Każdy dorosły łapie średnio od dwóch do czterech infekcji rocznie. Dzieci oczywiście chorują znacznie częściej. Jak wzmocnić odporność? Zobacz, co się sprawdzi na odporność.
Jak stawić czoła bakteriom i wirusom, których cały czas przybywa? Siedzenie po godzinach w pracy, ogólne przemęczenie i senność – często w takich sytuacjach łapiemy przeziębienie, które może skutkować lekką gorączką, bólem głowy lub gardła czy katarem. To są sygnały, że nasz układ immunologiczny jest osłabiony. Zobacz, jak poprawić odporność, aby zapewniła skuteczniejszą ochronę.
Odporność organizmu są to systemy obronne, które chronią nas przed atakującymi bakteriami i wirusami. Kiedy jest osłabiona, zarazki mają wolną drogę do wejścia do naszego ustroju i się zaczynają rozmnażać. Szczególnie powinniśmy dbać o siebie w okresach jesienno-zimowych, ponieważ w tym czasie organizm gorzej radzi sobie z mikroorganizmami chorobotwórczymi.
Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim za sprawą braku słońca i witaminy D3, zmiany temperatury i braku ruchu na świeżym powietrzu. Jednak wzmacniać odporność możemy także w okresach cieplejszych, ponieważ stres i niewłaściwe odżywianie powodują jej spadek.
Jakie objawy powinny wystąpić, żebyśmy zaczęli wzmacniać odporność organizmu?
Wystarczy, że wprowadzimy kilka zmian w swoim życiu, które pozwolą nam wzmocnić funkcje obronne organizmu. Jak poprawić odporność?
Ponad 70% limfocytów, czyli komórek pełniących główną rolę w układzie immunologicznym, znajduje się w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Z tego też powodu sposób odżywiania i/lub suplementacja są znaczące. W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć przede wszystkim produktów bogatych w witamin na odporność, czyli C, A i E.
Witamina C jest jednym z najbardziej skutecznych preparatów na odporność organizmu. Produkty, które ją dostarczają, to acerola (najbogatsze źródło tej witaminy), cytrusy, kiszona kapusta, natka pietruszki oraz czerwona papryka.
Witamina A stymuluje produkcję białych krwinek oraz posiada właściwości ochronne. Produkty, które zawierają związek, to marchewka, czarne porzeczki, jagody, dynia, morele oraz brzoskwinie.
Witamina E zabezpiecza organizm przed wpływem wolnych rodników. Jak wzmocnić odporność? Jedz ryby, szpinak, słonecznik, orzechy oraz oleje roślinne.
W okresie wzmożonych zachorowań dobrze jest również skorzystać z dodatkowych suplementów zawierających witaminy na odporność. Korzystaj z nich, zwłaszcza jeżeli z jakichś powodów, np. alergia pokarmowa, nie możesz właczyć wymienionych produktów spożywczych do diety.
Zarówno jedna, jak i druga grupa jest świetnym preparatem na odporność. Probiotyki są to pożyteczne bakterie, które dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit, tym samym podnosząc odporność organizmu. Przykładowymi produktami mogą być sery, przetwory mleczne, czy kiszonki.
Prebiotyki natomiast istnieją po to, aby dobre bakterie mogły się namnażać. Dlatego jedzmy banany, cebulę, czosnek, szparagi oraz pomidory.
Oczywiście probiotyki i prebiotyki zawarte są także w suplementach, które mogą pomóc w okresie obniżonej odporności organizmu.
Dobrym sposobem na to, jak wzmocnić odporność, są zioła, które są doskonałym źródłem witamin na odporność. Po co warto sięgnąć?
Bogaty w witaminy na odporność jest aloes, który działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Aloes warto zażywać zarówno przed infekcją, jak i w jej trakcie Tego typu preparaty są skuteczne w profilaktyce, a także w trakcie trwania infekcji.
Kolejnym ziołem na odporność jest żeń-szeń. Ginsenozydy, które zawiera zioło, pobudzają limfocyty T do niszczenia odpowiedzialnych za infekcje drobnoustrojów.
Co jest dobre na odporność. Nikogo chyba nie zakoczy odpowiedź, że czosnek. Jest bogaty w witaminy na odporność (A, C i z grupy B). Ma właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze.
Sposobem na to, jak wzmocnić odporność, są syropy. Możesz zarówno przygotować taki produkt samodzielnie, jak i skorzystać z gotowych preperatów.
Domowy syrop cebulowy jest sposobem naszych babć – to połączenie cukru i cebuli. Mało osób wie, że ten specyfik nie tylko łagodzi kaszel, ale także pomaga podczas przeziębienia i wzmacnia układ odpornościowy. Jak go przygotować? Cebulę drobno pokrój i zasyp cukrem, a następnie wymieszaj, a następnie trzymaj pod zakryciem przez około 5 godzin.
Na koniec bardzo prosta, ale bardzo ważna zasada. Osoba zmęczona znacznie łatwiej łapie infekcje i wirusy. Starajmy się kłaść codziennie o tej samej porze i spać nie mniej niż siedem godzin. Przy zmęczeniu ogranizmu nie tylko nie wzmocnimy odporności, ale także spadnie nam moc do działania i nasza cera będzie gorzej wyglądać.