Data publikacji:

Piekarnik parowy – jak działa? Czy warto go kupić?

Z przygotowywaniem potraw na parze powinien zaznajomić się każdy, komu zależy na zdrowym stylu życia. Tak przygotowywane posiłki zachowują więcej składników odżywczych, są lekkostrawne, a przy tym – pełne smaku. Zdrowe przyrządzanie potraw wspomoże piekarnik parowy. Dziś postanowiliśmy sprawdzić, jak działa piekarnik parowy i jakie są najlepsze modele na rynku.

Dlaczego warto przygotowywać jedzenie na parze?

Gotowanie na parze to nic nowego – już dziesiątki lat temu, sięgano po zestawy garnków, które umożliwiały przygotowywanie potraw w ten sposób. Później nastała era parowarów, które pozwoliły przyrządzać posiłki w szybki, wygodny i zdrowy sposób, a na dodatek – bez użycia kuchenki gazowej. W ostatnim czasie, zdrowe gotowanie wspierają również piekarniki parowe.

Dlaczego każdy powinien wzbogacić jadłospis o potrawy przygotowywane na parze?

  • są lekkostrawne – przygotowywane bez tłuszczu, nie spowodują uczucia ciężkości,
  • są mniej kaloryczne – podczas gotowania na parze, posiłki takie jak mięso, tracą sporo zbędnego tłuszczu,
  • zachowują wiele składników odżywczych, które straciłyby podczas długotrwałego gotowania w wodzie lub smażenia,
  • gotowanie na parze często nie wymaga dosalania. Przykładem są ziemniaki – para wydobywa z nich naturalny sód, dlatego dodatkowa porcja soli okaże się w tym przypadku zbędna.

Gotowanie na parze poleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na problemy z układem trawiennym i nadciśnienie. Fakt jednak jest taki, że działa ono zbawiennie bez wyjątku na każdego.

Co to jest piekarnik parowy?

Na początku warto zaznaczyć, że nie każdy piekarnik parowy będzie działał tak samo. Na rynku znajdziesz dwa typy piekarników parowych:

  1. piekarnik parowy – działający jak większy parowar, a więc gotujący potrawy
  2. piekarnik parowy z funkcją pieczenia – umożliwiający zarówno gotowanie na parze, jak i pieczenie potraw

Piekarnik parowy z funkcją pieczenia - zalety

Jeśli poszukujesz piekarnika wielofunkcyjnego, nie ma więc sensu wybierać zwykłego urządzenia na parę. Piekarniki parowe z funkcją pieczenia to urządzenia wielofunkcyjne, które pozwolą zaoszczędzić miejsce w niewielkich kuchniach. Tego typu piekarniki występują niemal wyłącznie w funkcji pod zabudowę, dlatego nie muszą być skorelowane z płytą indukcyjną lub gazową – piekarnik parowy, możesz umieścić praktycznie w dowolnym miejscu.

Niektóre modele – zwłaszcza te z wyższej półki– oferują przygotowywanie wielu rodzajów potraw jednocześnie, dzięki zróżnicowanym stopniom temperatur na poszczególnych półkach. Dobre piekarniki parowe z funkcją pieczenia umożliwią ci dobór odpowiedniego programu do specyfiki przyrządzanego dania.

Funkcje piekarnika parowego

Piekarniki parowe posiadają różne funkcje, przydatne w rozmaitych sytuacjach. Najpopularniejsze to:
  • rozmrażanie
  • grzanie dolne i górne
  • termoobieg
  • grillowanie
  • gotowanie na parze

Spektrum funkcji piekarnika parowego może być szersze, w zależności od modelu. Urządzenia z wyższych półek, mogą być wyposażone w mechanizmy autoczyszczenia, a nawet przyspieszania fermentacji produktów spożywczych.

Piekarnik parowy: co w nim ugotować?

Multifukcyjność to coś, co przekona do piekarnika parowego miłośników sprytnych rozwiązań. Posiadając tego typu urządzenie, możesz pozbyć się kilku innych – piekarnik parowy z funkcją pieczenia pozwoli ci zarówno na pieczenie, jak i gotowanie. Czego więcej potrzeba do przygotowania pełnowartościowego posiłku?
W piekarniku parowym, przygotujesz pyszne i zdrowe warzywa na parze, soczyste mięsa i ryby. Możesz nawet ugotować w nim ryż, jajka i makaron. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania kiełbasek, ziemniaków, pulpecików. A gdy najdzie cię ochota na coś pieczonego – wystarczy wybrać inny program i przygotować chrupiące dodatki do wcześniej przygotowanej żywności na parze.

