W tym celu nie musisz używać szkodliwej chemii – oto domowe sposoby na mszyce, które są o wiele tańsze i równie skuteczne.
Wydzielają również tzw. rosę miodową. Na substancji tej rozwijają się grzyby, które blokują otwory w skórce liści, co powoduje trudności w wymianie powietrza.
Mszyce są malutkie (mają zazwyczaj około 2 mm długości) i mogą mieć różny kolor – oliwkowy, zielony, brązowy, czarny, szary czy nawet różowy. Niektóre odmiany tych szkodników pokryte są czymś w rodzaju wosku.
Należy przy tym pamiętać, żeby nie używać silnego strumienia – roślina może się w takim wypadku połamać.
Wystarczy, że połączysz 20 g mydła (warto zetrzeć je na tarce) z litrem bardzo ciepłej wody. Następnie pozostaje już tylko poczekać, aż płyn ostygnie.
Pamiętaj, że najwięcej szkodników znajduje się zazwyczaj na spodniej stronie liści – nie opryskuje się więc rośliny od góry, lecz od dołu (małe egzemplarze można odwrócić do góry nogami).
Gdy wywar z cebuli na mszyce będzie już chłodny, można przelać go do dozownika i spryskać roślinę – bez ograniczeń.
Uwaga! Takiego wywaru nie należy przechowywać zbyt długo. Maksymalny czas przydatności do użycia to dwa miesiąca i to pod warunkiem, że płyn będzie zamknięty w szczelnym pojemniku, który ustawimy w ciemnym miejscu.
Najpierw około 250 g czosnku przeciskamy przez praskę, potem zalewamy go 10 litrami wody.
Po upływie 24 godzin wyciąg jest gotowy – wystarczy tylko przelać go do dozownika. Należy jednak pamiętać, że środek nie nadaje się do użycia po upływie kilku dni.
Wystarczy tylko zalać 50 g rośliny 10 litrami wody i poczekać około 4 godzin, aby zyskać doskonały środek na mszyce.
Potrzebujemy około dwóch kilogramów pokrzyw, które zalewamy wodą (do przykrycia liści). Codziennie mieszamy zawartość naczynia, a po dwóch tygodniach szczelnie je zamykamy.
Gnojówkę z pokrzywy na mszyce łączymy z wodą w proporcji 1:20 i opryskujemy całą roślinę bez większych ograniczeń.
Należy pamiętać, że w trakcie fermentacji z naczynia wydobywa się bardzo brzydki zapach – zaleca się zatem trzymanie go poza domem.