Data publikacji:

Robot do tarcia ziemniaków - jak szybko zrobić placki ziemniaczane i nie tylko

Przygotowanie placków ziemniaczanych z klasyczną tarką jest uciążliwe i czasochłonne. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się roboty do tarcia ziemniaków, które wyręczą Cię w tym zadaniu. Sprawdź, na co zwracać uwagę oraz jakie urządzenie warto wybrać.
robot do tarcia ziemniaków

Dlaczego warto kupić robota do tarcia ziemniaków?

Tarcie ziemniaków przy wykorzystaniu standardowej tarki jest zadaniem czasochłonnym oraz męczącym. Szczególnie jeśli chcesz przygotować danie dla całej rodziny. Odpowiedzią na to jest robot do tarcia ziemniaków. To urządzenie proste, które zawiera odpowiednią tarczę z ostrzami. Dzięki temu już po kilku chwilach ziemniaki będą odpowiednio przygotowane.
Zakup robota kuchennego to inwestycja bardzo praktyczna, ponieważ za jego pomocą możesz przygotować wiele innych potraw. Dzięki temu, że końcówki można myć w zmywarce, utrzymanie ich w nienagannej czystości jest bardzo proste.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze robota do ziemniaków?

Decydując się na zakup robota do tarcia ziemniaków, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Przede wszystkim sprawdź, jaką mocą dysponuje silnik. W przypadku ziemniaków warto postawić na mocniejszy model o mocy co najmniej 1000W. Urządzenia dysponujące mocą 1500-1800W sprawdzają się jeszcze lepiej w tego typu zadaniach. Ważna jest również regulacja obrotów, która najczęściej odbywa się w trzech lub pięciu stopniach. W ten sposób możesz dokładnie dostosować obroty i tym samym konsystencję.
Kolejną istotną kwestią jest pojemność misy. Najlepiej, aby miała 2 litry, choć w sklepach znajdziemy także modele większe. Wszystko zależy, czy przygotowujesz potrawę dla siebie czy większej liczby osób. W robotach kuchennych ważne są końcówki. Oprócz tej do tarcia ziemniaków często znajdziesz tarcze do szatkowania, krojenia warzyw czy rozdrabniania owoców. Akcesoria powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, która gwarantuje najlepszą trwałość.

Jak szybko przygotować placki ziemniaczane przy wykorzystaniu robota?

Przygotowanie placków ziemniaczanych jest niezwykle proste. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i wkładamy je do misy. Można je pokroić na pół, aby łatwiej wchodziły. Po zamontowaniu końcówki do tarcia ziemniaków uruchamiamy urządzenie i miksujemy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Następnie odcedzamy nadmiar skrobi za pomocą ręcznika papierowego. Na koniec dodajemy trochę cebuli, przypraw i rozgrzewamy patelnię. Po kilku minutach placki będą gotowe.

Jaki robot do tarcia ziemniaków wybrać?

W sklepach znajdziemy kilka typów urządzeń. Najtańsze są blendery, które mają dołączone końcówki do tarcia m.in ziemniaków. Jednak to urządzenia, które nie zostały zaprojektowane do tej roli. Warto po nie sięgnąć tylko wtedy, gdy robisz placki ziemniaczane rzadko.
Zdecydowanie lepiej sprawdzają się klasyczne roboty kuchenne, gdzie mamy większą misę, a także moc. To w połączeniu z odpowiednią tarczą da nam świetne rezultaty.  Ostatnią grupą są roboty automatyczne. Ich ogromną zaletą jest obecność gotowych przepisów, a także dostępność rozmaitych akcesoriów.
Zdjęcie: Envato Elements
Bartłomiej Mazurek
Bartłomiej Mazurek

Dziennikarz i fotograf. Miłośnik nowych technologii, a w szczególności sprzętu z logo nadgryzionego jabłka. W wolnych chwilach zajmuje się prowadzeniem mediów społecznościowych i graniem na konsoli.