Piekarnik parowy zastąpi mikrofalówkę

Mikrofalówka gwarantuje szybkie podgrzanie potraw, jednak ma jedną wadę – jedzenie po wyjęciu z niej często staje się suche lub gumowate. Wiedzą o tym ci, którzy próbowali podgrzać w mikrofali kluski, makaron, pierogi czy inne potrawy wykonane na bazie ciasta. Piekarnik parowy może zastąpić mikrofalówkę – z jego pomocą potrawy odgrzejesz równie skutecznie. Co ważne – para zapobiegnie wysychaniu potraw, dzięki czemu pozostaną smaczne i soczyste.

Jak wybrać dobry piekarnik parowy?

Na jakie cechy piekarnika należy zwrócić uwagę przed jego kupnem? Oto parametry, które powinny zainteresować cię najbardziej:

Moc

Obecnie, na rynku znajdziesz piekarniki parowe o mocy od 1,75 do 3,5 kW. Ma znaczenie dla wydajności piekarnika, a także ilości pobieranej energii elektrycznej.

Klasa energetyczna

Najwyższa klasa – A+++ - przyznawana jest piekarnikom energooszczędnym. Dobry piekarnik parowy, nie powinien być klasy niższej, niż A.

Funkcje piekarnika

Zwróć uwagę, czy urządzenie zawiera wszystkie programy, na których ci zależy. Poza gotowaniem na parze, przydatne okażą się standardowe właściwości, jak termoobieg czy grillowanie.

Łatwość czyszczenia

Sprawdź, czy wnętrze piekarnika pokryte jest emalią, która ułatwi ci czyszczenie urządzenia.

Różne wielkości piekarników parowych

Zasadniczo, im większy piekarnik parowy, tym szersze spektrum funkcji gwarantuje. Mogą zdecydować się na niego posiadacze dużych kuchni, ale i osoby, które na gotowaniu spędzają sporo czasu. Na rynku dostępne są również kompaktowe modele piekarników parowych – idealne do niewielkich przestrzeni.

Piekarniki parowe – najlepsze modele

Jaki piekarnik parowy wybrać? Na podstawie ocen użytkowników Ceneo.pl przygotowaliśmy krótki ranking, który ułatwi ci wybór.

1. Piekarnik parowy Siemens HS636GDS1

Piekarnik parowy z funkcją pieczenia marki Siemens, oferuje podstawowe funkcje klasycznego piekarnika, jak termoobieg, grill, grzanie góra/dół, podgrzewanie czy funkcję „pizza”. Na uwagę zasługują programy parowe  - nie tylko gotowanie w 100% parze, ale i fermentacja, regeneracja i rozmrażanie.

2. Piekarnik parowy Amica EB533BA+ IN STEAM

10 funkcjom piekarnika parowego, towarzyszą udogodnienia takie jak termosonda (zapobiegająca niedopieczeniu mięs) oraz inteligentny system Aqualytic – czyli powłokę ułatwiającą czyszczenie urządzenia. Wystarczy, że na dno piekarnika wlejesz 0,5 l wody i ustawisz piekarnik na 90 stopni Celsjusza na 30 minut.

3. Piekarnik parowy Electrolux EOA5654ANX Plus Steam

Piekarnik ceniony jest nie tylko za funkcjonalność, ale i cechy, które ułatwiają utrzymanie go w czystości – w tym powłokę Anti Finger i katalityczne czyszczenie. Piekarnik parowy Amica, wyposażony został w funkcję Velvet Closing – czyli delikatne, automatyczne zamykanie drzwiczek. Na uwagę zasługuje bardzo duża komora oraz wydajny wentylator, zapewniający optymalne chłodzenie.

Piekarnik parowy z funkcją pieczenia to doskonała opcja dla posiadaczy niewielkich kuchni, miłośników technologicznych nowinek i osób, które po prostu cenią sobie funkcjonalność urządzeń kuchennych. To także sprzęt, który pomoże ci uczynić codzienny jadłospis odrobinę zdrowszym. Który z polecanych przez nas modeli przypadł ci do gustu najbardziej?

Autorka: Joanna Stanuch