Patelnie należą do niezbędnych, a zarazem trudnych w przechowywaniu akcesoriów kuchennych. O ile nie dysponujesz dużą i przestronną kuchnią z mnóstwem szafek, składowanie tych naczyń może okazać się problematyczne. Dowiedz się, jakie są najczęstsze błędy w przechowywaniu patelni i jak robić to prawidłowo – nawet w niewielkiej kuchni.
Bez względu na to, jaka patelnia gości w twojej kuchni, konieczne jest jej właściwe przechowywanie. Patelnie, jako duże naczynia kuchenne, niejednokrotnie stwarzają problemy w przechowywaniu. Wiele osób podczas poszukiwania miejsca na ich składowanie zastanawia się wyłącznie nad tym, by zajęły jak najmniej miejsca. Tymczasem warto pamiętać, że sposób przechowywania patelni ma duże znaczenie dla ich żywotności.
Jeśli twoje patelnie są narażone na otarcia i wgniecenia, istnieje ryzyko, że ich powłoki zostaną uszkodzone. A stąd już prosta droga do całkowitego zniszczenia patelni. Przykładowo, zarysowany lub zerwany teflon może uwalniać szkodliwe związki do żywności w trakcie gotowania.
Dla porządku w kuchni i dobrego stanu patelni warto poświecić odrobinę czasu na ich rozsądne ułożenie. Poznaj kilka prostych metod na uporządkowanie swoich naczyń w kuchni.
Z pewnością nieraz korzystałeś z tej metody. Patelnie najczęściej przechowywane są jedna na drugiej, w dolnych dużych szafkach, często w towarzystwie garnków. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie jeden, nagminnie pojawiający się błąd.
Pamiętaj, że składając ze sobą kilka patelni, zawsze należy je czymś zabezpieczyć. Może być to kawałek ręcznika papierowego, podkładka filcowa lub inny miękki materiał. Ważne, aby poszczególne patelnie nie ocierały się o siebie. Grozi to bowiem uszkodzeniem powierzchni naczynia!
Przeczytaj również, jaka patelnia będzie najzdrowsza
Innym sposobem na przechowywanie patelni jest zawieszenie ich na haczykach nad kuchennym blatem. Ta metoda pozwala mieć patelnie zawsze pod ręką, a ponadto nie szkodzi im. Jeśli dysponujesz naprawdę dobrymi patelniami, zawieszenie ich na ścianie może pełnić również funkcję estetyczną.
Pamiętaj, że haczyk, na którym zawiesisz patelnie, musi być zamontowany stabilnie i mocno. Alternatywami dla haczyków będą ozdobne listwy oraz relingi do kuchni.
Głębokie szuflady pojawiają się w każdej nowoczesnej kuchni. Zamiast przechowywać w nich produkty spożywcze, możesz wykorzystać je do składowania swoich patelni. W tym wypadku również pamiętaj o zabezpieczeniu powłok patelni miękkim materiałem.
Bardzo wygodnym sposobem na przechowywanie zarówno garnków, jak i patelni okażą się półki na wysuwanych prowadnicach. Takie rozwiązanie pozwoli ci uniknąć wkładania patelni jedną w drugą.
Patelnie niemal zawsze sprzedawane są z dopasowanymi pokrywkami. One również wymagają właściwego przechowywania. Najprostszym sposobem na ich bezpieczne składowanie jest montaż prostego wieszaka na pokrywki, na który znajdzie się miejsce nawet w niewielkiej kuchni.
Jeśli masz odrobinę wolnej przestrzeni w kuchennych szufladach, jedną z nich możesz przeznaczyć właśnie na przechowywanie pokrywek.
Pamiętaj, że odpowiednio przechowywane patelnie posłużą ci przez długie lata. Ustawiając je w niewłaściwy sposób, ryzykujesz, że w ich powłokach powstaną zarysowania i odpryski, które właściwie uniemożliwiają ich bezpieczne stosowanie.