Data publikacji:

Jaki piekarnik z termosondą? Czy warto?  

Piekarnik z termosondą to propozycja dla miłośników gotowania, którzy chcą precyzyjnie kontrolować temperaturę podczas procesu pieczenia. Czy warto kupić piekarnik z tym dodatkiem? Odpowiadamy!
termosonda do piekarnika

Jak działa piekarnik z termosondą?

Termosonda to nic innego jak specjalnie przygotowany termometr do mięsa, który umożliwia mierzenie temperatury wewnątrz potrawy. Jego wykorzystanie jest bardzo szerokie, ale przede wszystkim służy do pieczenia mięs, ryb, a także drobiu. Bardzo często zdarza się, że w obawie przed spaleniem skórki wyłączamy piekarnik, po czym okazuje się, że mięso jest w środku surowe. W przypadku umieszczonej termosondy mamy dokładną informację przez cały proces pieczenia, dlatego nie ma mowy o pomyłce. Co ciekawe coraz więcej osób używa termosondy również do pieczenia ciasta.   
Pieczenie z termosondą ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Mowa oczywiście o oszczędności energii, ponieważ potrawa znajduje się wewnętrz piekarnika tylko tyle, ile rzeczywiście jest potrzebne. Nie dość, że mamy idealnie dopieczone mięso lub upieczone ciasto, to dodatkowo jesteśmy w stanie realnie zaoszczędzić na rachunkach.

Jak korzystać z termosondy? 

Korzystanie z termosondy jest bajecznie proste. W pierwszej kolejności należy wbić ją w potrawę, a następnie podłączyć do piekarnika. Robimy to poprzez wciśnięcie przewodu w specjalnie przygotowane gniazdo. Następnie ustawiamy temperaturę grzania i temperaturę piekarnika. Kolejnym krokiem jest ustalenie optymalnej temperatury wewnątrz potrawy. Następnie naciskamy przycisk start i gotowe!
Gdy temperatura w potrawie zostanie osiągnięta, wówczas mogą wydarzyć się dwie sytuacje. Piekarnik dźwiękowo zasygnalizuje osiągnięcie temperatury, natomiast w innych modelach urządzenie może wyłączyć się automatycznie. Jedno jak i drugie rozwiązanie jest dobre, choć automatyczne wyłączanie jest zdecydowanie wygodniejsze.  
W bardziej rozbudowanych piekarnikach oprócz samej temperatury mamy możliwość ustawienia stopnia wypieczenia dania. Zwykle można wybrać czy będzie to danie krwiste, średnio wysmażone lub dobrze wysmażone. Taki proces przygotowania nie różni się niczym od tego, co robią profesjonalni kucharze. Termosonda znacznie usprawnia cały proces! 

Ile kosztuje dobry piekarnik z termosondą?  

Ceny piekarników z termosondami są bardzo zróżnicowane. Najtańsze modele z podstawowymi funkcjami kosztują około 1300 złotych. Za piekarniki ze średniej półki cenowej trzeba zapłacić około 2 tys. złotych. Jeśli jednak gotowanie jest dla Ciebie pasją, to dobry piekarnik z termosondą może kosztować od 3 nawet do 20 tys. złotych. Wpływ na cenę ma ilość funkcji, wygląd, pojemność czy moc.  

Czy warto kupić piekarnik z termosondą?  

Piekarniki z termosondami są dostępne na rynku od jakiegoś czasu i wśród prawdziwych miłośników gotowania są najlepszym wyborem. Termosonda jest na tyle prosta w obsłudze, że nawet kompletny amator poradzi sobie z nią. Informacja o temperaturze całkowicie zmienia sposób w jaki są przygotowywane potrawy. Jeśli chcesz poprawić smak swoich dań i zapanować nad ich stopniem wypieczenia, to zakup piekarnika z termosondą będzie najlepszym wyborem! To urządzenie naprawdę świetnie działa!  
Zdjęcie: Envato Elements
Bartłomiej Mazurek
Bartłomiej Mazurek

Dziennikarz i fotograf. Miłośnik nowych technologii, a w szczególności sprzętu z logo nadgryzionego jabłka. W wolnych chwilach zajmuje się prowadzeniem mediów społecznościowych i graniem na konsoli.