Ile waży szklanka mąki, czyli jak zmierzyć produkty spożywcze?
Większość osób pasjonujących się gotowaniem lubi eksperymentować i wynajdować nowe, nieznane przepisy. Jednak otwierając książkę kucharską, najczęściej znajdujemy sklepowe oznaczenia wag i miar potrzebnych do przepisu składników, np. 20 dag mąki, 150 ml mleka, i wtedy mamy kłopot. Jak sobie poradzić z precyzyjnym odmierzeniem wszystkich produktów?
Wśród najpopularniejszych sposobów określania składników sypkich, tj. mąki, soli, cukru, oprócz gramów i dekagramów często znajdziemy takie terminy, jak szklanka, łyżka lub łyżeczka. Jednak w takich przypadkach rodzi się pytanie, czy np. każda szklanka ma taką samą pojemność. Oczywiście szklanki dostępne w sklepach mogą być mniejsze lub większe, jednak standardowa, której powinniśmy używać do odmierzania składników, powinna mieć pojemność 250 ml, czyli ćwierć litra. Warto wiedzieć, że duża łyżka mieści 15 ml produktu, a mała — tylko 5 ml.
Kolejny sposób na odmierzanie spożywczych produktów sypkich lub płynnych to miarka z podziałką. W pojemniku mamy precyzyjnie określone, do jakiej podziałki zmieści się np. 250 ml płynu. Pozostaje tylko dowiedzieć się, ile gramów np. mąki mieści się w podziałce 250 ml. Warto wtedy skorzystać z pomocy, jaką jest przelicznik kuchenny. Najprostszym sposobem na precyzyjne odmierzenie i przeliczenie, jak dużo waży szklanka mąki, jest użycie wagi kuchennej.