przypadku pozostałych składników odżywczych, tak i tu nie masz się czy martwić. 
Równie często mówi się o tym, że jedzenie z mikrofalówki traci smak. Nie jest to do końca mit, ponieważ niewłaściwie podgrzewane dania może rzeczywiście odbić się negatywnie na jego walorach smakowych. Wystarczy jednak zadbać o odpowiednie ustawienia kuchenki mikrofalowej i unikać długiego podgrzewania potraw.
Zdjęcie: Envato Elements
Katarzyna Wendzonka
Katarzyna Wendzonka

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.